جهت خرید مقاله کلیک کنید

پاورپوینت بازاریابی چندکاناله با رویکردخلق بهترین تجربه مشتری و تسهیل فرآیند خرید

  بازاریابی چندکاناله با رویکردخلق بهترین تجربه مشتری و تسهیل فرآیند خرید

بازاریابی چندکاناله چیست و چرا اهمیت دارد؟

امروزه بازاریابی چند کاناله به طور چشمگیری در میان بازاریابان برتر دنیا محبوب شده است. بازاریابی چند کاناله هنر استفاده ترکیبی از کانال‌های ارتباطی مستقیم و غیر مستقیم برای تعامل با مشتریان است. بازاریابی چند کاناله توسط بسیاری از سازمان‌ها این گونه تعریف شده است: برقراری ارتباط و بازاریابی برای پیش‌بینی و پیدا کردن مشتریان از طریق کانال‌های بیشمار آنلاین و آفلاین.

در ساده‌ترین واژه، بازاریابی چندکاناله همه چیز در مورد انتخاب است. به عبارت دیگر بازاریاب، چند کانال ارتباطی مختلف را پیش روی مشتری می‌گذارد تا خودش انتخاب کند. در بازاریابی تک کاناله تنها یک راه ارتباطی وجود دارد و در صورتی که مخاطب به کانال مورد نظر دسترسی نداشته باشد، راه ارتباطی از بین رفته و در نتیجه میزان محبوبیت برند و محصول‌تان کاهش می‌یابد. مثالی برای بازاریابی چند کاناله؛ شما سایت فروشگاهی دارید و برای دسترسی به این فروشگاه هم سایت و هم اپلیکیشن موبایلی طراحی کرده‌اید. مشتریان شما بسته به انتخاب خود و سرعت اینترنت می‌توانند هر کدام از این راه‌ها انتخاب کنند و از فروشگاه شما خرید کنند.

اهمیت بازاریابی چندکاناله

بازاریابی چند کاناله به این دلیل مهم است که شما باید در جایی که مشتریان تان هستند حضور داشته باشید. اگر به دلیل دیگری برای درک اهمیت بازاریابی چند کاناله نیاز دارید این را در نظر بگیرید که مشتریان بازاریابی چند کاناله ۳ تا ۴ برابر بیشتر از مشتریانی که از یک کانال استفاده می‌کنند وقت خود را در کانال‌ها می‌گذرانند.
شکی نیست که امروزه مشتریان کنترل بسیار بیشتری نسبت به بازاریابان بر روند خرید دارند. با توجه به گسترش کانال‌های موجود، انتخاب بیشتری نسبت به چگونگی دریافت اطلاعات دارند. امروزه برای بدست آوردن مشتریان راه‌های بیشتری وجود دارد، هم از لحاظ تعداد و هم از لحاظ انواع یا تنوع کانال‌ها؛ و همچنان که تعداد کانال‌ها رو به افزایش است نیاز به پذیرفتن و نیز استفاده از بازاریابی چندکاناله نه تنها یک ایده خوب است بلکه یک عامل مهم خواهد بود.

اهمیت بازاریابی چندکاناله در نکته زیر خلاصه می شود :

شما باید از طریق کانال های مختلف پیام و محتوای خود را در بازار هدف تان انتشار بدهید. شما باید هر جا که مشتریان تان هستند حضور داشته باشید و مشخص است که این کار تنها با استفاده از یک کانال ارتباطی میسر نیست. در تمامی کانال های ارتباطی، به مشتریان تان این امکان را بدهید که با شما تعامل برقرار کنند.

بازاریابی چند کاناله چه چالش‌هایی را حل می‌کند؟

همیشه اجرای یک استراتژی بازاریابی چند کاناله، هموار نیست و چالش‌های بسیاری در ارتباط با اجرای استراتژی بازاریابی چند کاناله وجود دارد.

  • پیام‌رسانی هدفمند: با توجه به فراوانی کانال‌ها و انتخاب پیش روی مشتریان، ارائه پیام مناسب به مخاطب مورد نظر کافی نیست. نه تنها مشتریان‌تان باید پیام شما را دریافت کنند، بلکه این پیام‌ها باید جذاب، تعامل پذیر باشد و آنها مشتاق برای انجام فعالیت شوند. به عبارت دیگر این پیام‌ها باید با مشتریان‌تان ارتباط برقرار کرده و توسط این پیام‌ها وارد گفتگو شوند.
  • شناخت مخاطب: برای هر کمپین بازاریابی مهم است که بداند با چه کسی صحبت می‌کند و به همین دلیل است که بازاریابان تعیین می‌کنند مخاطب هدف آنها کیست. همچنین تجزیه و تحلیل رفتار مشتریان در یک کانال درست نیست، زیرا مشتریان امروزه از کانال‌های مختلفی با برند شما در ارتباط هستند. بنابراین دانستن چگونگی رفتار مشتریان در تمام کانال‌ها و نقاط تماس امری بسیار مهم است. همچنین به دلیل تغییر رفتار مشتریان، باید اطلاعات بازاریابی خود را بروزرسانی کنید و استراتژی‌های خود را بر اساس رفتار مشتریان، تغییر دهید.
  • بهینه‌سازی کانال‌ها: بسیار دشوار است تا بدانید چه کانال‌ها وکمپین‌هایی به طبقه خاصی از افراد دسترسی دارند و یا چه پلتفرمی در افزایش درآمد فروش کمک می‌کنند. دانستن اینکه کدام پاسخ هدفمند قادر است تا بازاریابان به بهترین نتیجه برساند، مشکل است. بهینه‌سازی رسانه‌هایی که در بازاریابی چند کاناله استفاده می‌کنید، ایده خوب و دقیقی به شما می‌دهد که چگونه کانال‌های شما کار می‌کنند و یا چه نوع نتایجی از آنها دریافت می‌کنید. اینها سه نوع از اطلاعاتی هستند که به شما کمک خواهد کرد تا جنبه‌های خاصی از کمپین را بهبود بخشید.

بازاریابی چند کاناله چه مزایایی دارد؟

کلیدهای موفقیت در بازاریابی چندکاناله

در ادامه نکاتی بیان می‌شود که برای حل این چالش کمک خواهند کرد. در ادامه سه کلید برای موفقیت بیان شده است:

  1. ایجاد و حفظ دیدی فردی برای مشتری در تمام کانال‌ها؛
  2. ایجاد یک پلتفرم بازاریابی چندکاناله؛
  3. ایجاد تجربه مشتری ثابت در تمام کانال‌ها.

۱- ایجاد و حفظ دید فردی برای مشتری در تمام کانال‌ها

داشتن یک نمای فردی از مشتری لازم است. به این دلیل که مشتریان امروزی اغلب با برند شما از راه‌های مختلفی تعامل برقرار می‌کنند که بیش از یک نقطه تماس را شامل می‌شود. مهم است که درک کنید چگونه مشتریان شما در تمام کانال‌ها و در هر نقطه لمس رفتار می‌کنند و از این طریق شما ارزش هر مشتری را متوجه می‌شوید.
بدست آوردن دید فردی مشتری، ممکن است به ایجاد یک بازار دیتای بازاریابی متمرکز کمک کند که تمام داده مشتری در یک مکان بدون توجه به منبع جمع (یکی) می‌شود. هنگام ایجاد و حفظ دید فردی مشتری، این نکات را در نظر داشته باشید:

  • داشتن مقدار زیادی دیتا از مشتری، به عنوان داشتن دید فردی از مشتری نیست. این اطلاعات به تنهایی مهم نیستند، بلکه آنچه که باید با این اطلاعات انجام دهید مهم است.
  • دید مشتریان شما باید استنتاج شود. مشتریان تغییر می‌کنند. کسب و کارها تغییر می‌کنند. دید مشتریان شما همراه با آنها باید تغییر کند. این به معنای آن است که دیتای جدیدی ایجاد می‌شود، دیتای قدیمی باید به روز رسانی شود، مدل‌های قدیمی بروزرسانی شوند، مدل‌های جدید ساخته شوند و غیره.

۲- ایجاد پلتفرم بازاریابی چند کاناله

به منظور کشف پلتفرم چند کاناله خود، باید پیاده‌سازی مناسب را در نقاط زیر در نظر بگیرید:

  • مدیریت و سازمان‌دهی کمپین: از جمله قابلیت تقسیم بندی، ایجاد گردش کار و اجرای برنامه در مسیر درست.
  • تجزیه و تحلیل پیشرفته، از جمله تجزیه و تحلیل پیش بینی و بهینه سازی کمپین؛ به عبارت دیگر شامل اجرای تحلیلی کمپین است.
  • اجرای پیشرفته، از جمله قابلیت های مدیریت محتوا، راه اندازی رویداد، تصمیم گیری در لحظه و مدیریت برای برنامه‌های بازاریابی داخلی و خارجی.
  • ارجاع (attribution) پاسخ؛ از جمله توانایی بهینه‌سازی ترکیب بازاریابی، برنامه ریزی سناریو و تجزیه و تحلیل attribution بازاریابی.
  • دیجیتال مارکتینگ شامل قابلیت‌هایی است که بازاریابی را فراتر از کانال‌های سنتی به کانال‌های جدیدتر شامل وب، ایمیل، موبایل، ویدئو و غیره گسترش می‌دهد.

با ایجاد یک پلتفرم بازاریابی چند کاناله، قادر خواهید بود کانال‌های سنتی و جدید را ادغام کنید. همچنین می‌توانید ایجاد و اجرای کمپین‌های cross-channel را با استفاده از امکان بازاریابی به منظور ایجاد یک کمپین واحد، بسیار تسهیل کنید که می‌تواند در تمام کانال‌های مختلف تکرار شود.

۳- ایجاد تجربه مشتری به طور ثابت در تمام کانال‌ها

تجربه مشتری یکی از قوی‌ترین تمایزهای رقابتی است و در حالیکه کیفیت تجربه مشتری مهم است، ثبات به همان اندازه مهم است. به این دلیل که مشتریان‌تان، برند شما را به طور کلی تجربه می‌کنند چه در تعاملات آنها به صورت آنلاین با شما، چه در یک فروشگاه، چه از طریق تلفن و یا ترکیبی از این موارد.

آشنایی با مفاهیم بازاریابی Multi-Channel، Cross-Channel و Omni-Channel

بازاریابی چند کاناله چیست و چرا اهمیت دارد؟ ارتباط بازاریابی چندکاناله و سئو

بازاریابی چند کاناله یا Omnichannel marketing مفهومی است که در عصر چهارم بازاریابی مطرح شده است و به طراحی و برنامه­ریزی کمپین­های تبلیغاتی قابل اندازه­گیری می­پردازد که با ترکیب روش­های بازاریابی سنتی و دیجیتال به دنبال تاثیرگذاری بیشتر بر روی مخاطب است. در واقع طبق دیدگاهی که در بازاریابی چند کاناله مطرح می­شود، یک رسانه تبلیغاتی ممکن است به تنهایی تاثیر مستقیم قابل اندازه­گیری در فروش شما نداشته باشد، اما اطلاع رسانی در آن رسانه تبلیغاتی باعث خواهد شد که فروش شما از سایر روش­ها افزایش پیدا کند.

اگر داستان خرید یک مشتری را در نظر بگیریم، در اکثر کسب و کارها این اتفاق نمی­افتد که مشتری از طریق یک آشنایی آنی و سریع، اقدام به خرید ­کند. در بسیاری از مواقع صاحبان کسب و کار از طریق یک رسانه بخصوص اقدام به تبلیغات می­کنند و انتظار نتیجه­گیری آنی را دارند و این اتفاق نمی­افتد. به عنوان مثال چند سال پیش شخصی از طریق پیامک اقدام به تبلیغ کسب و کار خود کرده بود و از اینکه سفارشی نداشت تعجب می­کرد. چنین دیدگاهی برای بسیاری از افراد وجود دارد و این تصور را دارند که اگر از طریق یک کانال بازاریابی، اقدام به تبلیغات و اطلاع رسانی بکنند، کافی است و نتیجه لازم را خواهند گرفت.

داستان خرید مشتری، فرآیندی است که از مرحله نیاز شروع می­شود، سپس به آگاهی و تصمیم­گیری برای خرید منجر می­شود. در طول مسیری که مشتری می­خواهد کالای بخصوصی را خریداری کند، از روش­های مختلف به دنبال کسب آگاهی و اطلاعات در مورد کالای مورد نظر خود است و به ندرت اتفاق می­افتد که مشتری تنها با مشاهده یک تبلیغ، اقدام به خرید محصول می­کند. به عنوان مثال، شخصی احساس می­کند که باید فکری به حال اضافه وزن خود بکند، سپس به دنبال روش­های مختلف کاهش وزن جستجو می­کند و انتخاب­های مختلف مانند ورزش کردن، رژیم غذایی، عمل لاغری، قرص­های لاغری و… را بررسی می­کند و نهایتا تصمیم می­گیرد که یک دستگاه تردمیل خریداری کند و به مرحله تصمیم­گیری برای خرید می­رسد، در این مرحله ممکن است در گوگل به دنبال تردمیل بگردد و مدل­های مختلف آن را با هم مقایسه کند، از دوستان خود در مورد خرید تردمیل مشورت بگیرد و نهایتا به صورت حضوری برای خرید به مغازه مراجعه کند.

شرکت میسیز در آمریکا متوجه شد که به ازا هر یک دلاری که برای سئو سایت خود هزینه ­می­کند، فروش فروشگاه­های فیزیکی شرکت به میزان شش دلار افزایش پیدا می­کند. در واقع مسئولین این شرکت متوجه شدند که مشتریان از طریق گوگل با شرکت آشنا می­شوند و سپس به صورت حضوری به فروشگاه مراجعه می­کنند و خرید می­کنند. به محض اینکه چنین آماری را بدست آوردند بودجه تبلیغاتی خود را برای سئو افزایش دادند.

فرض کنید که یک خریدار تردمیل، ابتدا از طریق گوگل در مورد آن تحقیق می­کند و با شرکتی آشنا می­شود که فروشنده محصول است و اطلاعات خوبی در مورد آن ارائه کرده است، سپس در مسیر بازگشت به منزل در اتوبان بیلبورد تبلیغاتی آن شرکت را می­بیند. فردای آن روز در رادیو از فواید ورزش کردن می­شنود و نهایتا در پایان هفته پس از اینکه با یکی از دوستان خود مشورت می­کند، تصمیم می­گیرد که به فروشگاه مورد نظر خود مراجعه کرده و محصول مورد نظر را خریداری کند. در واقع در این مثال هر کدام از کانال­های مختلف بازاریابی به یکدیگر کمک کرده­اند تا نهایتا عملیات فروش اتفاق بیفتد.

مشتریان به ندرت تمایل دارند از جایی خرید کنند که آن را نمی­شناسند و در چنین حالتی اطمینان کمی نسبت به خرید دارند، بنابراین تمرکز بر روی یک کانال بخصوص بازاریابی، به عنوان مثال تبلیغات در شبکه­های اجتماعی، گرچه ممکن است بر روی فروش تاثیرگذار باشد اما به تنهایی کافی نیست و برای شما فروش حداکثری ایجاد نمی­کند، مگر در شرایط خاصی که مخاطب هدف شما دقیقا از طریق همان کانال در دسترس باشد و در مرحله تصمیم­گیری برای خرید قرار گرفته باشد.

یکی از روش­های موفق پیاده سازی شده در این زمینه بازاریابی پیکسلی (Pixel marketing) است، در این روش از بازاریابی، سایت­های اینترنتی از طریق ذخیره کوکی در مرورگر اینترنتی، کاربران را رصد می­کنند و متوجه می­شوند که در حال مطالعه چه نوع مقالاتی هستند، سپس وقتی که کاربر به سایت فیسبوک، جیمیل و سایر سایت­های معتبر مراجعه می­کند تبلیغات همان شرکتی را می­بیند که چند وقت پیش در سایت آن شرکت مشغول مطالعه و مشاهده مقالات بود، این نوع از تبلیغات دو نوع تاثیر دارد:

  1. ممکن است کاربران در چنین حالتی این تصور را داشته باشند که شرکت فوق، برند معروفی است که توانسته در سایت­های بزرگ دنیا تبلیغ انجام دهد و همین موضوع حس اعتبار بیشتری نسبت به این شرکت در کاربر ایجاد می­کند.
  2. بازاریابی چند کاناله به صورت هوشمندانه و هدفمند برای کاربران اتفاق می­افتد و زمانی که کاربران در مراحل مختلف خرید هستند (احساس نیاز و آگاهی، تحقیقات، تصمیم­گیری برای خرید) با استفاده از بازاریابی پیکسلی، در مراحل مختلف رصد می­شوند و ترغیب به خرید محصولی خواهند شد که قبلا آن را دیده­اند.

بازاریابی پیکسلی تاثیرگذاری بسیار زیادی در فروش محصول ایجاد می­کند و نرخ بازگشت سرمایه­گذاری قابل توجهی دارد. حتی در روش­های ساده تبلیغاتی نیز، تکرار تبلیغات می­تواند تاثیر گذاری مناسبی در فروش داشته باشد، یعنی علاوه بر اینکه استفاده شما از کانال­های مختلف تبلیغاتی تاثیرگذاری مناسبی دارد بلکه تکرار اطلاع رسانی از طریق یک کانال نیز اثرگذاری را افزایش می­دهد.

یک نمونه نامناسب تبلیغات که با در نظر نگرفتن اثر بازاریابی چندکاناله انجام شد و منجر به شکست شد به تبلیغات شرکت هیوندای در جام جهانی ۲۰۱۴ برمی­گردد، شرکت هیوندای تصمیم گرفت که سرویس جدیدی در وب سایت خود راه اندازی کند تا مشتریان از طریق آن بتوانند ماشین خود را شخصی­سازی کنند و تنظیمات مورد نظر خود را سفارش دهند. همزمان در تابلوهای کنار زمین فوتبال و تبلیغات پیش از شروع بازی­های جام جهانی شعار تبلیغاتی را مطرح کرد با عنوان “Build your own car” و شروع به تبلیغات گسترده در این زمینه کرد. اتفاقی که افتاد این بود که بینندگان بازی­های جام جهانی پس از پایان بازی در گوگل در مورد عبارت فوق جستجو می­کردند و سایت سایر خودروسازان را می­دیدند، در واقع به این دلیل که شرکت هیواندای فکری به حال وضعیت سئو سایت خود نکرده بود این کمپین تبلیغاتی تا حد زیادی شکست خورد و بیشتر به نفع رقبای این شرکت تمام شد.

بازاریابی چند کاناله – Multichannel Marketing

بازاریابی چند کاناله – Multichannel Marketing

بازاریابی چند کاناله یعنی مجموعه ای از راه های ارتباط مستقیم و غیرمستقیم با مشتریان و بازار هدف بصورت همزمان. وب سایت، ایمیل تبلیغاتی، ایمیل اختصاصی، اپلیکیشن موبایل، کاتالوگ های الکترونیکی و غیره و اینکه به مخاطب اجازه دهیم عکس العمل مورد نظرش را بر روی هر کانال انجام دهد. حال ممکن است این عکس العمل، سفارش یک محصول باشد یا تکمیل فرم ثبت نام یا دانلود یک فایل. بطور کلی فلسفه بازاریابی چند کاناله این است که شما از طریق کانال های ارتباطی مختلف، محتوا و پیام خود را در بازار هدف منتشر کنید تا هر مشتری به انتخاب خود، کانالی که بیشتر تمایل به استفاده از آن دارد را انتخاب و از طریق همان کانال با ما تعامل داشته باشد.

پس اهمیت بازاریابی چند کاناله در دو نکته ساده تعریف می شود:

–         شما باید از طریق کانال های مختلف پیام و محتوای خود را در بازار هدف خود منتشر کنید. چون شما باید هر جا که مشتری هست حضور داشته باشید و این کار تنها با استفاده از یک کانال ارتباطی میسر نیست.

–         در تمامی کانال ها این امکان را به مشتری بدهید که با شما تعامل داشته و بتواند عکس العمل یا اقدام مناسب و متناسب با اهداف شما را انجام دهد.

سه نکته کلیدی برای اجرای صحیح بازاریابی چند کاناله و بهره برداری بهینه از آن:

۱٫      یک نمای مشتری ( Customer View ) واحد ایجاد کنید. منظور از نمای مشتری این است که اطلاعات تمامی مشتریان خود را که از کانال های مختلف بدست می آورید ذخیره کنید و دایما اطلاعات آنها را بروز رسانی کرده و نمای مشتری خود را بهبود بخشید. اما اینکه یک نمای مشتری واحد ( Single Customer View ) ایجاد کنید یعنی اطلاعاتی که از مشتریان کانال های مختلف جمع آوری می کنید در یک جا (یک بانک اطلاعاتی یا یک نرم افزار واحد) ذخیره کنید. حتی ممکن است یک مشتری شما از دو یا چند کانال مختلف با شما در ارتباط باشد. پس باید آن مشتری را یک بار در بانک اطلاعاتی خود ذخیره کنید و اطلاعات تکراری نباشد اما تمامی تجارب و ارتباطات مشتری را از کانال های مختلف بر روی همان پروفایل یکتایی که از او ایجاد کرده اید ذخیره و بروزرسانی نمایید. عمدتا برای اینکار از نرم افزار های CRM استفاده می شود.

۲٫      راه اندازی یک بستر بازاریابی چند کاناله: اینکه صرفا محتوای خود را در کانال های مختلف کپی کنید کافی نیست. دسته بندی مخاطبین و سیاست گذاری تولید محتوا برای آنها باید متناسب با همه کانال های شما انجام شود. ابزار آنالیز برای بررسی رفتار مخاطبین در این کانال ها فراهم شود. مشاهده و پاسخگویی به تمامی تعاملات مخاطبین در همه کانال ها به سرعت و هماهنگ انجام شود. نهایتا اجرا، آنالیز، بهبود و تداوم حضور شما در همه کانال هایی که متناسب با کسب و کار و بازار هدفتان است باعث می شود تا شما همیشه در زمان مناسب، در مکان مناسب، پیام مناسبی را به مخاطب خود منتقل کنید و مناسب ترین پاسخ ها به تعامل وی ارایه نمایید.

۳٫      تجربه مشتری را در تمامی کانال ها به سمت مثبت هدایت کنید. اگر تجربه مشتری در وب سایت شما مثبت اما در مراجعه حضوری به فروشگاه شما یا در یک تماس تلفنی منفی باشد، ارزشی ندارد بلکه باید در تمامی کانال ها، بتوانید یک تجربه مشتری مثبت و لذت بخش را ایجاد کنید. اگر توانایی ارایه تجربه مثبت به مشتری را در یک کانال ندارید، از طریق آن کانال اقدام نکنید. یا ابتدا شرایط لازم را برای فعالیت خود در کانال مورد نظرتان فراهم سازید یا سراغ کانال های دیگر بروید. انتخاب های زیادی برای کانال ارتباط با مشتری وجود دارند. پس متناسب ترین آنها را برای کسب و کار خود انتخاب کنید و مطمئن شوید در همه کانال های انتخاب شده تجربه مشتری مثبت و رضایت بخش باشد.

شرکت‌های موفق کنونی به‌طورمعمول بازاریابی چندکاناله (صحیح آن مارکتینگ چندکاناله) و کانال‌های ترکیبی چندگانه را به کار می‌گیرند و تعداد کانال‌های «مراجعه جهت عرضه» را در هر حوزه بازار افزایش می‌دهند. بازاریابی چندکاناله و کانال‌های ترکیبی هنگامی روی می‌دهد که یک شرکت یک، دو یا چند کانال بازاریابی را برای رسیدن به بخش‌های مشتری به کار می‌گیرد. شرکت اچ پی فروشندگان خود را برای فروش به حساب‌های بزرگ به کار گرفت، بازاریابی از راه دور خارجی را جهت فروش به حساب‌های متوسط، پست مستقیم با یک شماره‌ی داخلی را برای فروش به حساب‌های کوچک و اینترنت را برای فروش اقلام خاص بکار بست.

شرکت فیلیپس نیز یک بازاریابی چندکاناله (صحیح آن مارکتینگ چندکاناله) است. در بازاریابی چندکاناله، هر کانال بخش متفاوت از خریداران یا نیاز متفاوتی که یک خریدار ابراز می‌کند را در نظر می‌گیرد و محصولات مناسب را در مکان و با شیوه‌ی مناسب با حداقل هزینه ارائه می‌دهد. اگر این روال طی نشود در کانال تعارض به وجود می‌آید، هزینه افزایش‌یافته و یا تقاضاهای نامناسب مطرح می‌شود. مثلاً شرکت دایال- ای- مترس که در سال ۱۹۷۶ تأسیس شد، از طریق فروش مستقیم تلفنی و سس اینترنتی تشک‌های خود، در طی سه دهه رشدی موفق داشت. بااین‌حال گسترش وسیع ۵۰ فروشگاه عرضه مستقیم در محدوده اصلی مترو به شکست می‌انجامید. مدیریت، مکان‌های اولیه را بسیار گران می‌پنداشت به همین دلیل مکان‌های ثانویه‌ای انتخاب کرد که نتوانست مشتری زیادی را به خود جذب کند. این شرکت درنهایت اعلام ورشکستگی نمود.

از سوی دیگر هنگامی‌که یک خرده‌فروش بزرگ اینترنتی و کاتالوگی سرمایه‌گذاری عظیمی بر فروشگاه‌های عرضه مستقیم کرد نتایج مختلفی را در برداشت. خرید کاتالوگی مشتری‌های نزدیک فروشگاه بسیار کمتر شد اما تغییری در خرید اینترنتی آن‌ها پدید نیامد. مشخص شد که مشتری‌هایی که علاقه‌مند به‌وقت گذاشتن و گشت زدن هستند از اینکه می‌توانستند از کاتالوگ استفاده کنند یا از فروشگاه بازدید نمایند راضی بودند؛ این کانال‌ها قابلیت جایگزینی داشتند. از سوی دیگر مشتری‌هایی که از اینترنت استفاده می‌کردند بیشتر تمرکزشان بر معامله و راندمان بود، ازاین‌رو معرفی فروشگاه‌ها تأثیر چندانی بر آن‌ها نگذاشت و به دلیل سهولت و دسترسی محصولات، شمار ارجاعات و تعویض کالا افزایش یافت، اما خریدهای مازاد مشتری‌های که کالای تعویضی یا مرجوعی به فروشگاه می‌آوردند هرگونه کسری در عایدی را جبران می‌نمود.

همچنین بخوانید:  خلق ارزش از طریق تجربه مشتری

شرکت‌هایی که کانال‌های ترکیبی را مدیریت می‌کنند باید از عملکرد خوب تمام کانال‌ها در کنار یکدیگر اطمینان حاصل نموده و شیوه‌های مدنظر هر مشتری هدف را در انجام فعالیت تجاری هماهنگ نمایند. مشتری‌ها یکپارچگی کانال‌هایی را انتظار دارند که به آن‌ها امکان می‌دهد:

  • محصولی را به‌صورت آنلاین سفارش دهند و آن را از یک محل خرده‌فروشی نزدیک تحویل بگیرند.
  • محصولی را که به‌صورت آنلاین سفارش داده‌اند به یک فروشگاه نزدیک خرده‌فروش پس بدهند.
  • بر اساس کل خریدهای آنلاین و غیر آنلاین خود پیشنهاد‌ها تبلیغاتی و تخفیف دریافت نمایند.

سیستم‌های بازاریابی چند کاناله

در گذشته، کانال‌هاى توزیع از مجموعه‌اى نه چندان مستحکم و سازمان‌یافته از شرکت‌هایى مستقل تشکیل مى‌شده است. شرکت‌هایى که درباره کارآیى کل کانال از خود نگرانى چندانى نشان نمى‌دادند. این کانال‌هاى توزیعى مرسوم و قراردادى از داشتن یک رهبرى قوى محروم بوده‌اند. لذا این کانال‌ها همواره در اثر کارآیى ضعیف و تضاد زیان‌آور با مشکل روبرو مى‌شدند. در حال حاضر شاهد رشد در سیستم‌هاى بازاریابى هستیم که عبارتند از:
  سیستم‌هاى بازاریابى افقى
یکى از اشکال نوین کانال‌هاى توزیع، سیستم‌هاى بازاریابى افقى است. در این سیستم، دو یا چند شرکت هم‌سطح براى بهره‌بردارى بیشتر از فرصت‌هاى جدید بازار، با هم متحد مى‌شوند. تحت این شرایط، شرکت‌ها با ترکیب سرمایه، توانایى‌ها یا منابع بازاریابى خود، به اهدافى دست مى‌یابند که به تنهایى امکان دسترسى به آنها توسط هر یک از شرکت‌ها وجود ندارد. این اتحاد مى‌تواند با شرکت‌هاى رقیب یا غیررقیب انجام مى‌گیرد. این همکارى مى‌تواند به‌طور موقت یا دائمى و یا در قالب تأسیس یک شرکت جدید صورت مى‌گیرد.
  سیستم‌هاى بازاریابى چند کاناله
در گذشته، بسیارى از شرکت‌ها براى فروش کالاهاى خود به یک بازار یا قسمتى از یک بازار، فقط از یک کانال توزیع استفاده مى‌کردند. امروزه با تعدد قسمت‌هاى بازار و امکانات جدید کانال‌هاى توزیع، هر روز تعداد بیشترى از شرکت‌ها، براى توزیع کالاى خود از چند کانال توزیع استفاده مى‌کنند. از بازاریابى چندکاناله هنگامى استفاده مى‌شود که یک شرکت براى دستیابى به یک یا چند قسمت بازار از دو یا چند کانال بازاریابى استفاده کند. مثلاً شرکت جنرال‌الکتریک را در نظر بگیرید. این شرکت وسایل خانگى نسبتاً بزرگ را از طریق دو کانال توزیع مى‌فروشد. یکى کانال خرده‌فروشان مستقلى نظیر فروشگاه‌هاى بزرگ، مراکز تخفیف‌دار و فروشگاه‌هاى فروش با کاتالوگ، و دیگرى خود شرکت که مستقیماً این اقلام را به پیمانکاران بزرگ واحدهاى مسکونى مى‌فروشد. بدین ترتیب، شرکت تا اندازه‌اى با خرده‌فروشان خود رقابت مى‌کند.

 

بازاریابی OMNICHANNEL MARKETING چیست؟

همان‌طور که می‌دانید بازاریابی یک علم و فلسفه مهم در دنیاست که انواع مختلفی دارد و در گذر زمان نیز به اقسام مختلف آن نیز اضافه شده است. یکی از این موارد بازاریابی اومنی چنل یا omnichannel marketing است که به نام بازاریابی کانال همه کاره نیز شناخته می‌شود. در این مطلب بیشتر درباره این نوع بازاریابی، مزایای آن، تفاوتش با بازاریابی چندکاناله و استراتژی پیاده‌سازی اومنی چنل صحبت می‌کنیم.

تعریف بازاریابی OMNICHANNEL

اومنی چنل مارکتینگ یا بازاریابی همه کاناله که گاهی با مالتی چنل مارکتینگ یا بازاریابی چند کاناله اشتباه می‌شود، در واقع به معنای فرایند بازاریابی و فروش یکپارچه است که در آن مشتری از اولین لحظه ارتباط و آشنایی با ما تا انتهای فرایند خرید، به صورت یکپارچه و جامع مراحل را پشت سر می‌گذارد و تمام کانال‌ها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند.
در بازاریابی omnichannel، اگر قیف بازاریابی را در نظر بگیرید، از همان مرحله اول که شامل آگاهی از برند (Awareness) می‌شود تا مرحله آخر که همان اقدام به خرید یا اقدام به فعالیت موردنظر (Action) است، تمام مراحل با استفاده از کانال‌ها به صورت یکپارچه توسط مشتری طی می‌شود.

تفاوت بازاریابی OMNICHANNLE و MULTICHANNEL در چیست؟

تفاوت OMNICHANNLE و MULTICHANNEL

در هر دو روش تلاش می‌شود که از همه یا بیشترین کانال‌های ارتباطی برای رسیدن به مخاطبان و مشتریان بالقوه استفاده شود، ولی تفاوت اصلی در این است که در بازاریابی اومنی چنل هدف اصلی کاربر (مشتری) است و در بازاریابی مالتی چنل، هدف اصلی روی کسب و کار در مرکزیت قرار دارد.
یعنی شما در بازاریابی omnichannel سعی می‌کنید پیام‌های مختلفی را براساس تعامل و رفتار مخاطبان از طریق کانال‌های ممکن برای آنها ارسال کنید که مفهوم یکسان یا متفاوتی دارند، ولی در بازاریابی multichannel یک پیام واحد از طریق همه کانال‌ها برای مخاطبان ارسال می‌شود.

چرا بازاریابی اومنی چنل اهمیت دارد؟

بازاریابی omnichannel از آن جهت اهمیت دارد که همیشه تلاش می‌کنیم تا بهترین تجربه مشتری را رقم بزنیم و این روش به خوبی کمک می‌کند تا به این هدف برسیم. گاهی مشتریان از کانال‌ها و ابزارهای مختلف فرایند خرید خود را پیگیری می‌کنند و وظیفه ماست که همیشه همراه آنها باشیم تا تجربه لذت‌بخشی داشته باشند.

مزایای بازاریابی اومنی چنل

بازاریابی omnichannel مزایای مختلفی دارد که باعث می‌شود اهمیت آن بیش از پیش در فرایند بازاریابی تاثیر بگذارد. در ادامه بیشتر درباره اهمیت و مزایای بازاریابی اومنی چنل صحبت می‌کنیم.
استفاده از کانال‌های مختلف برای بهره‌گیری از حداکثر ظرفیت
شما در بازاریابی مالتی چنل هم از کانال‌های مختلف استفاده می‌کنید، ولی اینجا با ترکیب فضای آنلاین، آفلاین و دنیای فیزیکی کاری می‌کنید که مشتریان بیشتری سمت شما بیایند و با توجه به پیام‌های مختلف، بتوانید طیف وسیعی از مشتریان بالقوه را جذب کنید. در این حالت تعداد لیدها، فرصت‌ها و در نتیجه مشتریان شما بیشتر خواهد شد.
فراهم کردن بهترین تجربه کاربری
چون در بازاریابی omnichannel براساس رفتار و تعامل‌های مخاطبان به صورت سفارشی و خاص پیام‌های‌تان را منتقل می‌کنید، در نتیجه می‌توانید بهترین تجربه کاربری را برای‌شان رقم بزنید تا از این تجربه شخصی‌سازی شده لذت ببرند. در این حالت کاربران روی دسترسی به محصولات، خدمات، موارد پشتیبانی و دیگر تقاضاهای خود کنترل خوبی دارند.
افزایش وفاداری
یکی دیگر از مهمترین مزایای بازاریابی omnichannel افزایش وفاداری میان مخاطبان و مشتریان است. فراهم کردن تجربه شخصی‌سازی شده برای کاربران و مشتریان کاری می‌کند تا از تجربه یکپارچه خود برای تامین خواسته‌های‌شان لذت بیشتری ببرند و در نتیجه میزان وفاداری آنها بیشتر شود.
هیچ کانالی نادیده گرفته نمی‌شود
بازاریابی اومنی چنل و مالتی چنل تفاوت خیلی زیادی ندارند، ولی این اختلاف قابل توجه است. در بازاریابی multichannel تمام سعی خود را به کار می‌گیرید تا مشتری از روش‌های مختلف به یک کسب و کار دست پیدا کند، اما این کانال‌ها امکان همکاری و یکپارچگی در کنار یکدیگر را ندارند. در این حالت ممکن است کانال‌های مختلف چون تلفن، پیامک، چت، ایمیل و… نادیده گرفته شوند و تجربه ناخوشایندی برای مشتری رقم بخورد. اما در بازاریابی omnichannel همه کانال‌ها به یک اندازه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بازاریابی OMNICHANNEL در تبلیغات دیجیتال

حالا زمان آن رسیده است که ببینیم بازاریابی omnichannel در تبلیغات دیجیتال چه نقشی دارد و چطور می‌تواند به ما کمک کند. در تبلیغات دیجیتال نیز تلاش می‌شود تا از تمامی کانال‌های ممکن نظیر، ایمیل مارکتینگ، اس ام اس مارکتینگ، شبکه‌های اجتماعی، تلویزیون، لندینگ پیج، تبلیغات بنری و کلیکی، تبلیغات داخل اپلیکیشن، رپوتاژ اگهی، بیلبرود، اینفوگرافی و… استفاده شود.
اجرای استراتژی بازاریابی omnichannel چگونه است؟
برای اینکه بتوانید استراتژی بازاریابی اومنی چنل خود را بچینید و درست اجرا کنید، باید بدانید که این استراتژی ۶ گام اصلی دارد که در ادامه به انها آشاره می‌کنیم:

  1. رقم‌زدن بهترین تجربه کاربری: همیشه هدف اصلی شما باید فراهم کردن بهترین تجربه برای مشتریان باشد تا بتوانند از کانال‌های مختلف به نتیجه دلخواه خود برسند.
  2. داده‌ها را فراموش نکنید: اگر در بازاریابی omnichannel دنبال موفقیت هستید باید سراغ داده‌ها بروید و بتوانید با استفاده از ابزارهای تحلیلی و آماری رفتار و تصمیم‌گیری‌های مخاطبان‌تان را مدل‌سازی و پیش‌بینی کنید.
  3. بخش‌بندی مشتریان: سگمنتیشن و سپس تعیین پرسونای درست برای کانال‌های مختلف اهمیت زیادی دارد. ضمن اینکه باید برای هر مرحله از سفر مشتری الگوی مشخصی داشته باشید و ببینید تصمیمات آنها بر چه اساسی است.
  4. شخصی‌سازی فرایندها: هیچ چیز به اندازه شخصی‌سازی فرایندها و محتوا نمی‌تواند تجربه خوبی برای مشتری رقم بزند. در نتیجه با این روش می‌توانید آنها را وفادارتر کنید.
  5. یکپارچگی فرایند پرداخت: این مرحله اهمیت زیادی دارد؛ چراکه نباید فرایند پرداخت در کانال‌های مختلف متفاوت باشد و اگر دنبال نتیجه مطلوب هستید، همه چیز باید یکپارچه، سریع و ساده اتفاق بیفتد.
  6. طراحی یکپارچه: موضوع تفکر طراحی اهمیت زیادی دارد و بنابراین باید در تمام کانال‌ها، طراحی یکپارچه‌ای داشته باشید تا مخاطبان بتوانند در نهایت پیام مشابهی را در کانال‌های مختلف از شما دریافت کنند.

چگونه اومنی مارکتینگ را به بهترین شکل اجرا کنیم؟

بسیاری از کسب و کارها در حال استفاده از بازاریابی omnichannel هستند و روز به روز به تعداد آنها افزوده می‌شود. اما سوال اصلی اینجاست که چگونه اومنی مارکتینگ را به بهترین شکل اجرا کنیم؟

  • همفکری و یکپارچگی در بین اعضای تیم
  • تحلیل و آنالیز دقیق داده‌ها
  • شناخت دقیق مشتریان و بخش‌بندی اصولی آنها
  • ارسال پیام‌های هدفمند و شخصی‌سازی شده
  • تست و اصلاح فرایندها

جمع بندی
بازاریابی اومنی چنل (omnichannel marketing) یکی از بهترین روش‌های بازاریابی در سراسر دنیاست که در آن تلاش می‌کنید با استفاده از ظرفیت کانال‌های مختلف بتوانید طیف وسیعی از مخاطبان را به سمت خود جذب کنید. فرق این روش با بازاریابی مالتی چنل (Multichannel Marketing) در این است که سعی می‌کنید با پیام‌های متنوع و سفارشی‌سازی و تحلیل دقیق رفتار و تعاملات مخاطبان و مشتریان، بهترین تجربه را برای آنها رقم بزنید.

بازاریابی چند کاناله چیست؟!

به طور تقریبی تمام افراد از رویکردی جدید پیرامون نحوه‌ی خرید مشتریان آگاه هستند و با وجود اینکه اصطلاحات زیادی در جهان بازاریابی وجود دارد، نام دیگری که به این رویکرد جدید ارتباط دارد، به سرعت در حال گسترش است: بازاریابی چند کانالهبازاریابی چند کاناله توسط بسیاری از سازمان‌ها اینگونه تعریف شده است: «برقراری ارتباط و بازاریابی برای پیش‌بینی و پیدا کردن مشتریان از طریق کانال‌های زیاد آنلاین و آفلاین». این بدان معناست که به جای اداره‌ی یک کمپین تبلیغاتی با یک نقطه‌ی آغاز و پایان، و یا به جای استفاده از یک تاکتیک بازاریابی مثل تلویزیون یا ایمیل، می‌توان از طریق عملکرد مشتریان و رفتارهای آنها در مکان‌های مختلف، عمل کرد.
به طور معمول، روزانه با انتخاب‌های زیادی مواجه می‌شویم؛ این انتخاب‌ها از طریق هزاران کانال تلویزیونی، نمایشگرها و دستگاه‌های بیشمار و میلیون‌ها وب‌سایت و محتواهای شخصی به وجود می‌آیند. بدین ترتیب، برای خرید کردن لازم است که در مکان‌های مختلف، تحقیق کنید؛ برای مثال، باید پست‌های منتشر شده را بخوانید، ایمیل‌های موجود در اینباکس را چک کنید و یا حتی به فروشگاه‌ها سر بزنید و مستقیما از فروشنده‌ها بپرسید. بازاریاب‌های چند کاناله، کسانی هستند که کانال‌های مورد استفاده‌ی مخاطبان خود را تشخیص می‌دهند و کشف می‌کنند که این مخاطب مورد نظر، برای پیدا کردن محصول مورد نظر خود، از چه طریقی میان کانال‌های مختلف حرکت می‌کند.

ویژگی بازاریابی چند کاناله موفق

هدف بازاریابی چند کاناله، اطمینان از «حضور بازاریاب در مکان‌های متعدد» است. موتورهای جستجوگر، بلاگ‌ها، شبکه‌های اجتماعی، ایمیل و… از مکان‌های آنلاین به شمار می‌روند. رادیو، تلویزیون و… نیز مکان‌های آفلاین هستند. البته، تنها با حضور در این کانال ها، موفقیت حاصل نمی‌شود. براساس «علم روش‌های ورودی»، بازاریاب‌ها باید مکان بازاریابی چند کاناله‌ی خود را در چندین منطقه مشخص کنند تا به موفقیت برسند، که با این مناطق در ادامه آشنا خواهیم شد:

  • از «خریدار» تعریف واضحی داشته باشید که مشخصات دقیق خریدار ایده‌آل نیز در آن با جزئیات آمده باشد. این اطلاعات به بازاریاب‌ها کمک می‌کند تا روی کانال‌های کارآمدتر متمرکز شوند.
  • لازم است که بازاریاب‌ها مفید باشند. بازاریاب‌ها باید محتوای مربوط با اولویت مشتری را به اشتراک بگذارند. فلسفه‌ی مفید بودن باید در تمام تاکتیک‌ها قابل مشاهده باشد.
  • بازاریاب‌ها باید در تمامی کانال‌ها همکاری داشته باشند. استفاده از توییتر، فیس بوک، ایمیل، وب‌سایت، بلاگ و…، بدون اینکه محتوای هماهنگی با یکدیگر داشته باشند، کافی نیست. به یاد داشته باشید که مشتری میان این کانال‌ها جستجو می‌کند؛ بنابراین، استراتژی و تحلیل شما باید مشابه هم باشند.
  • مشتری‌ها برای رسیدن به محتوای مورد نظر خود از شبکه‌های اجتماعی، ایمیل و بلاگ و…  و دستگاه‌های گوناگون مانند کامپیوتر دسکتاپ، تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند و… استفاده می‌کنند. تلاش‌هایی که بازاریاب‌ها در بازاریابی چند کاناله به کار می‌برند نیز باید پاسخگوی نیازهای مختلف باشد تا مشتریان به محصولات پیشنهادی بازاریاب‌ها، دسترسی ساده‌تری داشته باشند.
  • با توجه به تعداد کانال‌ها، بازاریاب‌ها باید نتایج به دست آمده از بازاریابی چند کاناله را با دقت اندازه‌گیری کنند. تحلیل‌های دقیق‌تر به آنها اطلاع می‌دهد که کدام کانال‌ها موثر بوده‌اند، کدام کانال‌ها بر دیگران تاثیر گذاشته و کدام کانال‌ها را باید حذف کنند. همیشه باید سعی بر این باشد که از کانال‌های قابل اندازه‌گیری بهره ببریم. برای نمونه، تبلیغات کلیکی از مواردی است که در برابر دیگر روش‌های مشابه مانند تبلیغات بنری، راحت‌تر آنالیز می‌شود. البته در روش‌های آفلاین روش‌های محدودی برای اندازه‌گیری موفقیت راهکارهای مورد استفاده وجود دارد.

توجه داشته باشید که هدف شما در جهانی که همیشه مشتریان را مقدم می‌شمارد، این است که در کانال‌های بازاریابی چند کاناله حضور داشته باشید و از این طریق با مشتریان ارتباط برقرار کنید. شرکت‌های موفق به‌طورمعمول بازاریابی چند کاناله و به عبارت دیگر مارکتینگ چند کاناله و کانال‌های ترکیبی چندگانه را به کار می‌گیرند و تعداد کانال‌های «مراجعه جهت عرضه» را در هر حوزه بازار افزایش می‌دهند. بازاریابی چند کاناله و کانال‌های ترکیبی هنگامی روی می‌دهد که شرکت یک، دو یا چند کانال بازاریابی را برای رسیدن به بخش‌های مشتری به کار می‌گیرد.

شرکت HP، فروشندگان خود را برای فروش به حساب‌های بزرگ به کار گرفت. بازاریابی از راه دور خارجی را جهت فروش به حساب‌های متوسط، پست مستقیم با یک شماره‌ی داخلی را برای فروش به حساب‌های کوچک و اینترنت را برای فروش اقلام خاص بکار بست. گفتنی است که شرکت فیلیپس نیز یک بازاریابی چند کاناله «مارکتینگ چند کاناله» است.

در بازاریابی چند کاناله، هر کانال بخش متفاوت از خریداران یا نیاز متفاوتی که یک خریدار ابراز می‌کند را در نظر می‌گیرد و محصولات مناسب را در مکان و با شیوه‌ی مناسب با حداقل هزینه ارائه می‌دهد. اگر این روال طی نشود در کانال تعارض به وجود می‌آید، هزینه افزایش‌یافته و یا تقاضاهای نامناسب مطرح می‌شود.

برای مثال شرکت «دایال- ای- مترس»، از طریق فروش مستقیم تلفنی و اینترنتی تشک‌های خود، در طی سه دهه رشدی موفق داشت. با گسترش وسیع ۵۰ فروشگاه عرضه مستقیم در محدوده اصلی مترو، به شکست شرکت می‌انجامید. مدیریت، مکان‌های اولیه را بسیار گران می‌پنداشت به همین دلیل مکان‌های ثانویه‌ای انتخاب کرد که نتوانست مشتری زیادی را به خود جذب کند. این شرکت درنهایت اعلام ورشکستگی نمود.

برای مثالی دیگر، زمانی که یک خرده‌فروش بزرگ اینترنتی و کاتالوگی، سرمایه‌گذاری عظیمی بر فروشگاه‌های عرضه مستقیم کرد، نتایج مختلفی را در برداشت. خرید کاتالوگی مشتری‌های نزدیک فروشگاه بسیار کمتر شد، اما تغییری در خرید اینترنتی آن‌ها پدید نیامد. مشخص شد که مشتری‌هایی که علاقه‌مند به‌وقت گذاشتن و گشت زدن هستند از اینکه می‌توانستند از کاتالوگ استفاده کنند یا از فروشگاه بازدید نمایند راضی بودند؛ این کانال‌ها قابلیت جایگزینی داشتند. از سوی دیگر مشتری‌هایی که از اینترنت استفاده می‌کردند بیشتر تمرکزشان بر معامله و راندمان بود، ازاین‌رو معرفی فروشگاه‌ها تأثیر چندانی بر آن‌ها نگذاشت و به دلیل سهولت و دسترسی محصولات، شمار ارجاعات و تعویض کالا افزایش یافت، اما خریدهای مازاد مشتری‌هایی که کالای تعویضی یا مرجوعی به فروشگاه می‌آوردند، هرگونه کسری در عایدی را جبران می‌نمود.

همانطور که گفته شد، شرکت‌هایی که کانال‌های ترکیبی را مدیریت می‌کنند باید از عملکرد خوب تمام کانال‌ها در کنار یکدیگر اطمینان حاصل نموده و شیوه‌های مد نظر هر مشتری هدف را در انجام فعالیت تجاری هماهنگ نمایند. مشتری‌ها یکپارچگی کانال‌هایی را انتظار دارند که به آن‌ها امکانات زیر را می‌دهد:

  • امکان سفارش محصول به صورت آنلاین و تحویل از یک محل خرده‌فروشی نزدیک.
  • در صورت لزوم محصولی را که به‌صورت آنلاین سفارش داده‌اند به یک فروشگاه نزدیک خرده‌فروش پس بدهند.
  • با توجه به کل خریدهای آنلاین و غیر آنلاین خود پیشنهاد‌ها تبلیغاتی و تخفیف دریافت نمایند.

رسیدن به بیشترین مشتریان با بازاریابی چند کاناله

همانطور که می‌دانید کسب وکارهای مدرن به سرعت در حال رشد هستند و صنایع خرده‌فروشی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در گذشته مشتریان، آگهی‌های خرده‌فروشی و تخفیفات را از منابع دیگر دریافت می‌کردند، در حالی که امروزه آنها ترکیبی از روش‌های بازاریابی خرده‌فروشی موجود را برای دستیابی به مشتریان به‌کار می‌گیرند که یکی از آنها روش بازاریابی چند کاناله است.

برقراری ارتباط با دیدگاه مشتری

بازاریابی چندکاناله برای خریدار یا مشتری این امکان را فراهم می‌کند که حس تجربه با برند محصول را نه تنها از طریق کانال‌های خرده‌فروشی، بلکه از طریق ارتباط با دیدگاه مشتری داشته باشد. امروزه مصرف‌کنندگان می‌توانند با شرکت از طریق کاتالوگ، فروشگاه، اپلیکیشن‌ها، وب‌سایت شرکت و یا از طریق رسانه‌های اجتماعی درگیر شوند. به طور کلی برای مشتریان، دسترسی به خدمات و محصولات از طریق تماس تلفنی یا اپلیکیشن موبایلی یا کامپیوتر و تبلت مهیاست. شرکت‌ها می‌توانند به طور مداوم تجربه مشتری یا ارباب رجوع خود را براساس بازخوردهای مشتری محور در کنار توسعه رویکردهای اثبات شده، ایجاد کرده یا تعدیل کنند.

بازاریابی چند کاناله چه مزایایی دارد؟!

بازاریابی چند کاناله برای مشتری و مدیر بازاریابی مزایای بسیاری دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود:

  • اختصاص وقت بیشتر به مشتری: تحقیقات بازار نشان می‌دهد، مشتریانی که از طریق بازاریابی چندکاناله جذب می‌شوند نسبت به مشتریان کانال‌های متداول بیشتر خرید می‌کنند. این به دلیل فروش متقاطع و بهینه شده است که تنها با اخذ اطلاعات پیگیری در سراسر کانال‌های مورد استفاده در خرده‌فروشی به‌دست آمده است.
  • داشتن تعلق خاطر بیشتر نسبت به برند: مشتریان بازاریابی چندکاناله به دریافت منسجم اطلاعات و تعهد در ارتباط با خرده‌فروشی‌ها مشهور هستند. برای مثال، اگر یک مشتری برای دریافت خدمت یا محصولی خاص از وب‌سایت شما دیدن کند، در همان حال که او به جست‌وجوی آنلاین می‌پردازد، می‌تواند به منزله مشتری بالقوه‌ای برای شما تلقی شود که با اخذ اطلاعات حضور او، پروموشن‌های خاصی را به ایمیل خود بفرستید.
  • دیدگاه بهتر نسبت به کسب وکار: مشتریان به‌طور منظم درخواست‌هایی از طریق ایمیل برای کد پستی و اطلاعات تماس دریافت می‌کنند. این اطلاعات جمع‌آوری و ذخیره شده و در کنار ترجیحات مشتری برای استفاده‌های بعدی به‌کار گرفته می‌شود.این کار کمک می‌کند که دریابید مشتریان شما محصول و خدمات شما را چگونه و در چه زمانی می‌خواهند.
  • افزایش تجربه مشتری: بازاریابی چندکاناله به ایجاد حس مثبت مشتری به برند، ارتقای بهتر فعالیت‌های بازاریابی از طریق پروموشن‌های فروش یا بازاریابی دهان به دهان در کانال‌های مختلف کمک می‌کند. شما به‌عنوان مدیر بازاریابی می‌توانید گام‌هایی را برای بهینه‌سازی نتایج در بازاریابی چندکاناله به‌کار گیرید.

گذاشتن خود به جای مشتری

لازم است که بررسی‌های منظمی را درباره آنچه مشتریان شما تجربه می‌کنند، مانند فرآیند خرید و ارتباط با آنچه می‌فروشید، از طریق تحقیقات بازار انجام دهید. تجربه مشتری را از طریق قرار دادن تعدادی سفارش، تعامل با برند از طریق تمام کانال‌های بازاریابی موجود و ارسال و ارائه بازخورد را آزمایش کنید.

تولی پیام و محتوای مناسب

محتوا در بازاریابی حرف اول را می‌زند. اگر مشتری محصول شما را بخرد و نسبت به شرکت یا برند شما احساس تعهد کند، شما حتما این موضوع را در فعالیت‌های بازاریابی خود در نظر می‌گیرید. برای مثال یک مشتری قصد خرید یکی از اقلام شما را دارد، اما فرآیند خرید به دلیل تردید او انجام نمی‌گیرد.در این حالت از پیام و محتوای مناسب برای رسیدن به هدف خود استفاده کنید. باید همه چیز را ارزیابی کنید. اطلاعات در همه جا هستند و شما باید آنها را تنظیم کرده و در روش‌های مناسب به‌کار گیرید.

بخش‌بندی مخاطبان

بخش‌بندی مخاطبان حائز اهمیت است. چه چیزی به شما کمک می‌کند تا درک بهتری نسبت به مشتری به‌دست آورید؟ از اطلاعات برای ایجاد پروفایل‌های مشتریان و ردیابی فرآیند خرید آنها استفاده کنید. رویکرد بازاریابی چند کاناله استراتژی جدید و بهتری برای خرده‌فروشی‌ها و مدیران بازاریابی آنها به وجود می‌آورد. برندهایی که درصدد تقویت خط فروش خود هستند، از این مفهوم در جهت بهبود تجربه مشتری خود استفاده می‌کنند و آنها که از قافله رویکردهای جدید عقب می‌مانند، در فرآیندهای بازاریابی خود دیر یا زود با شکست مواجه خواهند شد.

دستیابی به اهداف و بازگشت سرمایه “ROI”

با رشد تکنولوژی، مردم نیز با دستگاه‌ها و رسانه‌‌های مختلف آشنا و مشغول فعالیت می‌شوند. بنابراین بازاریابان نیز با چالش‌های جدی روبه‌رو هستند زیرا مشتریان آنها در رسانه‌های جدید حضور دارند. بازاریابان باید سعی کنند تا یک تجربه منحصربفرد و هماهنگ را برای مشتریان در تمامی این کانال‌ها ایجاد و دنبال کنند. این روش را بازاریابی چند کاناله می‌نامند. اما قبل از حرکت به سوی مصرف‌کنندگان و استراتژی تعامل با آنها در کانال‌های مختلف، باید به فکر دستیابی به اهداف و بازگشت سرمایه (ROI) باشیم. در ادامه ۵ نکته که در رابطه با موفقیت در بازاریابی چندکاناله است را بررسی خواهیم کرد:

  • ارتباط با مشتریان را در کانال مورد علاقه‌ آنها: کاربران امروز فقط محدود به رایانه‌های شخصی موجود در خانه نیستند. آنها در انواع مختلفی از دستگاها، سیستم‌ عامل‌ها و برنامه‌ها حضور دارند و هر کدام از این کانال‌ها یک رفتار منحصربه‌فرد را برای مصرف‌کنندگان به همراه دارد. توجه داشته باشید به طور متوسط هر کاربر دیجیتال به ۳ دستگاه مانند رایانه، موبایل هوشمند، کنسول بازی، کتابخوان دیجیتال، موزیک پلیر و… متصل است، بنابراین توجه و تمرکز روی یک کانال فقط بخش کوچکی از تعاملات روزانه یک مشتری را شامل خواهد شد. توجه داشته باشید که بیش از ۵۰ درصد کل استفاده از اینترنت بر روی تلفن‌همراه صورت می‌گیرد.
  • افزایش نرخ تبدیل از راه تعامل با مشتریان: با استراتژی حضور در چندین سیستم عامل و دستگاه مختلف، شاهد افزایش تعامل از سوی مشتریان خود باشید. براساس تحقیقات انجام شده، ۷۲ درصد از مصرف‌کنندگان ترجیح می‌دهند با کسب‌‌وکارهایی تعامل داشته باشند که از طریق چند کانال با آنها در ارتباط هستند. کمپین‌های B2C چندکاناله، در مقایسه با کمپین‌های تک کانال، بازدهی ۲۴ درصدی سرمایه را به همراه دارند.
  • همیشه در کنار مشتریان باشید: محدودیتی برای حضور در کنار مشتریان وجود ندارد. شما می‌توانید در طول سفر، محل کار، شام و نهار، ایمیل، شبکه‌های اجتماعی، موبایل و… در کنار مشتریان خود باشید. علاوه بر این شما می‌توانید از خدمات و تبلیغات بر پایه‌ موقعیت جغرافیایی مشتریان نیز بهره‌مند شوید.
  • کشف دلیل موفقیت خود: در صورتی که بتوانید نحوه آشنا و درگیر شدن کاربران با محتوا را تشخیص دهید، به راحتی قادر خواهید بود محتوای هدفمندتر را برای مشتریان در کانال‌های مختلف تولید و ارایه کنید. همچنین با مشخص شدن اینکه کدام کانال تعامل بیشتری مانند کلیک کردن یا فروش نهایی محصول را به همراه داشته است می‌توانید کمپین‌های آینده را بهینه سازی کنید. برای مثال اگر بعد از آنالیز و بررسی کمپین متوجه شدید کاربران تعامل بیشتری از طریق موبایل نسبت به رایانه داشته‌اند باید برای آینده، محتوا و طراحی اختصاصی را جهت نمایش در موبایل در نظر بگیرید.
  • ارتباط پایدار با ارایه تجربه مثبت از برند: در صورتی که قرار است برند تجاری شما به مخاطبین معرفی شود، چه بهتر با درک علایق و رفتار آنها در بهترین کانال ممکن به سمت‌شان بروید تا آگهی و محتوای ارایه شده آزار دهنده قلمداد نشود. با چیدمان استراتژی مبتنی بر داده‌ها، کمپین‌های بازاریابی خود را نه صرفا برای ارسال حجم وسیعی از تبلیغات در میان مخاطبان پراکنده کنید، بلکه برای معرفی برند با محتوای مناسب در مکان مناسب و مخاطبان هدف بکار بگیرید.

ابزارهای رایج برای بازاریابی چند کانال

کانال های ارتباطی مختلفی برای بازاریابی چند کاناله وجود دارد که به اختصار تعدادی از رایج‌ترین‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • اپلیکشین‌ها: استفاده از اپلیکیشن‌های پیام‌رسان مانند تلگرام و یا اپلیکیشن‌های شبکه اجتماعی مانند اینستاگرام.
  • وب‌سایت: یکی از قدیمی‌ترین و اصیل‌ترین راه‌ها برای فروش، وب‌سایت شرکتی و یا فروشگاه اینترنتی است.
  • فروشگاه و نمایشگاه: در روش‌های سنتی بازاریابی و فروش، فروشگاه و نمایشگاه از اجزاء اساسی هستند و از قدیم تا کنون وجود داشته‌اند. با پیشرفت علم و ظهور کانال‌های جدید، روش‌های جدید در کنار روش‌های قدیمی قرار گرفته‌اند و آنها را کامل کرده‌اند، اما روش‌های قدیمی هنوز پابرجا بوده و حذف نشده است.
  • تلفن: یکی دیگر از روش های سنتی بازاریابی است که با وجود معایبی که دارد اما هنوز هم مورد استفاده است.
  • پیامک: این کانال بیشتر در کنار بازاریابی تلویزیونی کاربرد دارد. به این صورت که در برنامه‌ها اعلام می‌کنند: «برای سفارش محصول، عددی را پیامک کنید».
  • ایمیل: در این روش، بازاریاب یک ایمیل تبلیغاتی برای مشتری ارسال کرده و محصول خود را معرفی می‌کند و مشتری در صورت نیاز، درخواست خرید خود را از طریق همان ایمیل ارسال می‌کند.

چگونه یک طرح بازاریابی چند کاناله بنویسیم؟

ساختار و قسمت های اصلی یک طرح بازاریابی چند کاناله چیست و یک طرح بازاریابی چند کاناله را با چه الگو یا فرمتی بنویسیم؟

به فرآیند بکارگیری کانال های ارتباطی آنلاین و آفلاین بازاریابی، برای درگیر کردن مشتری (بامحصول و خدمات ارائه شده از طرف ما) و یا رسیدن به مشتریان هدف را بازاریابی چندکاناله می گویند.
هدف نوشتن یک طرح بازاریابی چند کاناله تعریف استراتژی و نوشتن یک طرح از منابع مورد نیاز برای رسیدن به هدف فروش در کسب و کار شما است. دوره زمانی این طرح یک ساله در نظر گرفته می شود اما در واقع طولانی تر از ۱۸ ماه و یا حتی ۳ سال هم نوشته می شود.

نمونه ای از کانال های ارتباطی شامل موارد زیر می باشد:

  • وب سایت
  • فروشگاه های فیزیکی
  • کاتالوگ
  • ایمیل مارکتینگ
  • تلویزیون
  • پیامک های تبلیغاتی
  • وبلاگ نویسی
  • ایمیل مستقیم

هدف طرح بازاریابی چندکاناله، مدیریت و رسیدن به تارگت فروش برای محصولات و خدمات تعریف شده می باشد بطوریکه بتواند به عنوان یک سازمان، کل یا قسمتی از بازار را پوشش بدهد در صورتی که قسمت های مختلفی از بازار و محصولات یا خدمات وجود داشته باشد.

یک طرح بازاریابی چند کاناله موثر، تکنیک های ارتباطی بازاریابی کانال های مورد نیاز برای تامین نیاز مشتریان در یک گروه خاص از محصول یا خدمات می باشد. به صورت استراتژیک یک طرح بازاریابی چندکاناله، کانال های ارتباطی را برای موفقیت یک رویکرد ارتباطی چندکاناله، به هم متصل می کند.

 

چه زمانی از بازاریابی چند کاناله استفاده کنیم؟

کلید موفقیت یک طرح بازاریابی چند کاناله یکپارچه سازی است؛ (یک چالش مشترک که اکثر بازاریابان با آن مواجه هستند.) برای مثال، اگر سازمان شما یک برنامه دیجیتال مارکتینگ را ایجاد کرده باشد، نباید از آن جداگانه استفاده کرد، اما برای اطلاع رسانی به روند برنامه ریزی بازاریابی چند کاناله استفاده می شود.

طرح بازاریابی چند کاناله شما باید کمپین هایی را تنظیم کند که از چندین کانال استفاده کند؛ ارتباط با هر مشتری متناسب با کانال های متفاوتی که مشتری ها در آن کانال ها هستند. فرایندهای خرید توسط مشتری به جای بازاریاب کنترل می شود، بنابراین در بازاریابی چند کاناله نسبت به بازاریابی درونگرا یا برونگرا، بازاریاب ها مشتریان بیشتری به دست خواهند آورد و انتخاب بیشتری خواهند داشت.

سازمان هایی که از برنامه بازاریابی چند کاناله مؤثر استفاده می کنند، به طور مداوم ایستادگی می کنند، تا اینکه زندگی روزمره مشتری را هدایت کند و یا به حدی برسد که به قسمتی از زندگی روزمره مشتری تبدیل شود. بنابراین، برنامه بازاریابی چند کاناله شما باید به طور مداوم به مشتریان تعامل داشته باشد، آنها را پرورش دهد و دوباره به مشتریان تبدیل کند تا به فروش تبدیل شوند.

چه چیزهایی باید در طرح بازاریابی چند کاناله گنجانده شود؟

یک طرح بازاریابی چند کاناله معمولا شامل موارد زیر می باشد:

  • جزئیات پروفایل مشتریان و تعریف کانال ارتباطی مناسب برای هرکدام از آن ها
  • اهداف مشخص و هوشمند (SMART) برای بدست آوردن و حفظ مشتری
  • تاکتیک بازاریابی شامل بازاریابی محتوایی با تمرکز درونگرا
  • کانال های ارتباطی بازاریابی در همه سیستم عامل ها و دستگاه های مختلف قابل استفاده باشد.
  • میزان اثرپذیری، نفوذ و یا ممانعت در هر کانال چگونه سنجیده می شود.

دانستن اینکه کدام یک از کانال ها فروش بیشتری دارد به شما کمک می کند تا نرخ بازگشت سرمایه یک کانال خاص و فعالیت هایی که باعث موفقیت شما شده است را منتشر کنید. مشتریان به سرعت بین کانال ها حرکت می کنند، بنابراین استراتژی و تجزیه و تحلیل شما باید همزمان با هم سازگار شوند.

طراحی بازاریابی چند کاناله

 

معرفی SOSTAC و RACE

برای ساختار طرح چند کاناله کامل، من توصیه می کنم که برنامه های SOSTAC® و RACE را با هم ترکیب کنید. چرا دو چارچوب بهتر از یک است، زمانی که ما به دنبال سادگی هستیم؟ دلیل این است که هر یک از نقاط قوت خود را دارند.
SOSTAC ®  طراحی شده است تا همه مراحل ایجاد و اجرای طرح شما، شامل تنظیم هدف، استراتژی، پیاده سازی و بررسی، تمام فرایند را پوشش و تشکیل می دهد.
برنامه ریزی RACE در اطراف فعالیت های بسیاری در قیف بازاریابی مدرن طراحی شده است تا برای رسیدن به نتایج مورد نظر، کاربران را به مشتری تبدیل نماید.

بنابراین، می توانید قدرت SOSTAC® را ببینید و به عنوان یک چارچوب برنامه ریزی عمومی نیز یک ضعف دارد؛ این برنامه به طور خاص در ارتباطات بازاریابی چند کاناله به کار گرفته می شود و برای جذب مخاطب به یک قیف تعامل (سرگرمی) نیاز دارد.

 

اعمال SOSTAC به برنامه های بازاریابی چند کاناله

برای اطمینان از اینکه برنامه بازاریابی چند کاناله شما همه ویژگی های اساسی را داشته باشد، من پیشنهاد می کنم ساختار SOSTAC® را بر اساس مقاله PR Smith نوشته Dave Chaffey’s که در مجله مزیت دیجیتال مارکتینگ چاپ شده است توسعه دهید.

SOSTAC® یک چارچوب عالی برای طرح های کسب و کار، بازاریابی و بازاریابی دیجیتال شما است و چون نسبتا ساده و منطقی است به سادگی می توانید به سازمان و همکارانتان توضیح دهید و یادآوری کنید. SOSTAC یک چهارچوب فرآیند برای برنامه ریزی استراتژیک هست که یک ساختار واضح برای مدیریت و ساختن طرح به شما ارائه می دهد.

 

آنالیز وضعیت به معنی اینکه ما الان کجا هستیم؟” برای بازاریاب های چند کاناله را با سوال های زیر مشخص می کنیم:

  • آیا نتایج دقیق براساس تجزیه و تحلیل اندازه گیری می شوند؟
  • چه نوع چشم اندازی برای در فضای آنلاین داریم؟
  • رقبای ما در حال انجام چه کاری هستند؟
  • چه چیز برای آنها کار می کند؟

 

اهداف به معنی اینکه ما کجا می خواهیم باشیم؟

  • پیش بینی رشد چیست؟
  • اهداف سطح بالا چه مواردی هستند؟ ما میتوانیم پیش بینی های خاصی برای رهبری و فروش کانال ها داشته باشیم که شما را به هدف طرح کسب و کارتان برساند.

استراتژی  به معنی اینکه “چطور می توانیم به آنجا برسیم” یا به عبارت دیگر استراتژی خلاصه ای از چگونگی تحقق اهداف می باشد. استراتژی قسمت کوچکی از طرح بوده اما مسلما اهمیت بیشتری دارد چرا که به تاکتیک ها و اهداف بعدی جهت می دهد. استراتژی شامل پاسخ سوال های زیر می شود:

  • هر بخش با چه معیار و پیشنهادی هدف گذاری می شود؟
  • چه موقع انتخاب می کنیم؟
  • چطور می توانیم به اهدف فروش و مدیریت برسیم؟
  • سرمایه گذاری رسانه ای خودمان را روی کدام کانال باید متمرکز کنیم؟
  • چه استراتژی برای پشتیبانی از مشتری، تبدیل شدن کاربران به مشتری و حفظ و نگه دار مشتری در نظر گرفته ایم؟

تاکتیک جزئیات استراتژی است (ترکیب بازاریابی، ترکیب ارتباطات و ترکیب کانال ابزارهای تاکتیکی هستند). در مدت اجرای کمپین در واقع کاری که تاکتیک انجام می دهد برجسته و نمایان می شود. برای مثال، چطور ما بصورت مداوم ارتباطات خود را بهبود دهیم؟ و یا چگونه می توان به صورت خودکار بازاریابی را در کنار بازاریابی محتوایی برای ایجاد و پرورش لید و مدیریت کرد؟

سیستم برنامه ریزی RACE برای کمک به شما در برنامه ریزی موثر تاکتیک های بازاریابی چند کاناله یک چارچوب ساده ارائه می دهد.
RACE کل چرخه زندگی مشتری یا مراحل بازاریابی را پوشش می دهد: (تصویر پایین:کلیک کنید)

بازاریابی چندکاناله - مدل race

طرح> دسترسی> اقدامات> تبدیل> مشارکت

همچنین مرحله اولیه طرح شامل ایجاد استراتژی کلی دیجیتال، تنظیم هدف و برنامه است.

RACE شامل چهار مرحله یا فعالیت های بازاریابی آنلاین است که برای کمک به برندها در ارتباط با مشتریان خود در سراسر زندگی روزمره مشتری طراحی شده است. این اینفو گرافی اهداف برای هر بخش از RACE و اینکه چگونه شما می توانید آنها را اندازه گیری کنید نشان می دهد.

  • Reach (رسیدن)

شامل ایجاد آگاهی و قابلیت دیده شدن برند، محصولات و خدمات شما در وب سایت های دیگر و در رسانه های آفلاین به منظور ایجاد ترافیک بازدیدکنندگان از وب سایت های مختلف مانند سایت اصلی شما، سایتهای کوچک و یا صفحات شبکه های های اجتماعی است.

Reach شامل کار بیشتر برای ساختن تعامل چندگانه با استفاده از بدست آوردن نقطه تماس در رسانه های پولی(Paid)، شخصی(Owned) و کسب شده(Earned) می باشد تا برند، سایت یا محصولات شما به آگاهی مشتری برسد.

  • Act (فعالیت)

فعالیت یک رفتار متقابل کوتاه شده است. در واقع یک مرحله جداگانه از تغییر (کاربر به مشتری) به حساب می آید که شامل فعالیت های متقابل تشویقی در وب سایت و شبکه های اجتماعی شما می باشد.

در بیشتر کسب و کارها هدف اصلی Act ایجاد یک رهبری آنلاین است. بنابراین Act به عنوان قدم بعدی چشم اندازی به کاربران می دهد یا بازدیدکنندگان سایت را وادار به انجام کاری می کند که در قدم بعدی از حرکت خود پس از مطالعه سایت شما و یا حضور در شبکه های اجتماعی شما تبدیل به مشتری شوند.

این به این معنی هست که کاربران برای پیدا کردن محصولات شما را جستجو کنند و مطالب بلاگ شما را بیشتر بخوانند تا آنها اطلاعات بیشتری درباره محصولات یا شرکت شما بدست بیاورند. شما باید این اقدامات را به عنوان هدف بالا در قیف تجزیه و تحلیل فروش خود تعریف کنید.

اهداف می توانند “محصول مشاهده شده”، “اضافه شدن محصول به سبد خرید”، “ثبت نام شدن بازدیدکنندگان به عنوان عضو” و یا “ثبت نام برای خبرنامه الکترونیکی” باشد. در واقع Act به منظور تشویق کاربران برای مشارکت و تعامل با سایت و شبکه های اجتماعی شما برای تبدیل شدن به مشتری است که شما می توانید از طریق میزان به اشتراک گذاری محتوا از طریق رسانه های اجتماعی یا بررسی مشتریان آن را بسنجید.

  • Convert (تبدیل)

Convert به سادگی تبدیل کردن مخاطبان به مشتریان آنلاین یا آفلاین است که شامل تبدیل شدن مخاطبان شما به مشتریانی که بابت محصولات و خدمات شما پرداخت می کنند؛ چه این پرداخت از طریق معاملات تجارت الکترونیک صورت بگیرد و چه به صورت آفلاین انجام شود.

  • Engage (مشارکت کردن)

ارتباط و مشارکت طولانی مدت مشتری با شما Engage نامیده می شود که به توسعه یک رابطه بلندمدت با خریداران اولیه برای ایجاد مشتری وفادار به عنوان تکرار خرید با استفاده از ارتباطات در سایت شما، حضور در شبکه های اجتماعی، ایمیل و تعامل مستقیم برای افزایش طول عمر مشتری می باشد.

Engage را می توان با اقدامات تکراری مانند تکرار فروش و به اشتراک گذاری محتوا از طریق رسانه های اجتماعی اندازه گیری کرد. ما همچنین به اندازه گیری درصدی از مشتریان فعال (یا مشترکین ایمیل)، میزان رضایتمندی مشتری و پیشنهادات آن ها با استفاده از سیستم های دیگر نیاز داریم.

اینفو گرافی Smart Insights Multichannel Marketing Growth Wheel  یک دید کلی از فعالیت های برنامه ریزی کلیدی را ارائه می دهد که به عنوان بخشی از روند تولید یک برنامه بازاریابی دیجیتال یکپارچه به آن نیاز داریم.

برنامه جامع بازاریابی دیجیتال دارای موارد زیر می باشد:

  • اهداف واقع بینانه و شفاف که می توانید با اعتماد به نفس اقدام و حرکت کنید.
  • بهترین استراتژی برای رسیدن به این اهداف در برابر رقبا
  • جزئیات دقیق از تاکتیک ها و اقدامات لازم برای تبدیل استراتژی به عمل
  • یک روش برای بررسی برنامه های شما با مسیر حرکت شما

برای کدام نوع کسب و کار یک برنامه بازاریابی چند کاناله مناسب است؟

طرح بازاریابی چند کاناله مناسب است برای:

  • به عنوان یک برنامه ارتباطات سالانه برای کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME / SMB)
  • به عنوان یک برنامه ارتباطات سالانه برای یک بازار یا مخاطب برای کسب و کارهای بزرگتر
  • همچنین می تواند به عنوان یک برنامه درازمدت برای مشتریان به صورت تمرکز بر روی یک بازار یا مخاطب عمل کند.

برای سازمان های بزرگ تر، به دلیل مواجه شدن با چالش ها و موانع، برنامه ریزی های بازاریابی چند کاناله در موارد زیر  فرموله شده است:

  • متمرکز کردن اهداف
  • دستیابی به مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) یکپارچه (coherent)
  • هماهنگ سازی پیام ها در سراسر ادارات، برندها و واحدهای تجاری
  • دستیابی به ثبات در سراسر کانال ها
  • اندازه گیری فرکانس و میزان دسترسی به فعالیت ها

 

چگونه برنامه بازاریابی چند کاناله با برنامه های دیگر مرتبط است؟

طرح بازاریابی چند کاناله یک طرح بازاریابی گسترده نیست بلکه یک طرح ارتباطاتِ بازاریابی است. خروجی های کلیدی عبارتند از:

  • اهداف بازاریابی
  • بودجه بازاریابی
  • برنامه های کمپین تبلیغاتی
  • برنامه های منابع

ادغام با سایر برنامه های سازمانی برای اتصال همه آنها به یک استراتژی و رویکرد چند کاناله برای بازاریابی درونی ضروری است. برای مثال ادغام با یک طرح بازاریابی چند کاناله ممکن است یک طرح بازاریابی، بازاریابی دیجیتال و یا کمپین انتخاباتی باشد که شامل برنامه بازاریابی چند کاناله یا برعکس هستند.

ادغام و تلفیق مؤثر منجر به یک برنامه ارتباطاتی یکپارچه بلندمدت برای استفاده در تمامی فعالیت های بازاریابی به منظور حرکت و رهبری برای رسیدن به تارگت فروش می باشد.

منبع: آراتیس(رسانه تحلیلگر استارتاپهای ایرانی)

بازاریابی Omnichannel چیست؟ (+نمونه عملی)

بازاریابی Omnichannel، زمانی انجام می‌شود که شما یک تجربه واحد و همه‌جانبه از برند را ایجاد کرده باشید و در آن، نوع کانالی که مشتری برای ارتباط با شما از آن استفاده می‌کند، اهمیتی ندارد.

  • بازاریابی Omnichannel روی خلق یک تجربه واحد برای مشتری در تمام کانال های ارتباطی تمرکز دارد. در این مقاله خواندنی از Process Street در این باره بیشتر می‌خوانیم.

امروزه، مشتری برای اینکه در خرید خود احساس راحتی کند، نیاز به نقطه تماس با برند دارد. این بدان معناست که هر مشتری هر زمانی که با برند شما ارتباط برقرار می‌کند، بیشتر به سمت خرید حرکت می‌کنند.

بازاریابی Omnichannel، تضمین می‌کند که هر کدام از این نقاط تماس، تجربه مشابه نسبت به برند را فراهم می‌کنند. بنابراین، برای مثال یک برند با بازاریابی Omnichannel، دید و احساس یکسانی را فراهم خواهد کرد.

آیا بازاریابی Omnichannel، همانند بازاریابی چندکاناله (Multichannel) است؟

شما ممکن است فکر کنید که این دو روش بازاریابی، یکسان هستند؛ درحالی‌که این دو روش نام‌های مشابه‌ای دارند، اما راهکارهای آنان کاملا با هم متفاوت است.

تمرکز بازاریابی چندکاناله، روی قرار دادن برند در مرکز استراتژی بازاریابی و سپس دسترسی به چندین کانال مختلف است تا در برابر مشتریان حضور پیدا کنند. بنابراین برای مثال، یک فروشگاه تجارت الکترونیک همزمان با رفتن به فروشگاه فیزیکی خود، کانال‌های ایمیلی، شبکه‌های اجتماعی و نمایش تبلیغات فعالیت بازاریابی خود را انجام می‌دهد.

در بازاریابی Omnichannel، موضوع تمرکز کاملا متفاوت است. استراتژی‌های بازاریابی Omnichannel، مشتری را در مرکز عملیات بازاریابی قرار می‌دهند و تمرکز روی ایجاد تجربه یکسان در سراسر کانال‌ها می‌باشد.

این روش بازاریابی ممکن است انتزاعی به نظر بیاید، اما به این موضوع توجه داشته باشید: در استراتژی بازاریابی Omnichannel هر کانال، داده‌های مشتریان را بر اساس کانال مورد استفاده، مشتری، مشخصات نقطه تماس و … جمع‌آوری می‌کند.

 

نمونه عملی بازاریابی Omnichannel

اجازه دهید یک نمونه عملی با نقطه تماس نقشه سفر مشتری ایجاد کنیم:

  • مشتری سایت شما را از طریق جستجوی طبیعی پیدا می‌کند و برای پیراهن‌های قرمز، شروع به جستجو می‌کند. ایمیل آنها با ارائه یک پیشنهاد تخفیف ۱۵%، توسط پنجره پاپ آپ و به قصد خروج از سایت گرفته می‌شود. مشتری سایت را ترک می‌کند.
  • مشتری، ایمیل خوش‌آمد گویی با بن تخفیف ۱۵% را باز می‌کند و روی آن کلیک می‌کند، دوباره به پیراهن‌های قرمز نگاه می‌کند. مشتری، سایت را بدون خرید کردن از آن ترک می‌کند.
  • مشتری، چند روز بعد یک ایمیل با پیشنهاد انواع پیراهن‌های قرمز دریافت می‌کند. مشتری روی آن کلیک نمی‌کند.
  • یک روز بعد، مشتری یک تبلیغ هدف‌مند در فیسبوک با پیراهن قرمزی که به آن علاقه‌مند است، دریافت می‌کند. مشتری به صفحه فیسبوک برند می‌رود و از طریق پیام‌رسان فیسبوک، در مورد هزینه‌های ارسال آن سوالاتی را می‌پرسد.
  • مشتری روی کمپین ایمیل برند، کلیک می‌کند و سبد خرید خود را با پیراهن‌های قرمز در آن رها می‌کند.
  • مشتری، یک مجموعه ایمیل به صورت خودکار راه‌اندازی می‌کند و برای اولین سفارش آنها، ارسال رایگان را پیشنهاد می‌دهد.
  • مشتری برمی‌گردد و خریدهای خود را تمام می‌کند، و خرید یک مجموعه جدید از محصولات مرتبط را راه‌اندازی می‌کند.

نکته کلیدی در اینجا، این است که رفتار و ترجیح مشتری، روی چگونگی تغییر تجربه آنها در سراسر کانالها اثر می‌گذارد. واضح است که آنان پیراهن‌های قرمز را دوست دارند، بنابراین، این پیراهن‌های قرمز به آنها نشان داده می‌شوند. آنها به ارسال رایگان علاقه‌مند هستند، بنابراین ببینید که فروشنده چگونه کالای فروشی خود را بسته‌بندی می‌کند. زمانی‌که آنها کالای خود را خریدند، وارد بخش جدیدی از مشتریان می‌شوند که خریدهای اخیر را کرده‌اند و پیشنهادات به آنها، در آینده تغییر خواهد کرد.

این بدان معناست که بازاریابی omnichannel، تجربه منحصر به فردی را مبتنی بر هر مشتری شخصی به وجود می‌آورد و کانال‌های شما به کمک به‌روز رسانی اطلاعات مشتری براساس ترجیحات و رفتار او، فعالیت می‌کنند.

آیا بازاریابی  Omnichannel بهتر از بازاریابی چندکاناله است؟

هر استراتژی که مشتریان شما را در ابتدای راهکار شما قرار می‌دهد، عالی‌ترین استراتژی است و بازاریابی omnichannel، هم این‌‎گونه است.

با تمرکز کردن روی مشتری، شما تمام استراتژی خود را پیرامون هستی خود قرار می‌دهید.

زمانی‌که شما مشتری را در ابتدای راهکار خود قرار می‌دهید، آنها متوجه می‌شوند:

مشتریانی که تجربه omnichannel دارند، ۱۰ % بیشتر از افرادی که تنها از یک کانال استفاده می‌کنند، پرداخت آنلاین دارند.

امروزه مشتریان، حتی اگر اکثر آنان واقعا ندانند که به دنبال چه هستند، انتظار یک تجربه omnichannel دارند. علاوه براین، آنها احتمالا می‌خواهند مشتری دائمی برند شما شوند. بر اساس آخرین مطالعه، شرکت‌هایی که استراتژی omnichannel قوی دارند، نرخ حفظ مشتری آنها در حدود ۹۰% خواهد بود.

با ایجاد یک استراتژِی بازاریابی omnichannel، شما به مشتریان خود آنچه را که می‌خواهند، ارائه می‌دهید. زمانی‌که شما این کار را انجام دادید، نه تنها برای برند خود هزینه بیشتری را پرداخت نخواهید کرد؛ بلکه مشتریان، بسیار بیشتر به شما وفادار خواهند ماند.

بازاریابی کانال همه کاره

بازاریابی کانال همه کاره

بازاریابی کانال همه کاره : Omni-channel Marketing

منبع: ب فصلنامه بازاریابی پارس‌مدیر

بازاریابی کانال همه کاره Omni-channel marketing رویکردی است که از نقطه تماس تا پایان فرایند خرید یک تجربه خرید کاملا یکپارچه و بدون گسستگی برای مشتریان فراهم می‌نماید. این به آن معنا است که هر کانال در ارتباط با سایر کانال‌ها جهت خلق یک پیام واحد جهت معرفی برند یا شرکت عمل می‌کند. مشتریان امروز در دوران بازاریابی دیجیتال از کانال‌های همه‌کاره استفاده می‌کنند. بازاریابی Omni-channel جایگزین آمیخته بازاریابی توزیع سنتی شده است. سازمان و شرکت‌ها در بازارهای آنلاین و تجارت الکترونیک از رسانه‌ها و ابزارهای مختلفی برای دسترسی مشتریان استفاده می‌کنند. این روش ترکیبی از کانال‌های توزیع، مدیریت تجربه مشتری و سفر مشتری است.

استفاده از کانال‌های بازاریابی از گذشته تا کنون دستخوش تغییر و تحولات بسیاری قرار گرفته است. با پیشرفت تکنولوژی، کسب‌وکارها نیز تغییر کرده‌اند و استراتژی بازاریابی خود را هم‌راستا با تغییرات تکنولوژی ارتقا داده‌اند. در گذشته و قبل از پیدایش اینترنت، مشتریان تنها به صورت حضوری یا تلفنی با برندها در تماس بودند. بازاریابان و صاحبان کسب‌وکار چگونه توانستند تجربه کاربری یکپارچه‌ای را برای مخاطبان خود فراهم کنند؟ پاسخ این سوال، بازاریابی کانال همه‌کاره است. استفاده از بازاریابی کانال همه‌کاره در دنیای تجارت و به خصوص تجارت آنلاین، از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که بازاریابی مبتنی بر داده و یکپارچه این روزها حرف اول را می‌زند.

تعریف بازاریابی کانال همه کاره

بازاریابی کانال همه‌کاره رویکردی است که تجربه‌ای کاملاً مشابه و یکپارچه‌ را برای مشتریان از اولین نقطه تماس کاربر با برند تا انتهای سفر مشتری فراهم می‌کند. بازاریابی کانال همه‌کاره رویکردی است که برند را در محوریت استراتژی قرار می‌دهد و تلاش می‌کند پیام برند را در همه کانال‌هایی که کاربر در آنها حضور دارند، توسعه دهد. تفاوت اصلی این دو استراتژی، این است که مرکز توجه بازاریابی کانال همه‌کاره، مشتری است در حالی که تمرکز بازاریابی بازاریابی چندکاناله، روی این موضوع است که تمامی کانال‌ها تحت پوشش قرار گیرد. در واقع، کانال‌ها در روش بازاریابی چندکاناله به صورت مستقل و جدا از هم کار می‌کنند و هر یک از آنها استراتژی و اهداف خود را دنبال می‌کند؛ در حالی که کانال‌ها در روش بازاریابی همه‌کاره با یکدیگر و با کاربران یکپارچه هستند.

کسب‌وکارهایی که استراتژی کانال‌های همه‌کاره را رعایت می‌کنند، همواره در تلاشند تا مشتریان تجربه کاربری یکسانی را در هر یک از کانال‌های بازاریابی داشته باشند و پیام برندشان را به صورت یکپارچه از تمامی کانال‌ها دریافت کنند. نمایش تصویر یکپارچه از یک برند حس ارتباط، آشنایی و اطمینان به آن برند را در مشتریان تقویت می‌کند. بازاریابان به منظور پیاده‌سازی این استراتژی باید اطمینان حاصل کنند که تمامی فعالیت‌های بازاریابی در یک راستا باشد.

در این استراتژی کل فرایند باید برای مشتری ساده باشد؛ یعنی مشتری نباید برای بدست آوردن اطلاعات محصول یا خرید محصول، فرایند پیچیده‌ای را طی کند. گفتن این موضوع که محوریت همه بخش‌ها و کانال‌های بازاریابی یک برند باید مشتری باشد، کار ساده‌ای است، اما اجرای آن دشوار است؛ چرا که باید بدانید هر بخش چگونه کار می‌کند و نیازمند همکاری بالای بخش‌های مختلف است. برای شروع، باید با کارمندان و مدیران بخش‌های مختلف صحبت کنید و به آنها نشان دهید که کوچیک‌ترین کاری که در هر بخش انجام می‌شود روی مشتریان تاثیرگذار است. سعی کنید این نکته را به خوبی به آنها منتقل کنید که همه بخش‌ها باید در راستای یک هدف مشخص فعالیت کنند. با انجام این کار در نهایت، می‌توان مقدمات لازم برای ایجاد رویکرد کانال‌های همه‌کاره را فراهم کرد.

اهمیت بازاریابی کانال همه کاره

ایده اصلی بازاریابی کانال همه‌کاره نه تنها باعث شناسایی همه کانال‌های ارتباط با مشتریان می‌شود، بلکه تمام تعاملات مشتریان با کانال‌های مختلف را در کل فرایند خرید (قبل، در حین و بعد از خرید) در نظر می‌گیرد. تجربه مشتری در تمامی کانال‌ها یکسان و یکپارچه است. دغدغه بازاریابی بازاریابی کانال همه‌کاره فقط معاملات انجام شده توسط مشتریان نیست؛ بلکه از طریق گردآوری داده‌های رفتاری کاربران در کانال‌های مختلف و آنالیز همزمان آنها، نیازهای مشتریان، تعاملات آنها با هر یک از کانال‌ها و محصولات و برند را هم بررسی می‌کنند. به همین دلیل، انتقال پیام‌ها و پیشنهادها به صورت یکسان و یکپارچه در تمامی کانال‌ها، اعم از وب‌سایت، کمپین‌های ایمیلی، شبکه‌های اجتماعی و فروشگاه‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. بدیهی است که این نوع بازاریابی نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتری است. بخش زیلدی از هزینه برای فراهم کردن زیرساخت‌های مناسب و هوشمندسازی و مدیریت ارتباط با مشتریان صرف می‌شود.

تنها هدف استراتژی کانال‌های چندگانه، دسترسی به مخاطبان از طریق حداکثر تعداد کانال ممکن است. این روش، روی ایجاد وسیع‌ترین شبکه برای بدست آوردن بیشترین مشارکت مشتریان تمرکز دارد؛ هرچه تعداد کانال‌های این شبکه بیشتر باشد، بهتر است. ایمیل و رسانه‌های اجتماعی، محبوب‌ترین کانال‌هایی هستند که اغلب شرکت‌هایی که از این شیوه بازاریابی استفاده می‌کنند، برای ارتباط با مشتریان خود در نظر می‌گیرند. در مقابل، رویکرد بازاریابی کانال همه‌کاره به منظور ایجاد تجربه کاربری عالی برای مشتریان، سعی می‌کند علاوه بر ارتباط با مشتری، ارتباط میان کانال‌ها و ارتباط هر یک از کانال‌ها با مشتری را مورد بررسی قرار دهد. تمرکز اصلی این استراتژی، ایجاد ارتباط قوی بین مشتریان و برند است. شرکت‌هایی که از این شیوه استفاده می‌کنند، هر ساله به طور متوسط رشد ۹۱ درصدی در نرخ بازگشت مشتری نسبت به سایر شرکت‌هایی که از این شیوه استفاده نمی‌کنند، دارند.

کانال های مختلف بازاریابی

شیوه ارتباط مشتریان با برندها از زمان گذشته تاکنون تغییرات بسیاری کرده و پیشرفت تکنولوژی علت اصلی این تغییر و تحولات است. شیوه‌های ارتباطی به مرور زمان و بر اساس نیاز مشتری تغییر کرده است. کانال‌های مختلف بازاریابی عبارتند از:

  • بازاریابی تک کاناله Single Channel
  • بازاریابی چند کاناله Multi Channel
  • بازاریابی با کانال‌های متقاطع Cross Channel
  • بازاریابی کانال همه کاره Omni Channel

بازاریابی تک کاناله Single Channel : شیوه سنتی تک کاناله، تنها روی ارتباط با مشتریان تنها از طریق یک کانال متمرکز است. این کانال می‌تواند به شکل‌های مختلفی باشد. این استراتژی هزینه‌های بازاریابی و پیچیدگی‌های بازاریابی را بسیار کاهش می‌دهد. با این حال، استفاده از این شیوه ریسک‌ها و معایبی نیز دارد که مهم‌ترین آنها از دست دادن فرصت‌های فروش از طریق سایر کانال‌های بازاریابی است که مشتریان بالقوه در آنها حضور دارند.

بازاریابی چند کاناله Multi Channel :شیوه چندکاناله به تلاش‌های بازاریابی اشاره دارد که از چندین کانال بازاریابی (مغازه، تلفن هوشمند، تبلت، ایمیل، چت آنلاین، شبکه‌های اجتماعی و …) استفاده می‌کند تا مشتریان بالقوه که در کانال‌های مختلف حضور دارند را هدف قرار دهد و به راحتی با آنها ارتباط برقرار کنند. هدف اصلی از این استراتژی این است که مشتری بتواند به هر شکلی که مایل است، خرید خود را انجام دهد. بازاریابی چندکاناله به کسب‌وکارها امکان دسترسی به همه مشتریان خود که در کانال‌های مورد علاقه‌شان هستند و در مرحله تصمیم به خرید هستند را می‌‌‌دهد. در این روش، کانال‌های بازاریابی با یکدیگر در ارتباط نیستند و عملکرد مستقل از یکدیگر دارند.

بازاریابی با کانال‌های متقاطع Cross Channel : این روش مشابه روش بازاریابی چندکاناله است با این تفاوت که در روش بازاریابی کانال‌های متقاطع، کانال‌های مختلف از یکدیگر مستقل نیستند و با هم در ارتباط هستند. این شیوه به کاربر اجازه می‌دهد که بین کانال‌های بازاریابی حرکت کند و در عین حال، سفر خرید خود را مشابه قبل، اما در کانال دیگری ادامه دهد. اغلب کسب‌وکارها سعی می‌کنند کانال‌های آنلاین خود را با یکدیگر مرتبط کنند تا تجربه کاربری بهتری برای مشتریان ایجاد کنند، برخی کسب‌وکارها هم کانال‌های آنلاین و هم کانال‌های آفلاین را با یکدیگر مرتبط می‌کنند. بهترین گزینه برای هر کسب‌وکار متفاوت است و به اهداف و میزان بودجه بازاریابی کسب‌وکارها بستگی دارد.

بازاریابی کانال همه کاره Omni-Channel : این روش، پیچیده‌ترین روش بازاریابی است. در این شیوه، کسب‌وکارها سعی می‌کنند با یک هویت ثابت و یکپارچه در تمام کانال‌های بازاریابی (وب‌سایت، اپلیکیشن موبایل، خرید حضوری، بیلبورد، کیوسک و …) حضور داشته باشند و پیام خود را به صورت یکسان و یکپارچه به مخاطبان منتقل کنند؛ به طوری که برند آنها به راحتی توسط مردم شناخته شود.

مقایسه بازاریابی چندکاناله و بازاریابی کانال همه کاره

اغلب شرکت‌ها و برندها اگر از بازاریابی همه‌کاره استفاده نکنند، قطعاً از بازاریابی چندکاناله استفاده می‌کنند. بدیهی است تبدیل استراتژی تک کاناله به استراتژی چندکاناله نیازمند زیرساخت، یکپارچگی و نظم سازمانی است. همچنین، به منظور بهینه‌سازی، برندها باید عملکرد هر یک از کانال‌های بازاریابی خود را از طریق رصد کردن شاخص‌های کلیدی مهم، اندازه‌گیری و آنالیز کنند تا متوجه شوند کدام کانال‌ها بیشترین سودآوری را داشته است.

در بازاریابی کانال همه کاره علاوه بر اینکه کانال‌ها مانند روش کانال‌های متقاطع با یکدیگر در ارتباط هستند، ارتباط به هم پیوسته دارند که باعث می‌شود یکپارچگی مشتریان حداکثر شود. همچنین، در این استراتژی در صورتی که مشتری فرایند خرید خود را با اپلیکیشن موبایل آغاز کرده و به عنوان مثال در مرحله پرداخت رها کرده باشد، باید بتواند خرید خود را از طریق دسکتاپ ادامه دهد و خرید را تکمیل کند. بنابراین، کانال‌ها باید از نظر زیرساختی با یکدیگر در ارتباط باشند و متناسب با یکدیگر عمل کنند. در واقع، استراتژی بازاریابی کانال همه‌کاره از دیدگاه مشتری بررسی و طراحی می‌شود و متمرکز بر نیاز مشتریان راه‌اندازی می‌گردد.

مقایسه بازاریابی چندکاناله و بازاریابی کانال همه کاره

مقایسه بازاریابی چندکاناله و بازاریابی کانال همه کاره

بازاریابی کانال همه‌کاره یک مدل کسب و کار بر اساس کانال متقابل است که شرکت‌ها برای افزایش و بهبود ارتباط با مشتری استفاده می‌کنند. این رویکرد در بخش بهداشت و درمان، بخش دولتی، خدمات مالی، خرده‌فروشی و صنایع ارتباطات از راه دور شامل کانال‌هایی مانند مکان‌های فیزیکی، وبسایت‌های پرسش و پاسخ، رسانه‌های اجتماعی، چت زنده، برنامه‌های کاربردی تلفن همراه و ارتباطات تلفنی جریان دارد. شرکت‌هایی که از بازاریابی کانال همه‌کاره استفاده می‌کنند، بر این باورند که ارزش‌های مشتری، توانایی تماس مداوم آن با شرکت از طریق راه‌های متعدد در یک زمان است. به بیان بسیار بازاریابی همان بازاریابی چند کاناله است که به صورت صحیح و کامل اجرا شود.

البته علاوه بر کانال‌های سنتی گذشته (وب‌سایت و ایمیل)، رسانه‌های اجتماعی و موبایل نیز به آن اضافه شده‌اند. در بازاریابی کانال همه‌کاره کلیه رفتارهای مشتری در تمامی کانال‌های ارتباطی و نقاط تماس کاملاً پیش‌بینی و حمایت می‌شود به طوری که اگر در طی فرایند خرید، مشتری از یک کانال به کانال ارتباطی دیگری تغییر مسیر دهد هیچ تأثیر و کاستی در نتیجه خریدش شاهد نخواهد بود. در بازاریابی کانال همه‌کاره، افراد و همچنین فناوری نقش‌های کلیدی را در تجربه مشتری بر عهده دارند.

نتیجه‌گیری و پیشنهادها

به طور کلی، کسب‌وکارهایی که همواره در حال بهینه‌سازی تجربه مشتری هستند، عملکرد موفق‌تری در طول زمان بدست می‌آورند. در بازاریابی کانال‌های همه‌کاره، تجربه مشتری محوریت استراتژی است و به همین دلیل است که این شیوه بازاریابی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این روش، تجربه مشتری بر اساس نیاز مشتری در هر کانال بهینه‌سازی می‌شود. امروزه فرایند خرید مشتریان قابل پیش‌بینی نیست. آنها ممکن است خرید خود را از دسکتاپ شروع کنند، با تبلت یا موبایل ادامه دهند و ادامه فرایند را با برنامک انجام دهند. پکپارچه بودن کانال‌ها به مخاطب کمک می‌کند تا تجربه بهتری داشته باشد. کسب‌وکارهایی که استراتژی چندکاناله را انتخاب می‌کنند، بدون توجه به میزان بازدهی تلاش‌های بازاریابی خود، تنها می‌خواهند که حداکثر مشارکت و تعامل مشتریان با برند خود در حداکثر کانال‌های بازاریابی را بدست آورند.

استفاده از استراتژی کانال‌های همه‌کاره به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا رفتار مشتریان خود در هر یک از کانال‌های بازاریابی را شناسایی کنند و تلاش‌های بازاریابی که به بهبود تجربه کاربری کمکی نمی‌کند را حذف کنند. در مقابل، کسب‌وکارهایی که از استراتژی چندکاناله استفاده می‌کنند، هزینه و انرژی خود را صرف ارتباط با مشتریان از طریق کانال‌های بسیاری می‌کنند که ممکن است تعدادی از آنها عملکرد آنچنان مناسبی نداشته باشند. در حالی که کانال‌های همه‌کاره داده‌های گردآوری شده از کانال‌های مختلف را با یکدیگر ترکیب و تحلیل می‌کند تا بتواند میزان اثربخشی هر یک از کانال‌ها را اندازه‌گیری، کانال‌های با عملکرد نامناسب را حذف و سایر کانال‌ها را بهینه‌سازی کند. همانطور که گفتیم، در این استراتژی باید همواره به یاد داشته باشید که بهترین کار برای مشتری چیست و سپس، به خود فکر کنید.

فواید بازاریابی چندکاناله چیست؟

مصرف کننده امروز گزینه های زیادی برای انتخاب از یک محیط رقابتی سالم  دارد که در حوزه کسب و کار ایجاد می شود. او میتواند با برندهای مختلف تعامل داشته باشد و بازخورد محصولاتشان را نیز بدهد. « مصرف کننده، مهم است» و این عبارت برای پیشرفت تولید اهمیت دارد. همچنین، این فضا به نفع شرکت ها برای استفاده از بازاریابی چندکاناله در راستای گسترش مشتری محوری و شناخت اولویت های اوست.

بااین اوصاف، بازاریابی چندکاناله چیست؟

وقتی بازاریابی از چندین رسانه مثل ایمیل، شبکه های اجتماعی، اعلان ها، وبینارها(سمینار های اینترنتی)، pop-upها، تبیلغات و موارد دیگر تولید محصول میکند، کسب و کار قادر است تا به دامنه وسیعی از مصرف کنندگان دسترسی پیدا کند.  این روش بازاریابی  محصول، بازاریابی چندکاناله است و به کسب و کار فرصت بهتری برای فروش و ساخت فضای مشتری محور میدهد. حالا اجازه دهید تا ببینیم این روش چه مزایایی برای شرکت ها دارد:

دسترسی گسترده

میدانیم که تنها با خرید از سوی مشتری است که چرخ کسب و کارتان میچرخد. این حقیقت ساده دلیل تلاش اهالی فن بازاریابی در عرضه روش های متنوع بازاریابی برای محصولات یک کسب و کار هستند. اکنون که در جهانی دیجیتالی هستیم، بازاریابی محصول بااستفاده از مدیوم های دیجیتال روشی درست است. این روش، بهترین روش ممکن برای دسترسی به گستره بیشتری از مصرف کننده است که شاید در محدوده منطقه شما نباشند.  با یک بقالی یا کسب و کار سنتی، مشتری چندانی نصیبتان نمی شود ولی پلتفورم شبکه اجتماعی بهترین روش برای درآمدن از این محدودیت است. مدیوم های فیس بوک، توییتر، پینترست، اینستاگرم و موارد مشابه، مدیوم های معرکه ای برای نمایش محصولات شما هستند. این روش تضمین میکند که شما یک امکان سراسری ارتباطی و قدرت برای سرمایه گذاری دارید.

افزایش فروش

یکی از چشم‌گیرترین مزایای بازاریابی چندکاناله افزایش قابل توجه میزان فروش است. استفاده از بازاریابی چندکاناله افزایش این عدد را در مقایسه با بازاریابی تک کاناله تضمین میکند. امروزه، ترجیح بسیاری از مشتریان این است که نگاهی به سایت های کسب و کار آنلاین بیندازند و سپس تصمیم گیری کنند. وقتی همین کسب و کار در کانالهای متنوع آنلاین در دسترس باشد، برایش اعتبار می آورد. این روش به صورت خودکار بازخورد مثبت مشتری را به همراه دارد و درعوض مشتری بالقوه را افزایش میدهد.

شناخت اولویت های مشتری

استفاده از بازاریابی چندکاناله به شما امکان شناخت خواسته و تمایل مشتری را می دهد. اولین نکته برای یک کسب و کار، دسترسی هرکانال بازاریابی به یک اولویت خاص مشتری است. برای نمونه عرضه جزئیات محصول در فیس بوک احتمالا جواب می دهد درحالیکه  در مدیوم اینستاگرم و پینترست تصاویر زیبا و چشمگیر از محصول، بهتر نتیجه می دهد. نرم افزار کاتالوگ استودیو Catalog Studio از شرکت کو استودیو Questudio یک راه حل بی نظیر برای کاتالوگ سازی در حوزه بازاریابی است. بااستفاده از این نرم افزار میتوان به سادگی کاتالوگ های ویژه ای را برای ارسال به کانال ها درست کرد.

محیط رقابتی

مثل همه کسب و کارهای آنلاین امروز، مهم این است که شما باید همواره برای موفقیت در خط مقدم باشد. رقابت در کسب و کارها سالم است و به نوآوری  و پیشرفت بهتر محصول که نتیجه خرسندی مشتری است کمک میکند. بااستفاده از استراتژی بازاریابی چندکاناله، کسب و کارها دارای مرز می شوند. با وجود بازخوردها، میتوانید دریابید رقبای شما کجا قرار دارند و خط محصولتان را مطابق با آن مدیریت کنید.

با استفاده از نرم افزارهای مدیریت اطلاعات محصول مثل کاتالوگ استودیو میتوانید راه حلهای قابل استفاده ای را برای بازاریابی چندکاناله دراختیار داشته باشید. این نرم افزار ابزار استفاده از انبار مرکزی را برای مدیریت کلیه اطلاعات محصول برایتان فراهم میکند. از کانال پلتفورم تجارت الکترونیک، میتوان یک وبسایت پویا خلق کرد که به بازاریابی محصولات حتی برای تبادلات بازار کمک میکند. روش بازاریابی چندکاناله  برای یک شرکت تجاری، سریع و کارآمد و مقرون به صرفه است.

 

برنامه بازاریابی چندکاناله چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

دانستن این‌که از کجا باید شروع کرد و چگونه باید برنامه‌ای را ایجاد کرد، سخت‌ترین بخش برنامه‌ریزی است، خصوصاً اگر در این زمینه بی‌تجربه باشید. ممکن است که در حال‌حاضر یک یا چند برنامه در دست داشته باشید و با خود فکر کنید که نیازی به برنامه بازاریابی چندکاناله ندارید. بسته به نوع و گستردگی کسب‌وکار، احتمالاً برنامه‌های متفاوتی را طراحی کرده باشید، چه در ابعاد کسب‌وکار و چه برای کانال‌های منفرد که اشخاص مختلفی مسئولیت هر یک را بر عهده دارند. برای مثال:

  • برنامه کسب‌وکار
  • برنامه بازاریابی
  • برنامه بازاریابی دیجیتال (ممکن است با برنامه بازاریابی ادغام شده یا نشده باشد.)
  • برنامه تبلیغات
  • برنامه جذب مشتری
  • برنامه بازاریابی ایمیلی
  • برنامه نگهداری
  • برنامه بازاریابی با رسانه‌های جتماعی
  • برنامه بهینه‌سازی تبدیل

برنامه‌های متعددی وجود دارند و این میزان پیچیدگی را بیشتر می‌کند. تمامی این برنامه‌ها با یکدیگر دارای هم‌پوشانی و یا حتی تضاد هستند. به همین دلیل است که به شما توصیه می‌کنیم تمامی برنامه‌های کانال‌های منفرد را درون یک برنامه بازاریابی چندکاناله ادغام کنید تا این‌که چندین دسته برنامه مختلف داشته باشید.

برنامه بازاریابی چندکاناله چیست؟

یک برنامه بازاریابی چندکاناله یک برنامه ارتباطی بازاریابی است. تمرکز این نوع برنامه بر روی انتخاب تکنیک‌های بازاریابی درونی، نوع محتوا و کانال‌هایی که موجب جذب مشتری برای دسته‌بندی‌های تعریف شده محصولات می‌شود، است.

در هنگام ادغام فعالیت‌های آنلاین و آفلاین چندکاناله، باید هرگونه تماس بین خریدار و فروشنده در طی سفر مشتری را در نظر داشته باشید. آن‌ها همگی در چارت چرخه عمر مشتری که در زیر آمده است نمایش داده شده‌اند و در این چارت نیاز به یک برنامه چندکاناله نیز نشان داده شده است و تمامی این فعالیت‌ها باید در جایگاه مرتبط برنامه‌ریزی شوند.

برنامه بازاریابی چندکاناله

ادغام و یکپارچه‌سازی چیزی است که به برنامه ارتباطی بازاریابی چندکاناله ضرورت می‌بخشد. این موضوع در موقعیت‌های مختلف کمک کننده خواهد بود. برای مثال:

  • به‌عنوان یک برنامه ارتباطی سالانه برای یک کسب‌وکار در ابعاد کوچک تا متوسط (SME/SMB)
  • به‌عنوان برنامه ارتباطی سالانه برای بازار یا مخاطب یک کسب‌وکار بزرگ‌تر
  • به‌عنوان یک برنامه درازمدت تعامل مشتری به منظور تمرکز بلندمدت بر روی یک بازار یا مخاطب

 برنامه چندکاناله چه تفاوتی با یک برنامه بازاریابی دیجیتال دارد؟

شاید بپرسید برنامه چندکاناله چه تفاوتی با برنامه اختصاصی بازاریابی دیجیتال دارد. هنگامی‌که یک کسب‌وکار در حال تغییر می‌باشد و شما دستورالعمل بلندمدتی برای سرمایه‌‌گذاری‌های بازاریابی دیجیتال و تغییراتی در منابع و فرآیند‌ها ایجاد می‌کنید، این‌ برنامه‌ها نقش مهمی ایفا می‌کنند.

هرچند برنامه‌های دیجیتالی دارای این عیب هستند که ممکن است موجب محدودیت در یکپارچه‌سازی و ادغام فعالیت‌های بازاریابی شوند. بر اساس تحقیقاتی که انجام داده‌ایم، پی بردیم که یکپارچه‌سازی و ادغام از بزرگ‌ترین چالش‌هایی است که بازاریابان با آن روبرو می‌شوند. زمانی‌که یک کسب‌وکار برنامه بازاریابی دیجیتالی را ایجاد و اجرا کرد و تغییرات دیجیتال نیز در حال انجام هستند، نباید به بازاریابی دیجیتال به‌عنوان چیزی جداگانه نگاه کرد بلکه باید آن را نیز شامل کرد.

ایجاد یک برنامه بازاریابی چند کاناله موفق

هنگامی‌که در حال ایجاد برنامه بازاریابی چندکاناله خود هستید، همیشه به یاد داشته باشید که یک برنامه موفق نیازمند موارد زیر می‌باشد:

  • اهداف شفاف و واقع‌گرایانه که از رسیدن به آن‌ها اطمینان دارید.
  • بهترین استراتژی برای رسیدن به آن هدف در مقابل حریفان
  • جزئیات کافی از تاکتیک‌ها و اقدامات مورد نیاز به منظور تبدیل استراتژی به اقدام
  • متدی برای بررسی این‌که چقدر طبق برنامه پیش می‌روید.

برنامه بازاریابی چندکاناله

ما استفاده از الگوی برنامه‌ریزی SOSTAC را برای ساختاردهی به برنامه خود و الگوی بازاریابی RACE را برای ساختاردهی به اجرای خود توصیه می‌کنیم. چرخه رشد بازاریابی چندکاناله ما طراحی شده است تا به شما در دستیابی به آن کمک کند.

۴ گام کاربردی برای بازاریابی چند کاناله

کلید اصلی بازاریابی و فروش شناسایی صحیح مخاطبان هدف و ایجاد یک پایگاه مشتریان وفادار است. با این حال، هرگز پیش از این، برآورده کردن آن به اندازه ی امروز دشوار نبوده است. مکان های مختلفی وجود دارد که مشتریانی در آن حضور دارند که پوشش دادن همه ی آن ها عملاً غیرممکن است.

در عین حال، پاداش ها و منافع برای بازاریابی مؤثر در تمام نقاط تماس با مشتری (Customer Touchpoints)، هرگز به اندازه امروز نبوده است. در مطالعه ای که توسط مؤسسه فناوری نیوجرسی (New Jersey Institute of Technology) انجام شد، ۹۰ درصد مشتریان گفتند که انتظار یک تجربه مداوم در تمام پلتفرم ها را دارند و مطمئناً این پایایی با افزایش وفاداری مشتری به آن ها با پاداش و منافعی رو به رو می شود. بنابراین سوال اینجاست که:

آیا این امر برای کسب و کار شما فرصت ایجاد می کند یا مانع؟

 

سفر مشتری خود را ترسیم کنید

اولین کاری که شما باید برای رساندن پیام خود به مشتریان به طور مؤثر انجام دهید این است که دقیقاً مشخص کنید مشتریان شما وقت خود را کجا سپری می کنند و کدام پلتفرم ها در تصمیم گیری های خریدشان بیشترین نفوذ و تأثیرگذاری را دارند.

دلیل این امر این است که اگرچه دسترسی به مشتریان خود در هر پلتفرم شبکه اجتماعی و کانال بازاریابی ایده آل است، ولی حتی برای بزرگترین شرکت ها هم دستیابی به آن غیرممکن است. با این وجود، آنچه شما می توانید و باید انجام دهید این است که یک تحلیل و بررسی از پایگاه مشتری (و مشتریان بالقوه) خود انجام دهید تا تشخیص دهید روی کدام پلتفرم ها باید متمرکز شوید.

پس از انتخاب کانال های خود و راه اندازی کمپین هایتان، به همان اندازه مهم است که نتایج خود را دنبال و ردیابی کرده و دقیقاً مشخص کنید چه چیزی مؤثر است و چه چیزی اثرگذار نیست. غرق شدن در تعداد زیادی معیار آسان است و کسب و کارهای کوچک باید از این امر اجتناب کنند. درعوض، آن هایی را که تأثیر واضح و آشکاری بر درآمد خالص و نتیجه نهایی دارند شناسایی کنید و تصمیمات خود را بر اساس آن ها اتخاذ کنید.

 

بازخورد را به صورت خودکار، اما فعالانه بررسی و نظارت کنید

اتوماسیون بازاریابی باعث صرفه جویی عظیمی در وقت می شود. وقتی در چندین پلتفرم پست می گذارید، مواجه شدن با کمبود محتوا بسیار محتمل است زیرا باید در تمام آن پلتفرم ها فعال باشید. اتوماسیون یک روش مناسب برای رفع این مشکل است. می توانید از هفته ها و حتی ماه ها قبل آن ها را ایجاد و برنامه ریزی کنید تا مرتباً روی پلتفرم قرار گیرند.

خدمات برنامه ریزی بسیاری وجود دارد که می توانید بسته به پلتفرم های خاصی که انتخاب و بر روی آن ها محتوا قرار می دهید استفاده کنید، اما اکثر آن ها کار مشابه ای را انجام می دهند بنابراین انتخاب شما بیشتر به تمایل و سلیقه خلاصه می شود.

شنفت یا گوش دادن اجتماعی بسیار مهم است. این امر نیاز به نظارت بر تمام اکانت های شما و پیگیری آنچه که در هر ثانیه برای نام تجاری شما اتفاق می افتد دارد. امروزه در رسانه های اجتماعی، تنها در چند دقیقه اعتبارات می توانند ایجاد یا از بین بروند، بنابراین شما باید آماده باشید تا از هر فرصتی استفاده کنید تا به دلایل مناسب در فضای مجازی محتوای خود را به صورت فراگیر پخش کنید یا هر فاجعه احتمالی PR را در همان ابتدا از بین ببرید.

برای کسب و کارهای کوچک که نمی توانند پرسنلی که صرفاً روی رسانه های اجتماعی کار کرده و متمرکز هستند داشته باشند، باید وظیفه نظارت بر پروفایل شبکه های اجتماعی خود را به یک عضو خاص تیم اختصاص دهند.

4 گام کاربردی برای بازاریابی چند کاناله

حفظ سازگاری استراتژی محتوای بصری

هر روز بر اهمیت بازاریابی بصری افزوده می شود. مطالعات متعددی از جمله مطالعه ای که توسط موسسه بازاریابی محتوا  (Content  Marketing Institute) انجام شده، نشان داده است که محتوای بصری مانند تصاویر، فیلم ها و اینفوگرافیک ها در نشاندن برند تجاری شما در ذهن مشتریان و تسهیل در شناسایی و تعامل آن ها با مطالب شما بسیار مهم است.

ساده ترین راه برای انجام این کار با تهیه قالب های رسانه های اجتماعی و سپس تغییر اندازه آن ها متناسب با ابعاد مورد نیاز پلتفرم های مختلف است. به این ترتیب، مخاطبان شما به طور خودکار شروع به ارتباط دادن طراحی و الگوی تمپلیت و حتی نوع محتوا با برند شما می کنند. این امر تأثیرگذری برند شما را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.

ممکن است لازم باشد که جایگیری موارد خاصی را اصلاح کنید تا مطمئن شوید که در طرح های مختلف به خوبی ظاهر می شوند، اما نکته اصلی این است که اطمینان حاصل کنید قالب هایی با امکان ویرایش آسان دارید که می توانید بدون ایجاد دردسر و سختی زیادی، برای ایجاد محتوا از آن ها استفاده کنید.

 

اکانت های خود را به صورت متقابل پیش ببرید

ممکن است شخصی در یکی از سایت هایی که خیلی فعال نیستند، با محتوای شما رو به رو شود، شما را دنبال کند یا حتی با پست های شما تعامل داشته باشد. ممکن است آن ها log out شوند و برای ماه ها یا سال ها چیزی از شما نشنوند – نه به این دلیل که پست نمی گذارید، بلکه به این دلیل که آن ها شما را در پلتفرم هایی که معمولاً فعال هستند، دنبال نمی کنند.

طبق تحقیقات انجام شده راه حل این مشکل این است که به سایر اکانت های خود مراجعه کنید و دنبال کنندگان خود را تا حد ممکن راهنمایی کنید. به این ترتیب، مردم دقیقاً می دانند که در کجا می توانند شما را پیدا کنند و تنها با دو کلیک امکان ارتباط با شما را پیدا می کنند. مردم می توانند به راحتی در جایی که برای آن ها راحت تر است محتوای شما را دنبال کنند.

البته هرچه راه دست تر باشد، افراد بیشتری این کار را انجام خواهند داد و هرچه تعامل بیشتری داشته باشید، احتمال فروش و سود بیشتری خواهید داشت.

 

 منبع:Process Street

 

با۱۲۶اسلایدتخصصی

دانلودوخرید۴۰۰۰۰تومان

 

جهت خرید مقاله کلیک کنید

آخرین مطالب

درباره ما

سایت پژوهش کارا در راستای ارائه خدمات علمی و مشاوره ای و با رویکرد مشارکت جویانه ایجاد شده است و هدف آن خدمات متناسب با نیاز سروران گرامی اعم از ؛ دانشجویان ، استادان راهنما ، فعالان کسب و کارهای بزرگ ،متوسط و کوچک می باشد.

آمار

ارتباط با ما

آدرس : تبریز – شهرک شهید یاغچیان

تلفن : 09144067323 – 09142183819

ایمیل : gaffarim3@yahoo.com

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

۷ روز هفته، ۲۴ ساعته پاسخگوی شما هستیم.
جهت خرید مقاله کلیک کنید