منبع:https://donya-e-eqtesad.com

توریسم کشاورزی یکی از سریع‌ترین روندهای رشد را در صنعت سفر دارد. این نوع تور ترکیبی از کشاورزی، ارائه خدمات و تولیداتی با تجربه بی‌همتای گردشگری در مناطق کشاورزی را شامل می‌شود. این نوع توریسم که مدت‌ها است در اروپا به عنوان یک کسب و کار ارزشمند شناخته شده است، به مقاصد محبوبی در محدوده‌های کشاورزی و مزارع آمریکای شمالی نیز تبدیل شده است. بسیاری از مردم به دنبال تعطیلاتی هستند تا از زندگی در شهر و حومه‌های آن بگسلند و به سفرهای روستایی بپردازند؛ خواه این سفر برای یک روز باشد، خواه برای آخر هفته. توریسم کشاورزی گستره وسیعی از تجارب مبتنی بر کشاورزی را فراهم می‌کند که دامنه آن جشنواره‌های فصلی، تورهای آموزشی برای چیدن محصولات تولیدی مزارع و اقامت در آنها را دربر‌می‌گیرد. با توجه به تنوع گسترده نوآوری و خدماتی که برای یک مزرعه در دسترس هستند، یک کسب و کار توریسم کشاورزی می‌تواند ترکیبی از کشاورزی و سرگرمی را همراه با مزایایی نظیر درآمد اضافی و اشتغال بیشتر برای اعضای خانواده‌های کشاورز به ارمغان بیاورد. حالا ۵ راه برای پول درآوردن از گردشگری کشاورزی را به کسانی که پتانسیل بهره‌گیری از کشاورزی برای گردشگری دارند، برمی‌شماریم:

خودتان محصول را برداشت کنید: این کار که در ایالات متحده آمریکا مورد استقبال قرار گرفته است، برای مشتریان فرصتی پدید می‌آورد تا خودشان محصولات را بچینند و همزمان با این کار، می‌توانند به بازدیدکنندگان در مورد محصولات کشاورزی نیز آموزش بدهند. از جمله اینکه چگونه محصول را می‌توان کاشت و چید و کدام محصولات در چه شرایط آب و هوایی بهترین وضعیت را خواهند داشت. علاوه‌بر این، بسیاری از کشاورزان محصولات خود را در مزارع خود به فروش می‌رسانند و بازدیدکنندگان را بیشتر تحریک می‌کنند که برای تجربه‌ای متفاوت، سفر کنند.

جذب توریست‌ها با استفاده از رویدادهای فصلی: رویدادهای فصلی مانند جشنواره‌های برداشت محصول و برگزاری رویدادهای محلی فعالیت‌هایی هستند که در توریسم کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این امور می‌توانند گردشگران را در ماه‌های خاصی از سال به مزارع جذب کنند. این گزینه مزایایی برای کشاورزانی که نمی‌خواهند در دوره تهیه محصول مزرعه هایشان برای عموم باز باشند یا کسانی که می‌خواهند به سهولت درآمدی را در یک بخش از فصل بیکاری به دست آورند، به همراه خواهد داشت.

گشت تفریحی در مراتع پرورش احشام: با افزایش جمعیت شهری در بسیاری از مناطق جهان، تعداد فراوانی از گردشگران در جست‌وجوی راهی برای پر کردن نیازهای سلائق مربوط به تفریحات و گشت و گذار خود در محیط‌های بیرونی هستند. با گذر زمان تقاضای حضور گردشگران و میهمانان در چنین محیط‌هایی که هوای تازه‌ای دارند و ویژ‌گی‌های متنوعی از جمله نگهداری از گاوها، سوارکاری دوشیدن شیر حیوانات، قایق‌‌سواری، کار کردن با حیوانات، شکار و ماهیگیری را فراهم می‌کنند، بسیار بیشتر شده است. دامنه تپه‌ها، کوهستان‌ها و دریاچه‌ها در مناطق روستایی فرصتی برای دور شدن از مهمانخانه‌ها و اقامت در محیط‌های روستایی پدید می‌آورند.

ارائه تخت و صبحانه: این کار اغلب به معنای این است که از میهمانان شبانه‌ای که در جست‌وجوی آرامش، محیط نوستالژیک و تجربه‌ای نو هستند، میزبانی شود. کسب و کارهای مربوط به گردشگری کشاورزی و حتی کشاورزی تفریحی مانند کارهایی که اشاره شد، می‌توانند سودآوری خوبی داشته باشند و به صورت پاره وقت یا تمام وقت برای ارائه‌دهندگان این تفریحات، درآمدزایی کنند.

ایجاد تورهای آموزشی که برند و شیوه آموزشی شما را شامل شود: بسیاری از فعالان توریسم کشاورزی به‌خصوص در کشورهای غربی شروع به برگزاری تورهای آموزشی و جای دادن آن در برنامه‌های روزانه خود کرده‌اند. آنان این کار را نه‌تنها برای افزایش بازدیدکنندگان و گردشگران خود انجام داده‌اند، بلکه قصد دارند آگاهی از محصولات کشاورزی محلی را نیز افزایش بدهند. تورهایی که با تولیدات مرتبط با کشاورزی در مزرعه مانند میوه‌ها، نوشیدنی های مختلف یا تولیدات حیوانی و مربوط به احشام سر و کار دارند، می‌توانند به آموزش عمومی در مورد اهمیت نگهداری از زمین‌های کشاورزی کمک کنند، آن هم در زمانی که مناطق کشاورزی با بسط و گسترش توسعه صنعتی در حال کاهش یافتن و فشرده شدن هستند.

تورهای گردشگری کشاورزی در کشورهای غربی به‌طور ویژه‌ای برای مدارس جذاب هستند زیرا راه‌هایی برای آموزش کودکان در مورد حوزه‌هایی همچون زندگی کشاورزی به روشی سرگرم‌کننده و درگیرکننده فراهم می‌آورند. برای معلمان و مسوولان مدارس نیز آشنایی با عادات کشاورزی می‌تواند مفید باشد، زیرا آنان به سادگی با عملیات کشاورزی رایج و امروزی که نیروی انسانی در آن اندک است، آشنا می‌شوند. در اغلب موارد، این نوع تورها می‌توانند توسط خود مالکان مزارع برگزار شوند، البته برگزاری تور برای آشنایی با عملیات کشاورزی ممکن است نیازمند برخی کارهای اضافی دیگر نیز باشد. اگر مزرعه متوسط یا بزرگ باشد و تور شامل ماشین‌آلات سنگین نیز بشود، باید ایمنی را هم رعایت کرد و در مورد چگونگی کار کردن با آنها اطلاع داشت.

5 راه برای پول درآوردن از گردشگری کشاورزی

گردشگری کشاورزی چیست؟

گردشگری کشاورزی (AGRO TOURISM) یا (Farm Tourism) به‌گونه‌ای از گردشگری اطلاق می‌شود که هدف از سفر، بازدید (به‌صورت تفریحی یا علمی) از مزارع کشاورزی، باغ‌ها و دامپروری‌ها است که فرد بازدیدکننده از نزدیک از تمامی مراحل تولید تا فرآوری محصولات دانش کسب کرده یا به‌صورت فعال در بخشی از فعالیت مشارکت می‌کند. علاوه براین، گردشگری کشاورزی شغلی است که کشاورزان و دامداران روی فعالیت‌‌های کشاورزی، باغی یا کسب‌وکار کشاورزی، با هدف ایجاد تفریح برای بازدیدکنندگان و آموزش آنان انجام می‌دهند، بی‌آنکه فعالیت خدماتی جای فعالیت تولیدی را بگیرد، بلکه درآمد کشاورزان را تکمیل ‌کند و آنان را در همان سبک زندگی کشاورزی‌شان ارتقا دهد.

42364458

از آنجا که بیشتر مزارع و باغ‌ها در روستاها واقع‌اند، گردشگری کشاورزی زیرمجموعه گردشگری روستایی قرار گرفته است که این خود به مسئولیت‌پذیری و کسب منفعت جامعه محلی اشاره دارد. در گردشگری کشاورزی است که گردشگر از محصولات مزارع به‌صورت مستقیم خرید می‌کند، در چیدن و بسته‌بندی محصولات مانند پرتقال، کیوی، خیار، گوجه فرنگی، چای، گلاب و… به باغداران و زمین‌داران کمک می‌کند، با نحوه عسل‌گیری از کندوها آشنا می‌شود، در آیین‌ها و مراسم مربوط به زمین‌داری و باغ‌داری ازجمله آیین‌‌های مربوط به دعای شکرگزاری و جشن‌‌های برداشت محصول شرکت می‌کند، پشت فرمان وسایل نقلیه کشاورزی می‌نشیند و از لذت اسب‌سواری یا ماهیگیری در روستا بهره‌مند می‌شود. در نهایت شب را هم در اقامتگاه‌‌های محلی یا کمپ‌‌های تدارک دیده اقامت می‌گذراند و با کوله‌باری از خاطره و میراثی از درآمد و کمک اقتصادی به جامعه محلی به دیار خود باز می‌گردد.

قابلیت‌‌های گردشگری کشاورزی کدامند؟

شاید برای شما که این مطلب را می‌خوانید این سوال پیش آمده باشد که در مزارع چه چیزی وجود دارد که گردشگران مختلفی را به سوی خود جذب می‌کند، آنها را نگه می‌دارد و پول‌های‌شان را از جیب به دخل کشاورز منتقل می‌کند؟ این کشش را قبل از هرچیز باید در گریز گردشگران از مناطق شلوغ و پرازدحام و پناه آنان به مناطقی که کمتر گرفتار تکنولوژی پرسروصدای ماشینی شده، جست‌وجو کرد. به عبارت دیگر خلوت بودن محیط روستایی و توامان با آن اصالت داشتن محیط زندگی که گردشگران خسته و رانده شده را به سوی خود جذب می‌کند، مهم‌ترین عامل جذاب این مناطق است. این عامل را بگذارید در کنار اقلیم مناسب، چشم‌اندازی خاص، جذابیت‌‌های محیطی، تاریخی، فرهنگی و آداب و رسوم تماشایی. همگی مجموعه بی‌نظیری را برای جذب گردشگر و گذران اوقات فراغت به همراه می‌آورد که در مجموع قابلیت‌‌های گردشگری کشاورزی در مناطق روستایی هستند.

97089608960

مزایای توسعه گردشگری کشاورزی برای جوامع محلی چیست؟

هرنوع از گردشگری اگر به شکل صحیح و متناسب با ظرفیت محیطی توسعه یابد به خوبی می‌تواند اثرات مثبتی از خود به‌جا بگذارد. توسعه گردشگری کشاورزی نیز عایدی‌ فراوانی نصیب جوامع محلی می‌کند که تنوع و افزایش درآمد از طریق فروش محصولات یکی از مهم‌ترین مزایای توسعه گردشگری کشاورزی در جوامع محلی است. همچنین آمد و رفت گردشگران به مزارع به گسترش سطح زیرکشت و بهره‌برداری بیشتر از مزارع ختم می‌شود. از طریق گردشگری کشاورزی می‌توان به خلق و ایجاد فرصت‌های جدید شغلی نیز دست یافت. گردشگری کشاورزی به حفظ فرهنگ بومی و به خاطر سپاری بسیاری از رسوم‌‌های محلی کمک می‌کند و سبب تقویت ارزش‌ها، باورها، هنرها و صنایع دستی و دیگر تولیدات فرهنگی در روستاها می‌شود. از طرف دیگر با توسعه فرصت‌های جدید و دیده شدن این جوامع زحمت‌کش، از پدیده مهاجرت و ترک محیط محلی نیز جلوگیری می‌شود. توسعه زیرساخت‌ها و روساخت‌ها در جوامع روستایی نیز از دیگر مزایای این نوع گردشگری است. همچنین با توسعه گردشگری کشاورزی و همراه با آن آگاهی مصرف‌کنندگان از خواص محصولات محلی، می‌توان به سلامت جامعه افزود و از طرف دیگر به سمت خودکفایی در تولیدات کشاورزی از طریق تشویق کشاورزان به ادامه کشاورزی با وجود مشتریان بالفعل و بالقوه دست یافت.

گردشگری کشاورزی در ایران؛ خیلی نزدیک، خیلی دور

31342151412

تنوع اقلیمی و وسعت خاک کشورمان سبب شده تا هرگوشه‌ای از ایران، محصول خاص متناسب با آب‌‌‌وهوای خود را تولید کند و به عبارت دیگر در هر چهار فصل سال امکان کشاورزی وجود داشته باشد. این قابلیت لزوم متنوع‌سازی درآمد‌های اقتصادی ایران در حوزه کشاورزی را دوچندان می‌کند. به عبارت دیگر، ارزش‌یابی بخش کشاورزی براساس میزان تولید، درآمد و اشتغال‌زایی دیگر چندان قابل قبول نیست و مسئولان کشور باید کشاورزی را افزون برتولید محصول، برمبنای مفاهیمی چون تفریح، اوقات فراغت، حفاظت و آموزش نیز برآورد ارزش کنند که در رویکرد‌های نوین فلسفه کشاورزی چندکارکردی، بهره‌مندی از گردشگری کشاورزی یکی از آنهاست. در ایران تاکنون اقدام چشمگیری برای بهره‌مندی از توان بخش کشاورزی برای راه‌اندازی بنگاه‌‌های گردشگری کشاورزی و کسب‌وکار‌های کوچک مرتبط با این‌گونه از گردشگری روستایی صورت نگرفته است و عمده موانع و مشکلاتی که پیش‌روی این شاخه وجود دارد حول فقدان مهارت‌‌های مدیریتی به‌وسیله کشاورزان و دولت‌ها، بازاریابی، بازارسنجی، ضعف زیرساختی و روساختی، عدم توزیع مناسب تعطیلات و اطلاعات و دانستنی‌‌های کم از خواسته‌‌های گردشگران شاخه کشاورزی می‌چرخد.

برخورداری از انواع گروه‌‌های مختلف محصولات باغی مانند میوه‌‌های دانه‌دار (سیب، گلابی)، میوه‌‌های هسته‌دار (زردآلو، گوجه سبز، گیلاس، آلبالو)، میوه‌‌های دانه‌ریز (انگور، کیوی)، میوه‌‌های خشک (پسته، بادام، فندق، گردو، خرما)، مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، گریپ فروت) و سایر محصولات مانند انار، توت، انجیر، زیتون و. . . و دیگر محصولات باغی و زراعی مانند چای، زیره، زرشک، گندم، برنج، نیشکر، زعفران و میوه‌‌های مناطق گرمسیری، ایران را به‌عنوان یکی از متنوع‌ترین کشور‌های حوزه کشاورزی با رتبه دهم جای داده است. مراسم‌ آیینی و جشنواره‌‌های فرهنگی کشاورزی مانند آیین گلاب‌گیری در کاشان، جشن خرمن‌کوبی در استان‌های شمالی در زمان برداشت شالی، جشن برداشت گندم، جشنواره انار در بهشهر، جشنواره زردآلو در بسطام، جشنواره طلای سرخ (زعفران) در خراسان جنوبی و دیگر رویداد‌های آیینی کشاورزی نیز از دیگر قابلیت‌هایی است که لزوم توجه به گردشگری کشاورزی را نشان می‌دهد. پس همین نشانه‌ها، بهترین مدعا برای توسعه گردشگری کشاورزی در ایران است که خیلی نزدیک از جنبه دارایی‌ها و خیلی دور از لحاظ توجهات، برنامه‌‌ها، رویکردها و اقدامات است.

464578568569

 

 

9809709709

8969579579

 

097897097

42364458

5689768

88 0 7 97 0

80 80 7 9 7

80 7 976 9 79

080 8078

97097609609 6