جهت خرید مقاله کلیک کنید

پاورپوینت یاهو شرکتی که دانشگاه عبرت برای کسب وکارهای استارتاپی است

 یاهو شرکتی که دانشگاه عبرت برای کسب وکارهای استارتاپی است

با بررسی مدل کسب و کارهای سایت‌های معروفی چون یاهو،و ارائه خدمات مجانی توسط انها پی می بریم که قسمتی از کسب و کار آنها با ارائه خدمات مختلف و جذب کاربران و بیننده‌های بیشتر به منظور جذب سایر شرکت‌های اینترتنی به خرید فضای تبلیغاتی در سایت می‌باشد. در حقیقت فضاهایی مشابه بیل بردهای تبلیغاتی در سایت جهت اجاره وجود دارد. برای رسیدن به این موقعیت باید ترافیک بینندگان سایت را بالا برد تا ارزش لازم برای ایجاد فضای تبلیغاتی ایجاد گردد.

برای بسیاری از ما نام شرکت یاهوو بویژه موتور جستجوی آن شناخته شده است و می دانیم که این موتورجستجو تا پیش از گوگل برترین موتور جستجو در فضای اینترنت بود. اما اخیرا و بویژه با ظهور گوگل سرویس های شرکت یاهو و بطور اخص موتورجستجوی آن دچار افول شده است.
یاهو در سال ۱۹۹۴ توسط دو فارغ التحصیل دانشگاه استانفورد امریکا به نام های جری یانگ و دیوید فیلوتاسیس شد. در آن زمان شما برای یافتن محتوا در اینترنت گزینه های محدودی مانند تایپ آدرس سایت داشتید. بنابراین موسسان یاهو تصمیم گرفتند که پورتالی به منظور راهنمایی کردن افراد به منظور یافتن محتوا مدنظرشان در اینترنت ایجاد کنند. شرکت یاهو در سال ۱۹۹۶ شرکت سهامی عام شد و در سال ۱۹۹۷ رتبه سوم را از لحاظ ترافیک در شبکه جهانی وب داشت. در سال ۱۹۹۸ دو دانشجو دکترا دانشگاه استانفورد به یاهو نزدیک شدند و از انجاییکه الگوریتم جستجوی جدیدی را ابداع کرده بودند، به یاهو پیشنهاد خرید این الگوریتم به مبلغ یک میلیون دلار را دادند که موسسان یاهو آن را نپذیرفتند. زیرا آنها فکر می کردند که راه های ساده تری برای جستجو محتوا و جذب ترافیک در اینترنت وجود دارد؛ جالب است بدانید که این الگوریتم بعدا آنچه ما امروز به نام موتور جستجوی گوگل می شناسیم را شکل داد.


اگر مروری بر مدیریت کسب و کار ،همچنین تغییرمداوم مدیریت در بازه ی زمانی کوتاه داشته باشیم ،ذکر این نکته ضروری خواهد بود که داستان و سرگذشت یاهو نشان می دهد ؛ عدم تمرکز روی هدف و برنامه استراتژیک، ناتوانی در تغییر و تطبیق پذیری و عدم رهبری و جهت گیری درست در یک شرکت می تواند عامل افول و حتی شکست و ورشکستگی شرکتی هر چند بزرگ مانند یاهو شود. در مورد یاهو کم کردن هزینه ها و سرمایه گذاری های مازاد، درک و تطبیق با تغییرات در فضای اینترنت و وب می توانست خود را از بحران و شکست نجات دهد.

مدل کسب و کار شرکت یاهو و شباهتها و تفاوت ها با گوگل

در مورد مدل‌های کسب کار تعاریفی زیادی مطرح شده است. این تعاریف به نوعی می‌خواهند روشهای سنتی کسب و کار را به روشهای جدید مبتنی بر اینترنت تغییر دهند. شناسایی و تعریف مدل کسب و کار از آن جهت هائز اهمیت است که روش انجام تجارت را در شرکت نشان می‌دهد و شرکت از آن طریق می‌تواند بقای خود را حفظ کند. در ابتدا بهتر است به برخی از تعاریف اشاره شده در این بخش بپردازیم.

”مدل کسب و کار نقطه کنونی است که کسب وکار حول آن هدایت می‌شود و یا اینکه عملیات تجاری حول آن بهبود می‌باید.“ اریکسون و مگنوس ۲۰۰۰

“مدل کسب و کار بیانی است از اینکه یک شرکت چگونه درآمد زایی می‌کند و چگونه منافع خود را در طی زمان حفظ می‌کند.” استورات و ژائو ۲۰۰۰

(Business Model مشخص می‌کند که یک شرکت چگونه می‌تواند پول به دست بیاورد و به این منظور مشخص می‌کند، این شرکت در زنجیره ارزش در کجا قرار دارد. (مایکل راپا

تیمز؛۱۹۹۸ ، ماگرتا؛۲۰۰۲ ، اپلگت؛۲۰۰۱ نیز تعریف دیگری از مدل کسب و کار الکترونیک بیان کرده‌اند که هر یک از این تعاریف در جایگاه خود و موقعیت خود مورد توجه قرار می‌گیرد.

 انواع مدل کسب و کار الکترونیک :

مدل‌های کسب و کار تحت وب به شیوه‌های گوناگون دسته‌بندی می‌شوند. یکی از این دسته‌بندی‌ها که از معروفیت و محبوبیت بیشتری هم برخوردار است، دسته‌بندی آقای مایکل راپا می‌باشد. از دید آقای مایکل راپا Business Modelهای اینترنتی را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم نمود:

  • واسطه‌گری (Brokerage) مثل: ebay, paypal, amazon
  • تبلیغات (Advertising) مثل: yahoo, google, overture
  • داده محوری (Infomediary) مثل: Cool Saving, Double Click
  • تجاری (Merchant) مثل: Amazone, Barners & Noble
  • تولیدی (Manufacturer) مثل: Dell, BMWFilms
  • همکاری (Affiliate) مثل: Amazone, Pay.per.click
  • جامعه‌ای (Community) مثل: Orkut, Red Hat
  • عضویت (Subscription) مثل: Listen, Classmaster
  • کاربردی (Utility) مثل: Slash dot

طبق مدل‌های اشاره شده در بالا همان طور که مشاهده می‌شود Yahoo  و Google در دسته بندی تبلیغات قرار می‌گیرند. مدل تبلیغات توسعه یافته مدل قدیمی Media Broadcasting می‌باشد. در این حالت Broadcaster یا همان وب سایت محتویاتی را فراهم می‌کند که عموما رایگان است و امکاناتی مانند Email-IM-Blog و … را به همراه پیامهای تبلیغاتی ارائه می‌دهند. در این حالت منبع اصلی درآمد پیامهای تبلیغاتی است در این مدل خود می‌توانند تولید کننده محتوا و یا توزیع کننده محتوا افرادی باشند که در جای دیگری تولید شده باشد. زمانی که مراجعه کنندگان به این بخش زیاد باشد یا ترافیک ورودی مراجعه کننده زیاد و یا خیلی خاص باشد کارایی آنها بالا می‌رود و می‌توانند تبلیغات بهتری را ارائه دهند و در کنار آن نیز خدماتی را که مراجعه کننده لازم دارند به خوبی ارائه دهند. این امر باعث افزایش محتوا و بالا رفتن کارایی این گونه مدل‌ها می‌گردد. مدل تبلیغات خود نیز دارای انواع مختلف است که در زیر اشاره می‌شود:

  • Portal (پورتال) : سایت Yahoo از این مدل استفاده می‌کند.
  • Classifieds (رتبه بندی )
  • User Registration ( ثبت موضوعات کاربران )
  • Query-based Paid Placement (فرآهم آوردن خدمات آنلاین ) : سایت گوگل از این مدل استفاده می‌کند.
  • Contextual Advertising / Behavioral Marketing (تبلیغات ترکیبی)
  • Content-Targeted Advertising (فراهم کننده محتوا )
  • Intromercials استفاده از امکانات انیمیشنی کامل در قبل از ورود به سایتها
  • Ultramercials

پورتال : معمولا جستجوی مهندسی که شامل محتوای یا خدمات گوناگونی می باشد. در ابعاد بزرگ و داشتن ترافیک در تبلیغات قابلیت و خدمات گوناگون دیگر را از سایت بر میگیرد. شخصی سازی پورتال به مشتریان اجازه می‌دهد از خط اتصال و محتوا برای کاربران استفاده نماید یک پورتال خصوصی به خوبی آمارگیری کاربری را تعریف و ترویج می‌دهد. ( پورتال نقطه ورودی برای وب فرآهم کرده و محتوای تخصصی و خدمات را ارائه می‌دهد)

یاهو – یک نوع پیشتاز جهانی اینترنت است و یکی از بیشترین مقصدهای ترافیکی اینترنتی در عرصه جهانی است. یاهو نقطه کانون قدرت ارتباطی از کاربران است، تبلیغات ، ناشران و توسعه دهندگان توسط درست کردن تجربه ضروری اعتماد را ایجاد نموده است. مرکز فرماندهی یاهو در کالیفرنیا میباشد.

یک مدل کسب و کار معمولا دارای اجزایی است ، این اجزا می‌تواند شامل :

  • جایگاه ارزش Value Proposition: بعد از توصیف مشکل مشتری، محصول یا خدماتی که می‌تواند پاسخگوی این مشکل باشد، جایگاه ارزشی نامیده می‌شود. ارزش این محصول و یا خدمات از دیدگاه مشتری، در تعیین این جایگاه ارزشی ملاک قرار می‌گیرد. یاهو در سایت خود با استفاده از تبلیغات و بخشهای فروش این امر را برای حل مشکل مشتری با ارتباط دادن به بازار محصول و شرکتهای ارائه دهنده از بین می‌برد. بنابراین غالبا مشتریان بعد از ورود به سایت از آنها در مورد محصولات نیز نظر سنجی صورت می‌پزیرد.
  • بخش بازار Market Segment: گروه مشتریان که مورد هدف قرار گرفته‌اند، باید توجه داشت که بخش‌های مختلف بازار نیازهای متفاوتی دارند. گاهی نوآوری در یک Business Model بعد تغییر در بخش بازار شکوفا می‌شود. یاهو با استفاده از این بخش هر روز به نوآوری جدید در مورد ارائه خدمات بازار و ارائه محصولات جدید به همراه تبلیغاتی که از محصولات و خدمات شرکتها دارد می‌پردازد.
  • ساختار زنجیره ارزش Value Chain Structure: جایگاه فعالیت‌های شرکت در زنجیره ارزش و نحوه به دست آوردن بخشی از ارزش تولید شده در زنجیره توسط شرکت، ساختار زنجیره ارزش را تشکیل می‌دهد. یاهو در این زمینه تلاش دارد تا با استفاده از بالا بردن ارتباط بین تولید کنندگان و ارائه دهندگان خدمات ، کاربران را به آنها ارتباط داده تا آنها بتوانند نیازهای مشتریان را برآورده سازند. این امر و فعالیت در این بخش خود در تجارت الکترونیک به عنوان واسطه‌گری است. در زنجیره ارزش داشتن اطلاعات و ارتباطات مناسب بسیار اثر بخش خواهد بود و باعث بالابردن سطح کیفی عملکرد سیستم و خدمات می‌شود.
  • تولید سود و حاشیهRevenue Generation And Margine: چگونه سود حاصل می‌شود؟ (از طریق فروش، اجاره، عضویت، پشتیبانی و …)ساختار هزینه‌ای چگونه است و حاشیه سود مورد نظر چگونه به دست می‌آید؟ یاهو برای ایجاد سود با استفاده از ارتباط بین مشتریان و شرکتها و گذاشتن تبلیغات آنها و مراجعه کاربران به این تبلیغات برای خود ایجاد درآمد نموده و مطالب بر اساس سود و مبالغی که دارد درآمد زایی نموده و به کار خود و خدمت رسانی و دادن برخی امکانات مجانی استفاده می‌نماید. مثلا در بخش میل یاهو قسمتهای مجانی البته با امکانات کم وجود دارد. اگر کسی بخواهد از کلیه خدمات میل استفاده نماید باید از قسمتی که برای استفاده از آن باید مبلغی را به عنوان حق عضویت به صورت ماهیانه پرداخت گردد استفاده می‌کنند. این نوعی کسب درآمد تولید سود برای شرکت می‌باشد.
  • جایگاه در شبکه ارزش Position In Value Network: شناسایی رقبا، شرکت‌های مکمل و اثراتی که شبکه همکاری می‌تواند برای مشتریان ایجاد کند. این تعاریف جایگاه شرکت در شبکه ارزش را توصیف می‌‌کند. مشاهده می‌شود که نمونه‌های مشابهی از سایتهای گوناگون شبیه یاهو وجود دارد اما با توجه به این یاهو همچنان به عنوان بهترین درگاه ارتباطی در بین برخی رقبا است.
  • استراتژی رقابت Competitive Strategy: چگونه شرکت سعی می‌کند یک “مزیت رقابتی” ماندگار برای خود بسازد. این مزیت ممکن است در نوع مدیریت نمودن هزینه‌ها باشد و یا در Niche Strategy و یا همان بازار پنهان و دنج و غیرقابل دسترس توسط رقبا. در هر صورت وجود این مزیت رقابتی الزامی است. یاهو نیز با استفاده از روشهای خاصی برای خود مزیت رقابتی ایجاد نموده است تا رقبا را از عرصه بدور کند. تا بتوان به عنوان بهترین مدل کسب و کار در سالهای اخیر انتخاب گردد.

یاهو با استفاده از مدل کسب و کاری که انتخاب نموده است در وقت کاربرانی که به دنبال محصول یا خدمات یا اطلاعات می‌روند صرفه‌جویی می‌نماید و اطلاعات مورد نیاز آنها را با ارتباط دادن به شرکتهای مورد نظر آنها بر اساس کلید واژه‌های مورد نیاز مشتریان برآورده می‌نمایند. این امر باعث شده که افرادی که به دنبال ارزش و درآمد هستند نیز به این سایت مراجعه نموده و اطلاعات و خدمات مورد نیاز را دریافت دارند.

بنابراین برای طراحی یک مدل کسب و کار باید نواوری ، احیاء ، تغییر و اتخاذ تصمیم درست را استفاده کنند. زیرا با گذشت زمان باید اطلاعات و سایر خدمات به روز شود تا شرکت بتواند به بقای خود در بازار رقابتی بزرگ جهانی ادامه دهد.

فراهم کننده خدمات آنلاین : گوگل از فرآهم کردن خدمات آنلاین برای کاربرانی که به آنها مراجعه می‌کنند استفاده می‌کنند. در واقع خدمات آنلاین موضع گیری با زنجیره فروش مطلوب ( زنجیره کفیل‌ها ) یا کلید تبلیغات با مدت جستجوی مخصوص برای یک پرسش کاربر ، مثل پیش درآمد علامت تجاری با مدل پرداخت بر اساس عملکرد .

گوگل نوآوری در تکنولوژی جستجو برای ارتباط میلیونها نفر در سراسر جهان با استفاده از اطلاعات در هر روز بوجود آورد. در ۱۹۹۸ دانشجوی لری پگ و اسرگی برین ، گوگل امروز یکی از بهترین خاصیت وب در تمام بازار های بزرگ جهانی است. هدف گوگل برنامه تبلیغات ، در بزرگترین و سریعترین رشد در صنایع، کسب و کار تهیه کننده از نتایج‌ قابل اندازه‌گیری با تمام ابعاد ، حال آنکه بالا بردن تجربه در تمام سطوح وب برای کاربران است. مرکز فرماندهی گوگل در دهکده سیلیکن با دفتر تمام وقت در شماا آمریکا ، اروپا ، آسیا است.

 

تفاوت و شباهات در سایت‌های گوگل و یاهو :

در مورد ایمیل :

همان طور که می‌دانید گوگل از جیمیل برای استفاده کاربران استفاده می‌تماید. این سرویس ایمیل دارای سرعت بسیار بالای در هنگام کار میباشد که این سرعت را مدیون طراحان خود در استفاده از تکنولوژی آژاکس میباشد . Loading ابتدایی جیمیل یک موتور جاوا اسکریپت را هنگام باز شدن صفحه لود میکند که تمام کلیک های شما در حین خواندن و مرور ایمیلهاتان توسط این موتور جاوا اسکریپتی کنترل میشود و بازسازی بخش هایی از صفحه هنگام آرشیو کردن و Star کردن نامه ها توسط این engine صورت میگیرد و transaction ها توسط XML در پشت مرورگر برای سرور جیمیل ارسال میشود . استفاده از تکنولوژی Ajax باعث میشود که نیاز به بازسازی کامل صفحه در هر کلیک کاربر از بین برود و سرعت بالایی در نمایش صفحه ایجاد میکند

این مطلب را هم بخوانید:   ۷تصور اشتباه در حوزه برندینگ

یاهو نیز از سیستم جدیدی در سال‌های جدید استفاده می کند که نسبت به مدل کلاسیک تفاوتهای زیادی دارد. یاهو در حال طراحی سیستم جدیدی برای صفحه ایمیل خود می باشد که در طراحی آن از تکنولوژی Ajax بهره گرفته شده است. سیستم جدید یاهو مراحل تست خود را می گذراند و فقط در اختیار عده خاصی از کاربران یاهو به صورت آزمایشی قرار گرفته است و بزودی برای استفاده عموم آزاد می شود

تفاوت در مورد موتورهای جستجوگر :

تفاوت اصلی بین گوگل و موتورهای جستجوی یاهو در تعداد صفحاتی است که این موتورها از سایتها و صفحات وب موجود بر روی اینترنت فهرست (Index) کرده‌اند. تحقیقات نشان می دهد که یاهو در حدود نصف گوگل سرتاسر وب فهرست کرده است در اختیار دارد و گفته می شود که تفاوت کیفی که بین این دو موتور جستجو مشاهده می شود نیز بخاطر همین عامل یعنی تعداد صفحات ایندکس شده توسط آنهاست. بالا بودن تعداد صفحاتی که توسط گوگل فهرست و رتبه بندی شده اند یک امتیاز رقابتی فوق العاده برای گوگل محسوب می‌شود که فکر نمی کنم به همین راحتی ها آن را از دست بدهد. گوگل در حال حاضر از لحاظ کیفیت بهترین نتایج را ارائه می کند. رتبه بندی یا Page Ranking و لینک هایی که به سایت ها شده اند یا اصطلاحاً Backlinks در هر دو موتور جستجو مورد توجه قرار گرفته است و در این میان گوگل اینترفیس راحت تری را در اخیار قرار می‌دهد. تحقیقات نشان داده است میزان محبوبیت و شهرت و استفاده از این موتورهای جستجو در میان کاربران اینترنتی دقیقاً متناسب با کمیت و کیفیتی است که در صفحات نتایج حاصل از جستجو نشان می‌دهند.جنگی که بین این موتورهای جستجو یاهو و گوگل با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی کاربردی چون پست الکترونیک و فضای بیشتر برای نامه‌ها و جستجوگرهای رومیزی شان، در سال‌های اخیر بر سر جلب توجه مخاطبین بالقوه و بالفعل به راه افتاده است در خصوص کاربرد روزافزون از موتورهای جستجوی اصلی شان نیز بر سر رتبه بندی ها و الگوریتم ها و تعداد صفحات ایندکس شده شان نیز بوده است.

تفاوت در  افق دید :

گوگل را می‌توان یک انقلاب‌گر بزرگ نامید که بسیار جاه‌طلب و حریص است ولی یاهو تا از پیشرفت کاری مطمئن نباشد آن را آغاز نمی‌کند و به همین علت معمولاً یاهو پس از مدتی خدماتی را ارائه می‌کند ولی با امکانات جدید و قابل‌قبول چیزی که در ۳۶۰ و فلیکر بیشتر مشخص است. جاه‌طلبی‌های گوگل نه‌تنها یاهو بلکه همگان را به تحرک واداشته است و نمونه‌ی بارز این حرف ارائه‌ی سرویس ایمیل با حجم بالا بود که تا قبل از آن حتی برای کاربرانی که سالیانه مبالغ زیادی پرداخت می‌کردند رویایی بیش نبود و ترس از اشغال زیاد فضا همواره مانعی برای سرویس‌های میل بود ولی گوگل این ترس را برای همیشه از بین برد تا جایی که امروزه سرویس‌های ایمیل اعم از کوچک و بزرگ فضاهای زیادی از چند صد مگابایت تا چند گیگابایت را ارائه می‌کنند.

انقلاب دیگر گوگل ایجاد بخش‌های متفاوت برای جستجوی تصاویر، گروهها و … بود که تا قبل از آن دسترسی به این ویژگی‌ها به این صورت متفاوت ممکن نبود ولی گوگل با ایجاد چنین بخش‌هایی انقلابی ایجاد کرد که بیشتر موتورهای جستجو حتی آن‌هایی که نه‌چندان معروف هستند امروزه بخش‌های مجزایی برای جستجوی تصاویر و … دارند.

یاهو سازنده‌ی خوبی نیست ولی مجموعه‌ای از امکانات خوب را گرد آورده است ولی گوگل همیشه به استقلال و ایجاد بهترین‌ها اندیشیده است هر چند سیاست‌های جدید گوگل در خرید شرکت‌ها و نرم‌افزارهای همانند پیکاسا یا Google Earth ممکن است این تصور را ایجاد کند که گوگل به زودی شبیه به یاهو می‌شود ولی تفاوت‌های گوگل از جمله احترام گذاشتن به نیاز کاربران با ایجاد خدمات ۱۰۰% رایگان و این که همیشه دنبال انحصار است ممکن است این شرکت را شبیه به مایکروسافت کند منتها با روش کار کاربرپسندانه‌تر و به مراتب بهتر.

تفاوت در زمینه :

حتما به سایت یاهو مراجعه نموده‌اید، با ورود به سایت یاهو مشاهده می‌کنید که در صفحه ابتدایی آن مجموعه‌ای از امکانات و تبلیغات و لینک‌هایی را نشان می‌‌دهد که در نظر اول چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند و در عوض در مورد سایت گوگل با ورود به مدل این سایت صفحه کاملا سفیدی را مشاهده می‌کنید که به نظر من نشان از این است که هر فردی که می‌خواهد اطلاعاتی را از نقاط مختلف جمع‌اوری کند بهتر است از این سایت استفاده نماید. در سیستم جستجو سایت امکاناتی را برای کاربران در نظر گرفته است. البته با مشاهده صفحات ساده گوگل این برداشت حاصل می‌شود که این شرکت تنها برای استفاده کاربران از امکانات جستجو و پیوند کاربران به دنیا بوجود آمده است. در کنار آن سایت یاهو با استفاده از مدل کسب و کاری که دارد و زمینه‌ای سایت خود نشان از استفاده از تبلیغات و امکانان فروش و جستجو برای نیاز کاربران و کسب درآمد از کلیک‌ها استفاده می‌نماید. هدف گوگل غالب شدن در موتور جستجو است. این مدل در ابتدا می خواست اطلاعات را دراختیار هرکس، هر زمان و هر جا قرار بدهد. لذا شیوه ای متفاوت را برای تحقق این هدف در پیش گرفت و تلاش کرد در این مسیر نقاط ضعف یاهو را فرصتی مغتنم قرار دهد و آن را برای خود تبدیل به نقطه قوت تبدیل نماید که البته در این امر موفق شد. یکی از نقاط ضعف یاهو زمان طولانی برای آمدن صفحه اصلی به علت وجود تبلیغات متنوع بود که گوگل این مشکل را برای موتور جستجوی خود با مرتبط نمودن تبلیغات با کلید واژه‌هایی که کاربر مدنظر دارد، برطرف کرد و این عمل سرعت بیشتری را برای کاربران فراهم آورد. نقطه ضعف دیگر دریافت مبالغی جهت اولویت بندی در رتبه ها بود که همه ترجیح می دهند جزء اولی‌ها در لیست باشند که در گوگل این طبقه بندی برحسب غنای مطالب و بدون دریافت پول انجام می شود.

این مطلب را هم بخوانید:   ۹ شرکت فناوری که بیشترین حقوق را به کارکنان تازه وارد می پردازند

عوامل موفقیت گوگل را می‌توان در موارد زیر برشمرد :

  • بر کاربر متمرکز شد و بقیه موارد را فدای رضایت مشتری کرد.
  • نتایج جستجو به کسی فروخته نمی شود و تنها کاربران می‌توانند از آن استفاده نمایند.
  • صفحه اصلی بسیار راحت و سریع بالا می‌آید.
  • تبلیغ با کلید واژه موردنظر کاربر، مربوط است.
  • حضور پنجاه نفر دارای دکترای تخصصی که فقط درباره جستجو تحقیق و فعالیت می کنند.
  • نتایج جستجو بسیار سریع ارائه می شود.
  • دموکراسی در سایت برقرار است (رتبه بندی براساس مسایل مالی انجام نمی شود).
  • امکان جستجو درگوگل توسط موبایل فراهم است.
  • لزومی ندارد برای رسیدن به پول، کار خلاقی انجام شود.
  • غیر از فایلهای HTML، امکان جستجو برای فایلهای تحت &WORD، EXE، POWERPOINT وPDF نیز مهیا است.
  • بسیار گسترده است و در دنیا با زبانهای مختلف (۸۸ زبان) فعالیت می کند امکان تصحیح لغات اشتباه را نیز دارد.

این امر در حالی است که یاهو تمام شرایط بالا را در به طور کم و بیش ندارد یا اگر از آن استفاده می‌کند نسبت به گوگل عقب تر است.

نقاط مشترک :

در مورد نقاط مشترک یاهو و گوگل ، این مطالب را می‌توان بیان کرد که هر دو به نوعی موتور جستجو هستند ( البته گوگل قوی‌تر است ) . بر اساس نیاز و کلید واژگان کاربران اطلاعاتی را در اختیار آنها می‌گذارند. جستجو می‌تواند در صفحات وب ، تصاویر، عکس، فیلم ، خرید، میل ، اتاق گفتگو و … باشد.

هر دو از مدل کسب وکاری مشترک استفاده می‌کنند، اما در بُعد بعدی آن تفاوت وجود دارد. مدل تبلیغات در هر دو استفاده می‌شود اما نحوه عملکرد کار آن در دو سایت متفاوت است.

در مجموع دو سایت یاهو و گوگل با استفاده از مدل کسب و کار الکترونیکی توانستند جزو شرکتهای موفق در این زمینه باشند. البته رقابت بین دو شرکت زیاد است. در واقع در مورد بسیار از زمینه‌هایی که در بالا تر نیز به آنها اشاره شد شباهتهایی دارند که در طی متن نیز به آنها اشاره شده است. اما در واقع در جزئیات کار و عملکرد دو شرکت است که تفاوت وجود دارد. هدف هر دو ارائه خدمت به کاربرانی است که وارد بستر الکترونیک و شبکه جهانی می‌شوند اما اینکه این خدمات چگونه و با چه هدفی مثل کسب درآمد در کنار تبلیغات یا پیوند دادن کاربران به طور مستقیم با سایر شرکتهای مرتب و مورد نیاز کاربر و … خود مسئله تفاوت را در بین عملکرد دو شرکت رقم می‌زند.  به هر حال دو شرکت از مدل کسب و کار برای افزایش ارزش افروده سهم کاری خود و خدمات خود در این بستر استفاده می‌نمایندو در گاهی هستند برای اینکه هر کسی که وارد دنیای الکترونیک می‌گردد با استفاده از امکانات دو شرکت به راحتی بتواند نیاز خود را برآورده سازد.

شرکت یاهو و عوامل شکست این شرکت پیشرو

شرکت یاهو توسط جری یانگ و دیوید فیلو در ژانویه ۱۹۹۴ تأسیس شد و به عنوان یکی از پیشگامان اوایل دوره اینترنت در طی دهه ۱۹۹۰ شناخته شد. زمانی یاهو محبوب‌ترین وب سایت در ایالات متحده بود اما از اواخر سال ۲۰۰۰ افول این شرکت آغاز شد. یاهو اساساً درست در زمان مناسب راه اندازی شد تا بیش از ۲۰ سال رشد چشمگیر داشته باشد، اما خوش‌شانسی برای غلبه بر تصمیمات ضعیف تجاری کافی نبود.

 

در ابتدا یاهو سرویس‌های مدرنی ارائه داد و نوآوری‌های متعددی به بازار عرضه کرد. پیام‌رسانی چون یاهو مسنجر که زمانی در حد تلگرام و واتس‌اپ امروزی موفق و پیشرو بود و داشتن ایمیل در یاهو نمادی از اتصال به اینترنت و سواد آنلاین به حساب می‌آمد. اما به تدریج و طی سال‌های اخیر یاهو نفوذ و قدرت خود را از دست داد و به رغم اینکه سرویس‌های فوق‌العاده‌ای چون سرویس عکس فلیکر را خریداری و به خود اضافه کرد اما نتوانست پیشتازی خود را همچنان حفظ کند. سهام یاهو روز به روز کاهش یافت و از سرویس‌های تازه و مدرن دیگر خبری نیست.

امروز همه چیزهای مرتبط و مربوط به یاهو یادآور تمام تصمیمات اشتباهی است که این شرکت در گذشته اتخاذ کرده است. در ادامه ۵ اشتباه مهم که  منجر به نابودی این شرکت پیشرو شد شرح داده می‌شود.

یاهو تمام شد شرکت از بین رفته است امروز اعلام کرد که با بسته شدن قراردادش با Verizon ، نام خود را به آلتابا تغییر می‌دهد. در همین حال، Verizon ممکن است نام پست الکترونیکی Yahoo Mail را حفظ کند یا نکند یا پیام رسان فوری را به عنوان Yahoo Messenger نام‌گذاری کند.

  1. فرصت از دست رفته: در سال ۲۰۰۲، یاهو این شانس را داشت که گوگل را به قیمت ۱ میلیارد دلار بخرد، اما مدیران آن شرکت این کار را نکردند. زمانی که آنها تصمیم گرفتند این پیشنهاد را دنبال کنند، قیمت گوگل به ۳ میلیارد دلار رسیده بود. در اواخر دهه ۹۰ ، جستجو فقط شش درصد از درآمد یاهو را تأمین می‌کرد و این شرکت معتقد بود که ارزش بهبود ندارد. امروز گوگل یکی از با ارزش‌ترین شرکت‌ها با ارزش بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار است.
  2. عدم پیگیری پیشنهاد فیس‌بوک: انگار نه گفتن به گوگل کافی نبود. یاهو در سال ۲۰۰۶ پیشنهاد خرید فیس‌بوک به مبلغ ۱ میلیارد دلار را داد، اما پیشنهاد اولیه توسط مدیر عامل شرکت مارک زاکربرگ رد شد. گزارش‌ها حاکی از آن است که هیئت مدیره فیس‌بوک زاکربرگ را مجبور به قبول پیشنهاد ۱/۱ میلیارد دلاری می‌کند، با این حال مدیران یاهو با افزایش پیشنهاد موافقت نمی‌کنند. بعداً یاهو پیشنهاد خود را به ۸۵۰ میلیون دلار کاهش داد که فیس‌بوک در عرض ۱۰ دقیقه تصمیم گرفت این پیشنهاد را رد کند.
  3. سوء مدیریت فلیکر: قبل از اینکه یاهو در سال ۲۰۰۵ فلیکر را خریداری کند، بنیان‌گذاران آن قصد داشتند سایت اشتراک عکس را به یک شبکه اجتماعی تبدیل کنند. با این حال یاهو با مدیریت بد فلیکر قایق رسانه این اجتماعی را از دست داد.
  4. عدم ادغام با مایکروسافت: پیشنهاد ۴۴.۶ میلیارد دلاری مایکروسافت در سال ۲۰۰۸ رد شد.
  5. عدم موفقیت در Tumblr: یاهو در سال ۲۰۱۳ شرکت میکروبلاگینگ جوان Tumblr را به قیمت ۱.۱ میلیارد دلار خریداری کرد، اما نتوانست خرید آنها را به یک بخش سودآور شرکت تبدیل کند. پس از سرمایه‌گذاری صدها میلیون دلار برای پروژه، تامبلر اساساً در تاریکی ناپدید شد.
  6. استخدام مدیرعامل اشتباه: طبق گزارش اینکوری، یاهو بارها مدیر عامل نامناسب استخدام کرده است. در این گزارش آمده است که هیچ یک از مدیران عامل یاهو از جمله ماریسا مایر “چشمانداز استراتژیکی” نداشته‌اند که بتوانند با آنچه اریک اشمیت در گوگل آورده مطابقت داشته باشد.
  7. فقدان دید واضح رهبران: از ابتدا یاهو فاقد چشم‌انداز روشنی در مورد هدف کلی شرکت بود. آنها یک شرکت جستجو و یک شرکت فناوری نبودند، اولویت اول آنها فعالیت به عنوان یک شرکت رسانه‌ای بود که برنامه نویسی را کالایی ضروری می‌دانستند. زوال نهایی یاهو سال‌ها قبل توسط برخی از کارمندان پیشین این شرکت به جهت رهبران فاقد چشم‌انداز برای آینده، پیش‌بینی شده بود.

رهبری و آینده نگری برای هر تجارت موفق بسیار مهم است. اگر سرنوشت نهایی یاهو فقط  همین یک چیز را به رهبران تجارت آینده جهان بیاموزد کافی است. اهمیت رهبران بزرگ با دیدگاه روشن برای هدایت کل سازمان امری حیاتی است. سازمان‌هایی که چنین رهبرانی ندارند، شکست خواهند خورد.

نتیجه رقابت یاهو و گوگل

رقابت یاهو و گوگل

نوع انتخاب استراتژی توسعه زیرساختی در این دو شرکت باعث موفقیت یکی و شکست دیگری شد. یاهو در رقابت رودررو با گوگل شکست خورد. رقیبی بزرگ که تقریبا از بسیاری جهات شبیه یاهو بود. هر دو شرکت یاهو و گوگل ماموریت یکسان داشتند و هر دو از جست‌و‌جو قدرت گرفته بودند و بزرگ‌ترین برخورد وب را شکل داده بودند. رقابت این دو به ایجاد بهترین سرویس‌های اینترنتی منجر شد. پیش‌بینی چنین شرایطی برای شرکت یاهو کاری سخت و دشوار بود اما نکته‌ای که در حال حاضر اهمیت بیشتری دارد، بررسی سیاست‌هایی است که باعث شده یاهو چنین شرایطی را تجربه کند. از منظر تحلیل‌گران بزرگ دنیا  اختلاف در عملکرد شرکت یاهو و گوگل دو دلیل مهم داشت:

  • شتاب در مقابل پایه‌گذاری یکپارچه

گوگل و یاهو از راهکارهای متفاوتی برای توسعه سرویس‌دهی و رشد در جهت پاسخگویی به نیازهای روز‌افزون کاربران در محیط اینترنت  مثل سرویس‌های جست‌وجو، ایمیل، نقشه و مواردی دیگر استفاده می‌کردند. شرکت یاهو از سیستمی استفاده کرد که رسیدن به رشد و توسعه سریع را برای این شرکت را میسر می‌ساخت. راه‌اندازی سریع و استفاده ساده و مبتنی بر ابزارهای ذخیره‌سازی بود که برای اهداف خاص ایجاد شده بودند اما یاهو می‌توانست به نیازهای بازار سریعا پاسخ دهد. در طرف مقابل، گوگل تلاش کرد تا زیرساخت‌های نرم‌افزاری ویژه شرکت خود را ایجاد و توسعه دهد. پلتفرمی که استفاده‌های متنوع برای تمامی سرویس‌های گوگل را به همراه داشت و امکان استفاده از آن در سیستم‌های توسعه یافته را نیز مهیا می­‌کرد.

  • پیشتازی موقتی و پیچیدگی‌های توسعه

در مراحل اولیه به چیزی در حدود چهار سال توسعه و تحقیق نیاز بود تا بالاخره سیستم مورد نظر شرکت گوگل به مرحله بهره‌برداری کامل برسد. این در حالی است که شرکت یاهو این امکان را داشت تا سریع در جهت پوشش نیازهای روزافزون کاربران به سرویس‌های این شرکت، اقدام کند.

در واقع در چشم‌انداز ارائه سرویس‌های اینترنتی به‌نظر می‌رسید یاهو فرسنگ‌ها از رقیب خود فاصله دارد. سرعت بالای یاهو برای حضور در بازار مشکلاتی را نیز برای این شرکت به وجود آورد. در واقع با افزایش تقاضا و ایجاد تنوع در سرویس‌های مورد نیاز کاربران، معایب استفاده از زیرساخت‌های ابزار محور خود را نمایان کرد. از جمله اینکه پیچیدگی پروسه‌ها و محیط ناکارآمد نیاز به مهندسی فوق‌العاده‌ای داشت که در نهایت هزینه‌های تحمیل شده بر شرکت را افزایش می‌داد. این همان چیزی بود که یاهو را به شدت تحت تاثیر قرار داد.

در واقع ایراد اصلی کار این بود که با اضافه شدن سرویس‌های جدید به فهرست خدمات یاهو این شرکت نیاز به مهندسی مجدد پلتفرم برای پیکربندی آن استفاده خاص را احساس می‌کرد. نداشتن زیرساخت یکپارچه همچنین ناکارآمدی بیشتر منابع را به همراه داشت و هر مورد پیکربندی سرویس‌ها به فضای سروری و توان محاسباتی مستقلی نیاز داشت که امکان به‌اشتراک‌گذاری آن در میان پلتفرم‌های مختلف وجود نداشت. علاوه بر این، هزینه استفاده از ابزارهای ارائه شده نیز با سرعت رشد یاهو افزایش پیدا می‌کرد.

در طرف مقابل، گوگل سیستم منحصر‌به فرد خود را با پیش‌بینی این چالش‌ها ایجاد کرده بود. از همین رو اضافه کردن کاربردهای جدید یا برطرف کردن چالش‌های مربوط به زیرساخت‌های معماری به‌طور هوشمندانه و با بهره‌وری بالا امکان‌پذیر شده بود. به‌عنوان مثال، پس از خرید یوتیوب توسط گوگل به‌روزرسانی معماری‌ها تنها یک‌بار انجام می‌شد و امکان پیاده‌سازی راه‌حل‌ها برای تمامی سرویس‌های گوگل فراهم می‌شد. در نهایت، بهره‌مندی از پلتفرم قابل انعطاف، امکان به‌اشتراک‌گذاری منابع و توان محاسباتی برای کاربردهای مختلف را فراهم می‌کرد تا به‌عنوان مثال وقتی سرورها مشغول پاسخگویی به انجام فرآیندهای جست‌وجو نیستند، در ارائه سرویس‌های ایمیل قابل استفاده باشند.

نه اصل مدیریتی مدیرعامل جدید یاهو

معاون بخش جست‌وجوی محصولات شرکت بزرگ گوگل این روزها حسابی خبرساز شده است. مریسا مایر که یکی از اولین کارمندانی است که در غول موتور جست‌وجوی اینترنتی جهان استخدام شد، حالا به‌ عنوان مدیرعامل جدید شرکت رقیب یعنی شرکت یاهو انتخاب و معرفی شده است.

این اتفاق در حالی رخ داد که شرکت یاهو ماه‌های زیادی درگیر شایعات و خبرهای مربوط به مدرک تحصیلی جعلی مدیرعامل قبلی خودش بود و به دنبال آن نتایج چندان خوبی را در گزارش‌های مالی‌اش به ثبت نرسانده بود. حالا همه منتظرند تا ببینند آینده یاهو با مدیریت مریسا مایر و شیوه‌ها و استراتژی‌های خاص او به کجا می‌رود. در همین راستا وب‌سایت خبری Fast Company به‌ تازگی فهرستی از اصول مدیریتی مریسا مایر برای رسیدن به نوآوری و خلاقیت را منتشر کرده است که می‌توانید آن‌ها را در اینجا بخوانید:

۱٫ نوآوری اوج کمال نیست

دو نوع مختلف مدیر برای برنامه‌ریزی کارها و امور داریم. بعضی‌ها دوست دارند ماه‌ها یا شاید سال‌ها کار کنند و امیدوار باشند که یک محصول کامل و بی‌نقص را می‌سازند. بسیاری از شرکت‌های بزرگ مانند اپل با همین شیوه کار می‌کنند. اگر این فرد بتواند کارش را درست انجام دهد و یک محصول بی‌نقص و کامل را تولید کند، توانسته توجه تمام دنیا را به خودش جلب کند. مشکل اما آنجا است که این فرد نتواند کارش را درست انجام دهد. آن وقت او باید ضربه‌های متوالی را تحمل کند؛ چون او علاوه بر آنکه زمان و انرژی خودش را صرف کرده، وقت چندین ده نفر را هم برای محصولی که بازار آن را نمی‌خواهد گرفته است. در مقابل دسته دوم مدیران برنامه‌ریزی افرادی هستند که ترجیح می‌دهند کاری را تا پایان آن روز کاری انجام بدهند و روز بعد آن را تصحیح کرده و ارتقا بدهند. این همان کاری است که من دوست دارم و انجام می‌دهم. سخت‌ترین بخش کار زمانی است که مهندسان نمونه اولیه یک محصول را به من نشان می‌دهند و من می‌گویم خوب است برویم سراغ مرحله بعد. آن‌ها می‌گویند: «نه این محصول هنوز آماده معرفی نیست و با استانداردهای شرکت سازگاری ندارد». آن‌ها می‌خواهند که یک محصول کامل را تحویل بدهند.

۲٫ ایده‌ها از همه جا می‌آیند

ما همیشه یک فهرست داخلی از ایده‌هایی که به ذهن کارمندان می‌رسد داریم که همه افراد در شرکت به آن دسترسی دارند و می‌توانند این ایده‌ها را ببینند. این حالت مانند یک صندوق رای‌گیری است که هر کسی می‌تواند نظرش را درباره بد یا خوب بودن این ایده‌ها بیان کند. این نظرها می‌تواند در نهایت ما را به سمت انتخاب و به‌ کارگیری ایده‌های خوب و کارآمد راهنمایی کند.

۳٫ اجازه‌ای برای دنبال کردن رویاها

از سال ۲۰۰۰ به بعد ما به همه مهندسان شرکت گوگل اجازه دادیم تا ۲۰ درصد از زمان کارشان را برای هر چیزی که دوست دارند صرف کنند و بگذارند. در واقع ما با این کار اجازه دادیم آن‌ها این زمان را به رویاپردازی‌ بگذرانند و روی رویاهای خلاقانه‌شان کار کنند. با این کار ما سعی داریم به آن‌ها نشان بدهیم که به آن‌ها، ایده‌ها و رویاهایشان اعتماد داریم و می‌خواهیم این رویاها به حقیقت بپیوندند.

۴٫ هر پروژه‌ای ارزش بررسی کردن را دارد

این چیزی است که من به آن شک داشتم و اریک اشمیت من را مطمئن کرد. او به من گفت که هر پروژه‌ای می‌تواند در آزمایشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی ما مورد بررسی قرار بگیرد؛ چون ممکن است در این بررسی‌ها به نتایج خوبی برای محصولات آینده‌مان برسیم. در واقع ما با این کار تجربه می‌کردیم و به سلیقه و نیاز کاربران نزدیک‌تر می‌شدیم.

۵٫ هر اطلاعاتی را که دارید به اشتراک بگذارید

ما یک شبکه داخلی به نام MOMA داریم که تمام کارمندان و مهندسان اطلاعات خودشان را در زمینه‌های مختلف روی آن به اشتراک می‌گذارند. علاوه بر این، هر یکشنبه تمام کارمندان ایمیلی شامل ۵ یا ۷ کار مهم و ایده‌ای که در هفته گذشته به آن رسیده‌اند را برای مدیران بخش‌های مختلف خودشان ارسال می‌کنند. ما تمام این ایمیل‌ها را در شبکه داخلی با بقیه کارمندان به اشتراک می‌گذاریم؛ چون ممکن است هر کدام از این اطلاعات بتواند کلیدی برای حل مشکل یک کارمند دیگر باشد.

۶٫ کاربران، کاربران، کاربران

من به جای اینکه مشتریان را به شکل پول و درآمد ببینم آن‌ها را به شکل کاربران می‌بینم. به عقیده من اگر ما روی کاربران و نظر و نیاز آن‌ها تمرکز کنیم، درآمد خود به خود ایجاد می‌شود و می‌آید. این همان اصول درست تجارت است که من به آن عقیده دارم.

۷٫ اطلاعات چیز سرّی نیستند

به عقیده من نباید همه اطلاعات مربوط به پروژه‌های شرکت مخفی و سری بماند. ما خیلی از تجربه‌های کاری‌مان را به صورت آنلاین و با مشورت کاربران انجام داده‌ایم. بعضی از شرکت‌ها به طراحی محصولات به‌ عنوان یک هنر نگاه می‌کنند که باید مخفی و انحصاری بماند؛ اما به نظر من طراحی یک محصول خود علم است که در دسترس همه قرار دارد.

۸٫ خلاقیت نیاز به اصرار و تداوم دارد

این یکی از اصول مورد علاقه من است. بسیاری از افراد خلاقیت را تنها در ذهن‌شان دنبال می‌کنند در حالی که بهترین مهندسان همیشه خلاقیت را در تداوم و اصرار روی یک ایده خوب به‌ دست می‌آورند.

۹٫ شما با استعداد هستید؟ ما شما را استخدام می‌کنیم

من همیشه به دنبال استعدادهای خوب، خلاق و فعال هستم و هیچ محدودیتی برای خودم برای استخدام و به‌ کارگیری چنین افرادی قائل نمی‌شوم. این استعدادها می‌توانند تضمینی برای رشد آینده یک گروه کاری و البته یک شرکت باشد و به همین دلیل نمی‌شود به راحتی از آن‌ها چشم‌پوشی کرد.

مدل کسب و کار شرکت یاهو و شباهتها و تفاوت ها با گوگل

در مورد مدل‌های کسب کار تعاریفی زیادی مطرح شده است. این تعاریف به نوعی می‌خواهند روشهای سنتی کسب و کار را به روشهای جدید مبتنی بر اینترنت تغییر دهند. شناسایی و تعریف مدل کسب و کار از آن جهت هائز اهمیت است که روش انجام تجارت را در شرکت نشان می‌دهد و شرکت از آن طریق می‌تواند بقای خود را حفظ کند. در ابتدا بهتر است به برخی از تعاریف اشاره شده در این بخش بپردازیم.

”مدل کسب و کار نقطه کنونی است که کسب و کار حول آن هدایت می‌شود و یا اینکه عملیات تجاری حول آن بهبود می‌باید.“ اریکسون و مگنوس ۲۰۰۰

“مدل کسب و کار بیانی است از اینکه یک شرکت چگونه درآمد زایی می‌کند و چگونه منافع خود را در طی زمان حفظ می‌کند.” استورات و ژائو ۲۰۰۰

(Business Model مشخص می‌کند که یک شرکت چگونه می‌تواند پول به دست بیاورد و به این منظور مشخص می‌کند، این شرکت در زنجیره ارزش در کجا قرار دارد. (مایکل راپا

تیمز؛۱۹۹۸ ، ماگرتا؛۲۰۰۲ ، اپلگت؛۲۰۰۱ نیز تعریف دیگری از مدل کسب و کار الکترونیک بیان کرده‌اند که هر یک از این تعاریف در جایگاه خود و موقعیت خود مورد توجه قرار می‌گیرد.

 انواع مدل کسب و کار الکترونیک :

مدل‌های کسب و کار تحت وب به شیوه‌های گوناگون دسته‌بندی می‌شوند. یکی از این دسته‌بندی‌ها که از معروفیت و محبوبیت بیشتری هم برخوردار است، دسته‌بندی آقای مایکل راپا می‌باشد. از دید آقای مایکل راپا Business Modelهای اینترنتی را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم نمود:

  • واسطه‌گری (Brokerage) مثل: ebay, paypal, amazon
  • تبلیغات (Advertising) مثل: yahoo, google, overture
  • داده محوری (Infomediary) مثل: Cool Saving, Double Click
  • تجاری (Merchant) مثل: Amazone, Barners & Noble
  • تولیدی (Manufacturer) مثل: Dell, BMWFilms
  • همکاری (Affiliate) مثل: Amazone, Pay.per.click
  • جامعه‌ای (Community) مثل: Orkut, Red Hat
  • عضویت (Subscription) مثل: Listen, Classmaster
  • کاربردی (Utility) مثل: Slash dot

طبق مدل‌های اشاره شده در بالا همان طور که مشاهده می‌شود Yahoo  و Google در دسته بندی تبلیغات قرار می‌گیرند. مدل تبلیغات توسعه یافته مدل قدیمی Media Broadcasting می‌باشد. در این حالت Broadcaster یا همان وب سایت محتویاتی را فراهم می‌کند که عموما رایگان است و امکاناتی مانند Email-IM-Blog و … را به همراه پیامهای تبلیغاتی ارائه می‌دهند. در این حالت منبع اصلی درآمد پیامهای تبلیغاتی است در این مدل خود می‌توانند تولید کننده محتوا و یا توزیع کننده محتوا افرادی باشند که در جای دیگری تولید شده باشد. زمانی که مراجعه کنندگان به این بخش زیاد باشد یا ترافیک ورودی مراجعه کننده زیاد و یا خیلی خاص باشد کارایی آنها بالا می‌رود و می‌توانند تبلیغات بهتری را ارائه دهند و در کنار آن نیز خدماتی را که مراجعه کننده لازم دارند به خوبی ارائه دهند. این امر باعث افزایش محتوا و بالا رفتن کارایی این گونه مدل‌ها می‌گردد. مدل تبلیغات خود نیز دارای انواع مختلف است که در زیر اشاره می‌شود:

  • Portal (پورتال) : سایت Yahoo از این مدل استفاده می‌کند.
  • Classifieds (رتبه بندی )
  • User Registration ( ثبت موضوعات کاربران )
  • Query-based Paid Placement (فرآهم آوردن خدمات آنلاین ) : سایت گوگل از این مدل استفاده می‌کند.
  • Contextual Advertising / Behavioral Marketing (تبلیغات ترکیبی)
  • Content-Targeted Advertising (فراهم کننده محتوا )
  • Intromercials استفاده از امکانات انیمیشنی کامل در قبل از ورود به سایتها
  • Ultramercials

پورتال : معمولا جستجوی مهندسی که شامل محتوای یا خدمات گوناگونی می باشد. در ابعاد بزرگ و داشتن ترافیک در تبلیغات قابلیت و خدمات گوناگون دیگر را از سایت بر میگیرد. شخصی سازی پورتال به مشتریان اجازه می‌دهد از خط اتصال و محتوا برای کاربران استفاده نماید یک پورتال خصوصی به خوبی آمارگیری کاربری را تعریف و ترویج می‌دهد. ( پورتال نقطه ورودی برای وب فرآهم کرده و محتوای تخصصی و خدمات را ارائه می‌دهد)

یاهو – یک نوع پیشتاز جهانی اینترنت است و یکی از بیشترین مقصدهای ترافیکی اینترنتی در عرصه جهانی است. یاهو نقطه کانون قدرت ارتباطی از کاربران است، تبلیغات ، ناشران و توسعه دهندگان توسط درست کردن تجربه ضروری اعتماد را ایجاد نموده است. مرکز فرماندهی یاهو در کالیفرنیا میباشد.

یک مدل کسب و کار معمولا دارای اجزایی است ، این اجزا می‌تواند شامل :

  • جایگاه ارزش Value Proposition: بعد از توصیف مشکل مشتری، محصول یا خدماتی که می‌تواند پاسخگوی این مشکل باشد، جایگاه ارزشی نامیده می‌شود. ارزش این محصول و یا خدمات از دیدگاه مشتری، در تعیین این جایگاه ارزشی ملاک قرار می‌گیرد. یاهو در سایت خود با استفاده از تبلیغات و بخشهای فروش این امر را برای حل مشکل مشتری با ارتباط دادن به بازار محصول و شرکتهای ارائه دهنده از بین می‌برد. بنابراین غالبا مشتریان بعد از ورود به سایت از آنها در مورد محصولات نیز نظر سنجی صورت می‌پزیرد.
  • بخش بازار Market Segment: گروه مشتریان که مورد هدف قرار گرفته‌اند، باید توجه داشت که بخش‌های مختلف بازار نیازهای متفاوتی دارند. گاهی نوآوری در یک Business Model بعد تغییر در بخش بازار شکوفا می‌شود. یاهو با استفاده از این بخش هر روز به نوآوری جدید در مورد ارائه خدمات بازار و ارائه محصولات جدید به همراه تبلیغاتی که از محصولات و خدمات شرکتها دارد می‌پردازد.
  • ساختار زنجیره ارزش Value Chain Structure: جایگاه فعالیت‌های شرکت در زنجیره ارزش و نحوه به دست آوردن بخشی از ارزش تولید شده در زنجیره توسط شرکت، ساختار زنجیره ارزش را تشکیل می‌دهد. یاهو در این زمینه تلاش دارد تا با استفاده از بالا بردن ارتباط بین تولید کنندگان و ارائه دهندگان خدمات ، کاربران را به آنها ارتباط داده تا آنها بتوانند نیازهای مشتریان را برآورده سازند. این امر و فعالیت در این بخش خود در تجارت الکترونیک به عنوان واسطه‌گری است. در زنجیره ارزش داشتن اطلاعات و ارتباطات مناسب بسیار اثر بخش خواهد بود و باعث بالابردن سطح کیفی عملکرد سیستم و خدمات می‌شود.
  • تولید سود و حاشیهRevenue Generation And Margine: چگونه سود حاصل می‌شود؟ (از طریق فروش، اجاره، عضویت، پشتیبانی و …)ساختار هزینه‌ای چگونه است و حاشیه سود مورد نظر چگونه به دست می‌آید؟ یاهو برای ایجاد سود با استفاده از ارتباط بین مشتریان و شرکتها و گذاشتن تبلیغات آنها و مراجعه کاربران به این تبلیغات برای خود ایجاد درآمد نموده و مطالب بر اساس سود و مبالغی که دارد درآمد زایی نموده و به کار خود و خدمت رسانی و دادن برخی امکانات مجانی استفاده می‌نماید. مثلا در بخش میل یاهو قسمتهای مجانی البته با امکانات کم وجود دارد. اگر کسی بخواهد از کلیه خدمات میل استفاده نماید باید از قسمتی که برای استفاده از آن باید مبلغی را به عنوان حق عضویت به صورت ماهیانه پرداخت گردد استفاده می‌کنند. این نوعی کسب درآمد تولید سود برای شرکت می‌باشد.
  • جایگاه در شبکه ارزش Position In Value Network: شناسایی رقبا، شرکت‌های مکمل و اثراتی که شبکه همکاری می‌تواند برای مشتریان ایجاد کند. این تعاریف جایگاه شرکت در شبکه ارزش را توصیف می‌‌کند. مشاهده می‌شود که نمونه‌های مشابهی از سایتهای گوناگون شبیه یاهو وجود دارد اما با توجه به این یاهو همچنان به عنوان بهترین درگاه ارتباطی در بین برخی رقبا است.
  • استراتژی رقابت Competitive Strategy: چگونه شرکت سعی می‌کند یک “مزیت رقابتی” ماندگار برای خود بسازد. این مزیت ممکن است در نوع مدیریت نمودن هزینه‌ها باشد و یا در Niche Strategy و یا همان بازار پنهان و دنج و غیرقابل دسترس توسط رقبا. در هر صورت وجود این مزیت رقابتی الزامی است. یاهو نیز با استفاده از روشهای خاصی برای خود مزیت رقابتی ایجاد نموده است تا رقبا را از عرصه بدور کند. تا بتوان به عنوان بهترین مدل کسب و کار در سالهای اخیر انتخاب گردد.

یاهو با استفاده از مدل کسب و کاری که انتخاب نموده است در وقت کاربرانی که به دنبال محصول یا خدمات یا اطلاعات می‌روند صرفه‌جویی می‌نماید و اطلاعات مورد نیاز آنها را با ارتباط دادن به شرکتهای مورد نظر آنها بر اساس کلید واژه‌های مورد نیاز مشتریان برآورده می‌نمایند. این امر باعث شده که افرادی که به دنبال ارزش و درآمد هستند نیز به این سایت مراجعه نموده و اطلاعات و خدمات مورد نیاز را دریافت دارند.

بنابراین برای طراحی یک مدل کسب و کار باید نواوری ، احیاء ، تغییر و اتخاذ تصمیم درست را استفاده کنند. زیرا با گذشت زمان باید اطلاعات و سایر خدمات به روز شود تا شرکت بتواند به بقای خود در بازار رقابتی بزرگ جهانی ادامه دهد.

فراهم کننده خدمات آنلاین : گوگل از فرآهم کردن خدمات آنلاین برای کاربرانی که به آنها مراجعه می‌کنند استفاده می‌کنند. در واقع خدمات آنلاین موضع گیری با زنجیره فروش مطلوب ( زنجیره کفیل‌ها ) یا کلید تبلیغات با مدت جستجوی مخصوص برای یک پرسش کاربر ، مثل پیش درآمد علامت تجاری با مدل پرداخت بر اساس عملکرد .

گوگل نوآوری در تکنولوژی جستجو برای ارتباط میلیونها نفر در سراسر جهان با استفاده از اطلاعات در هر روز بوجود آورد. در ۱۹۹۸ دانشجوی لری پگ و اسرگی برین ، گوگل امروز یکی از بهترین خاصیت وب در تمام بازار های بزرگ جهانی است. هدف گوگل برنامه تبلیغات ، در بزرگترین و سریعترین رشد در صنایع، کسب و کار تهیه کننده از نتایج‌ قابل اندازه‌گیری با تمام ابعاد ، حال آنکه بالا بردن تجربه در تمام سطوح وب برای کاربران است. مرکز فرماندهی گوگل در دهکده سیلیکن با دفتر تمام وقت در شماا آمریکا ، اروپا ، آسیا است.

تفاوت و شباهات در سایت‌های گوگل و یاهو :

در مورد ایمیل :

همان طور که می‌دانید گوگل از جیمیل برای استفاده کاربران استفاده می‌تماید. این سرویس ایمیل دارای سرعت بسیار بالای در هنگام کار میباشد که این سرعت را مدیون طراحان خود در استفاده از تکنولوژی آژاکس میباشد . Loading ابتدایی جیمیل یک موتور جاوا اسکریپت را هنگام باز شدن صفحه لود میکند که تمام کلیک های شما در حین خواندن و مرور ایمیلهاتان توسط این موتور جاوا اسکریپتی کنترل میشود و بازسازی بخش هایی از صفحه هنگام آرشیو کردن و Star کردن نامه ها توسط این engine صورت میگیرد و transaction ها توسط XML در پشت مرورگر برای سرور جیمیل ارسال میشود . استفاده از تکنولوژی Ajax باعث میشود که نیاز به بازسازی کامل صفحه در هر کلیک کاربر از بین برود و سرعت بالایی در نمایش صفحه ایجاد میکند

این مطلب را هم بخوانید:   وعده گوگل عملی می شود

یاهو نیز از سیستم جدیدی در سال‌های جدید استفاده می کند که نسبت به مدل کلاسیک تفاوتهای زیادی دارد. یاهو در حال طراحی سیستم جدیدی برای صفحه ایمیل خود می باشد که در طراحی آن از تکنولوژی Ajax بهره گرفته شده است. سیستم جدید یاهو مراحل تست خود را می گذراند و فقط در اختیار عده خاصی از کاربران یاهو به صورت آزمایشی قرار گرفته است و بزودی برای استفاده عموم آزاد می شود

تفاوت در مورد موتورهای جستجوگر :

تفاوت اصلی بین گوگل و موتورهای جستجوی یاهو در تعداد صفحاتی است که این موتورها از سایتها و صفحات وب موجود بر روی اینترنت فهرست (Index) کرده‌اند. تحقیقات نشان می دهد که یاهو در حدود نصف گوگل سرتاسر وب فهرست کرده است در اختیار دارد و گفته می شود که تفاوت کیفی که بین این دو موتور جستجو مشاهده می شود نیز بخاطر همین عامل یعنی تعداد صفحات ایندکس شده توسط آنهاست. بالا بودن تعداد صفحاتی که توسط گوگل فهرست و رتبه بندی شده اند یک امتیاز رقابتی فوق العاده برای گوگل محسوب می‌شود که فکر نمی کنم به همین راحتی ها آن را از دست بدهد. گوگل در حال حاضر از لحاظ کیفیت بهترین نتایج را ارائه می کند. رتبه بندی یا Page Ranking و لینک هایی که به سایت ها شده اند یا اصطلاحاً Backlinks در هر دو موتور جستجو مورد توجه قرار گرفته است و در این میان گوگل اینترفیس راحت تری را در اخیار قرار می‌دهد. تحقیقات نشان داده است میزان محبوبیت و شهرت و استفاده از این موتورهای جستجو در میان کاربران اینترنتی دقیقاً متناسب با کمیت و کیفیتی است که در صفحات نتایج حاصل از جستجو نشان می‌دهند.جنگی که بین این موتورهای جستجو یاهو و گوگل با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی کاربردی چون پست الکترونیک و فضای بیشتر برای نامه‌ها و جستجوگرهای رومیزی شان، در سال‌های اخیر بر سر جلب توجه مخاطبین بالقوه و بالفعل به راه افتاده است در خصوص کاربرد روزافزون از موتورهای جستجوی اصلی شان نیز بر سر رتبه بندی ها و الگوریتم ها و تعداد صفحات ایندکس شده شان نیز بوده است.

تفاوت در  افق دید :

گوگل را می‌توان یک انقلاب‌گر بزرگ نامید که بسیار جاه‌طلب و حریص است ولی یاهو تا از پیشرفت کاری مطمئن نباشد آن را آغاز نمی‌کند و به همین علت معمولاً یاهو پس از مدتی خدماتی را ارائه می‌کند ولی با امکانات جدید و قابل‌قبول چیزی که در ۳۶۰ و فلیکر بیشتر مشخص است. جاه‌طلبی‌های گوگل نه‌تنها یاهو بلکه همگان را به تحرک واداشته است و نمونه‌ی بارز این حرف ارائه‌ی سرویس ایمیل با حجم بالا بود که تا قبل از آن حتی برای کاربرانی که سالیانه مبالغ زیادی پرداخت می‌کردند رویایی بیش نبود و ترس از اشغال زیاد فضا همواره مانعی برای سرویس‌های میل بود ولی گوگل این ترس را برای همیشه از بین برد تا جایی که امروزه سرویس‌های ایمیل اعم از کوچک و بزرگ فضاهای زیادی از چند صد مگابایت تا چند گیگابایت را ارائه می‌کنند.

انقلاب دیگر گوگل ایجاد بخش‌های متفاوت برای جستجوی تصاویر، گروهها و … بود که تا قبل از آن دسترسی به این ویژگی‌ها به این صورت متفاوت ممکن نبود ولی گوگل با ایجاد چنین بخش‌هایی انقلابی ایجاد کرد که بیشتر موتورهای جستجو حتی آن‌هایی که نه‌چندان معروف هستند امروزه بخش‌های مجزایی برای جستجوی تصاویر و … دارند.

یاهو سازنده‌ی خوبی نیست ولی مجموعه‌ای از امکانات خوب را گرد آورده است ولی گوگل همیشه به استقلال و ایجاد بهترین‌ها اندیشیده است هر چند سیاست‌های جدید گوگل در خرید شرکت‌ها و نرم‌افزارهای همانند پیکاسا یا Google Earth ممکن است این تصور را ایجاد کند که گوگل به زودی شبیه به یاهو می‌شود ولی تفاوت‌های گوگل از جمله احترام گذاشتن به نیاز کاربران با ایجاد خدمات ۱۰۰% رایگان و این که همیشه دنبال انحصار است ممکن است این شرکت را شبیه به مایکروسافت کند منتها با روش کار کاربرپسندانه‌تر و به مراتب بهتر.

تفاوت در زمینه :

حتما به سایت یاهو مراجعه نموده‌اید، با ورود به سایت یاهو مشاهده می‌کنید که در صفحه ابتدایی آن مجموعه‌ای از امکانات و تبلیغات و لینک‌هایی را نشان می‌‌دهد که در نظر اول چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند و در عوض در مورد سایت گوگل با ورود به مدل این سایت صفحه کاملا سفیدی را مشاهده می‌کنید که به نظر من نشان از این است که هر فردی که می‌خواهد اطلاعاتی را از نقاط مختلف جمع‌اوری کند بهتر است از این سایت استفاده نماید. در سیستم جستجو سایت امکاناتی را برای کاربران در نظر گرفته است. البته با مشاهده صفحات ساده گوگل این برداشت حاصل می‌شود که این شرکت تنها برای استفاده کاربران از امکانات جستجو و پیوند کاربران به دنیا بوجود آمده است. در کنار آن سایت یاهو با استفاده از مدل کسب و کاری که دارد و زمینه‌ای سایت خود نشان از استفاده از تبلیغات و امکانان فروش و جستجو برای نیاز کاربران و کسب درآمد از کلیک‌ها استفاده می‌نماید. هدف گوگل غالب شدن در موتور جستجو است. این مدل در ابتدا می خواست اطلاعات را دراختیار هرکس، هر زمان و هر جا قرار بدهد. لذا شیوه ای متفاوت را برای تحقق این هدف در پیش گرفت و تلاش کرد در این مسیر نقاط ضعف یاهو را فرصتی مغتنم قرار دهد و آن را برای خود تبدیل به نقطه قوت تبدیل نماید که البته در این امر موفق شد. یکی از نقاط ضعف یاهو زمان طولانی برای آمدن صفحه اصلی به علت وجود تبلیغات متنوع بود که گوگل این مشکل را برای موتور جستجوی خود با مرتبط نمودن تبلیغات با کلید واژه‌هایی که کاربر مدنظر دارد، برطرف کرد و این عمل سرعت بیشتری را برای کاربران فراهم آورد. نقطه ضعف دیگر دریافت مبالغی جهت اولویت بندی در رتبه ها بود که همه ترجیح می دهند جزء اولی‌ها در لیست باشند که در گوگل این طبقه بندی برحسب غنای مطالب و بدون دریافت پول انجام می شود.

این مطلب را هم بخوانید:   درس هایی که باید از بازاریابی استیوجابز آموخت

عوامل موفقیت گوگل را می‌توان در موارد زیر برشمرد :

  • بر کاربر متمرکز شد و بقیه موارد را فدای رضایت مشتری کرد.
  • نتایج جستجو به کسی فروخته نمی شود و تنها کاربران می‌توانند از آن استفاده نمایند.
  • صفحه اصلی بسیار راحت و سریع بالا می‌آید.
  • تبلیغ با کلید واژه موردنظر کاربر، مربوط است.
  • حضور پنجاه نفر دارای دکترای تخصصی که فقط درباره جستجو تحقیق و فعالیت می کنند.
  • نتایج جستجو بسیار سریع ارائه می شود.
  • دموکراسی در سایت برقرار است (رتبه بندی براساس مسایل مالی انجام نمی شود).
  • امکان جستجو درگوگل توسط موبایل فراهم است.
  • لزومی ندارد برای رسیدن به پول، کار خلاقی انجام شود.
  • غیر از فایلهای HTML، امکان جستجو برای فایلهای تحت &WORD، EXE، POWERPOINT وPDF نیز مهیا است.
  • بسیار گسترده است و در دنیا با زبانهای مختلف (۸۸ زبان) فعالیت می کند امکان تصحیح لغات اشتباه را نیز دارد.

این امر در حالی است که یاهو تمام شرایط بالا را در به طور کم و بیش ندارد یا اگر از آن استفاده می‌کند نسبت به گوگل عقب تر است.

نقاط مشترک :

در مورد نقاط مشترک یاهو و گوگل ، این مطالب را می‌توان بیان کرد که هر دو به نوعی موتور جستجو هستند ( البته گوگل قوی‌تر است ) . بر اساس نیاز و کلید واژگان کاربران اطلاعاتی را در اختیار آنها می‌گذارند. جستجو می‌تواند در صفحات وب ، تصاویر، عکس، فیلم ، خرید، میل ، اتاق گفتگو و … باشد.

هر دو از مدل کسب وکاری مشترک استفاده می‌کنند، اما در بُعد بعدی آن تفاوت وجود دارد. مدل تبلیغات در هر دو استفاده می‌شود اما نحوه عملکرد کار آن در دو سایت متفاوت است.

در مجموع دو سایت یاهو و گوگل با استفاده از مدل کسب و کار الکترونیکی توانستند جزو شرکتهای موفق در این زمینه باشند. البته رقابت بین دو شرکت زیاد است. در واقع در مورد بسیار از زمینه‌هایی که در بالا تر نیز به آنها اشاره شد شباهتهایی دارند که در طی متن نیز به آنها اشاره شده است. اما در واقع در جزئیات کار و عملکرد دو شرکت است که تفاوت وجود دارد. هدف هر دو ارائه خدمت به کاربرانی است که وارد بستر الکترونیک و شبکه جهانی می‌شوند اما اینکه این خدمات چگونه و با چه هدفی مثل کسب درآمد در کنار تبلیغات یا پیوند دادن کاربران به طور مستقیم با سایر شرکتهای مرتب و مورد نیاز کاربر و … خود مسئله تفاوت را در بین عملکرد دو شرکت رقم می‌زند.  به هر حال دو شرکت از مدل کسب و کار برای افزایش ارزش افروده سهم کاری خود و خدمات خود در این بستر استفاده می‌نمایندو در گاهی هستند برای اینکه هر کسی که وارد دنیای الکترونیک می‌گردد با استفاده از امکانات دو شرکت به راحتی بتواند نیاز خود را برآورده سازد.

با تشکر

  • نتیجه گیری

این نمونه اهمیت انعطاف‌پذیری طراحی‌ها و زیرساخت‌های سازمانی بخصوص در فعالیت کلیدی شرکت را می‌رساند و دیدگاه جامع در زمینه نیازهای لازم برای ساخت کسب‌وکاری پایدار را به نمایش می­‌گذارد. مهم‌ترین یادگیری در این خصوص هدفمندی شرکت گوگل در فهم کامل مشکل، پیش از درنظر گرفتن راهکار برای آن است. لذا یک مدیر باید مشخص کند که نیاز به استفاده از کدام‌یک از راه‌حل‌های فعلی وجود دارد و چه مواردی باید از نو بازسازی شوند. این امر، عامل موفقیت استارت‌آپ‌های زیادی از جمله آمازون بوده است.

۱-۵ درس مهم از زبان ماریسا میر، مدیر عامل میلیونر یاهو
۲-چگونه می توان سرویسها و ارزشهای ارائه شده به مشتری را مورد ارزیابی قرار داده و میزان مناسب بودن آن را سنجید؟
۳-چگونه یک شرکت یک سرویس آنلاین را توسعه می دهد؟
۴-یک سیستم منابع مناسب و موفق چگونه است؟
۵-چگونه یک شرکت یک سرویس آنلاین را توسعه می دهد؟
۶-۴ اصلاح مهم در شرح توانمندیها و فعالیتهای خاص یک شرکت نسبت به بازارهای سنتی
۷-۵ گام عمده تعیین یک سیستم منبع
۸-معیارهایی برای ارزیابی کیفیت یک سیستم منبع
۹-مشارکت (Partnership) ویژگی ممتاز دنیای آنلاین
۱۰-مدلهای سوددهی برای شرکتهای آنلاین
۱۱-مدل های مبتنی بر کاربر و شرکت
۱۲-مدلهای مبتنی بر خلق ارزش توسط شرکت
۱۳-های تحت وب Business Modelانواع
۱۴-شرح انواع Business Modelهای تحت WEB
۱۵-Advertising Model
۱۶-Infomediary Model
۱۷-Merchant Model مدل تجاری
۱۸-Manufacture Model مدل تولیدی
۱۹-Affiliate Model
۲۰-Community Model
۲۱-Subscription Model
۲۲-Utility Model
۲۳-مدل کسب و کار چیست؟
۲۴-مدل کسب و کار با طرح چند سوال اساسی شناسایی می شود؟
۲۵-انواع مدل های کسب و کار موفق در ۵۰ سال گذشته
۲۶-مشکلات مدل های کسب و کار ضعیف در دنیای دات کام ها
۲۷-مدل جدید کسب و کار
۲۸-مدل کسب و کار برای بخش اصلی نوآوری در پروژه ها
۲۹-یک مدل کسب و کار موفق:وال مارت،دل،
۳۰-علل ناکارآمدی مدل های کسب و کار
۳۱-نقش فناوری اطلاعات در بهینه سازی مدل های کسب و کار
۳۲-مدل های کسب و کار و استراتژیهای سازمانی
۳۳-نکته نهایی در ارتباط با مدل های کسب کار
۳۴-روند شکل گیری تجارت الکترونیکی
۳۵- راه اندازی کسب و کار آنلاین
۳۶-شخصیت شناسی خرید آنلاین
۳۷-روایت داستانی و روایت عددی از مدل کسب و کار-یاهو وگوگل درایران
۳۸-عوامل تأثیرگذار در تغییر مدل کسب و کار
۳۹-پاسخ سازمان به عوامل تأثیرگذار
۴۰-مدل کسب و کار گوگل و دلیل شکست یاهو
۴۱-راز گوگل که همه می دانند اما اجرا نمی کنند!
۴۲-مدل مبتنی بر فراهم آوردن امکان جستجوی سایت‌های مختلف
۴۳-مدل مبتنی بر ارائه خدمات تبلیغاتی
۴۴-اشکال تبلیغات اینترنتی
۴۵-تبلیغات مبتنی بر بازی
۴۶-تبلیغات مبتنی بر پست الکترونیک
۴۷-تبلیغات ناخواسته
۴۸-تبلیغات مبتنی بر حامی‌گری
۴۹-دسترسی جهانی و شبانه‌روزی
۵۰-درآمد نامطلوب یاهورا وادار به همکاری با گوگل کرد
۵۱-مورد کاوی مدل مدیریتی ماریسامایر در یاهو
۵۲-زمانی که همه چیز در مورد تعهد کارمندان بدتر می‌شود
۵۳-یاهو و عواملی که در کاهش ارزش آن نقش داشتند
۵۴-دلایل کاهش ارزش یاهو
۵۵-دلایل کاهش ارزش یاهو-تصمیم درمورد طراحی محصول

دانلود و خرید۸۰۰۰تومان

 

جهت خرید مقاله کلیک کنید

آخرین مطالب

درباره ما

سایت پژوهش کارا در راستای ارائه خدمات علمی و مشاوره ای و با رویکرد مشارکت جویانه ایجاد شده است و هدف آن خدمات متناسب با نیاز سروران گرامی اعم از ؛ دانشجویان ، استادان راهنما ، فعالان کسب و کارهای بزرگ ،متوسط و کوچک می باشد.

آمار

ارتباط با ما

آدرس : تبریز – شهرک شهید یاغچیان

تلفن : 09144067323 – 09142183819

ایمیل : gaffarim3@yahoo.com

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

۷ روز هفته، ۲۴ ساعته پاسخگوی شما هستیم.
جهت خرید مقاله کلیک کنید